Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Edvard Munch: tresors recuperats

'El crit'

Versions

Capdavanter de l'expressionisme


dijous, 7 de setembre de 2006
El dia 31 d'agost la policia noruega va informar de la recuperació de dues obres mestres del pintor i gravador noruec Edvard Munch (1863-1944): 'Madona' i 'El crit', una de les icones màximes de l'art contemporani. Totes dues pintures ja són al Museu Munch d'Oslo, d'on havien estat robades el 22 d'agost de 2004.

Naturalment, els ciutadans noruecs i els amants de l'art de tot el món van rebre la notícia amb joia, oimés que els quadres no presenten danys irreparables; tot i amb això, no seran novament exposats fins després d'haver-ne restaurat les parts malmeses, tasca que pertoca als conservadors del museu de la capital noruega, que no ha precisat quant de temps hi hauran d'esmerçar.

Mostres de satisfacció a banda, les comptades explicacions proporcionades per la policia han fet sorgir especulacions sobre la manera com va recuperar les pintures. Mitjans de comunicació noruecs han relacionat aquest robatori amb un altre de perpetrat quatre mesos abans en un banc de la població noruega de Stavanger: David Toska, empresonat per l'assalt del banc, devia procurar informació sobre la localització dels quadres de Munch en canvi d'una reducció de la condemna o d'unes condicions penitenciàries més favorables.

Sigui com sigui, les obres recobrades tindran a partir d'ara un emplaçament més segur que no el de fa dos anys: l'any passat el Museu Munch fou parcialment reconstruït a fi i efecte d'augmentar-ne la seguretat.

'El crit'


+ L'obra més cèlebre d'Edvard Munch.
'El crit', la peça més cèlebre d'Edvard Munch, representa una figura humana escarransida presa de desesperació, de pànic, sota un cel flamejant. La pintura es dreça com un símbol de les angoixes de l'home modern i com un senyal premonitori dels horrors del segle XX, marcat pel daltabaix de dues guerres mundials. 'El crit' i, també, 'Madona', formen part del cicle pictòric 'El fris de la vida', definit per Munch com un poema sobre la vida, l'amor i la mort.

Versions


+ 'Madona', l'altra pintura recuperada.
'El crit' acabat de restituir al Museu Munch no és pas l'únic sorgit del pinzell del pintor noruec. La Galeria Nacional d'Oslo en guarda la versió diguem-ne original (considerada la primera de l'autor, del 1893). A banda, d'aquesta obra, en tenim dues pintures al pastel (l'una al Museu Munch i l'altra, propietat particular) i una litografia, del 1895. De 'Madona', obra igualment molt celebrada, n'hi ha cinc versions.

Capdavanter de l'expressionisme


+ Autoretrat de l'artista.
Edvard Munch és considerat, ensems amb el pintor neerlandès Vincent van Gogh, un dels principals precursors d'un moviment artístic i literari afermat durant els primers decennis del segle XX: l'expressionisme. Desenvolupat, sobretot, a Alemanya, l'expressionisme no cercava pas de representar la realitat externa, sinó els sentiments, les emocions i les passions humanes, i ho feia a base de distòrcer les formes. Un moviment anunciat pel to pessimista i angoixós de l'obra de Munch, que, això no obstant, va prendre un aire més assossegat devers el 1909.

MATERIALS

  • Munch-museet
    Format:Web
    Pàgina del Museu Munch d'Oslo, amb informació de la vida i l'obra del pintor.
  • Edvard Munch-The Dance of Life
    Format:Web
    Pàgina íntegrament dedicada a la figura d'Edvard Munch, amb una selecció d'obres classificades per temes.
  • Edvard Munch
    Format:Web
    A la Wikipedia. Article i vincles.
  • Edvard Munch
    Format:Web
    Accés a pàgines de museus i galeries que guarden obres de l'artista.
  • L'expressionisme
    Format:Web
    Aproximació didàctica a aquest corrent artístic.

QUE HO SABIES?

  • 'El crit' que hi ha a la Galeria Nacional d'Oslo fou també objecte d'un robatori: furtat el 12 de febrer de 1994, pogué recuperar-se al cap de tres mesos.
  • Munch va dissenyar els decorats d'algunes de les peces del dramaturg noruec Henrik Ibsen, amic seu.
  • El 1963 va obrir les portes el Museu Munch, que comprèn 1.100 pintures, 4.500 dibuixos i 18.000 gravats, llegats pel pintor a la ciutat d'Oslo.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Edvard Munch: nota biogràfica, acompanyada d'una selecció de pintures.
Cronologia de la seva vida.
Una trentena d'obres del Museu Munch, succintament comentades.
El filòsof Friedrich Nietzsche, vist pel pintor noruec.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua