Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Montserrat, Lluc i el Puig

Focus d'irradiació cultural

Lluc, centre espiritual de Mallorca

El monestir del Puig


dilluns, 14 d'agost de 2006
Al nostre país hi ha monestirs d'una gran significació espiritual, històrica i cultural, com ja vam consignar en parlant del Canigó i com veurem a les ratlles següents, dedicades als cenobis de Montserrat i del Puig i al santuari de Lluc.

El monestir de Montserrat n'és un paradigma notable. Arrecerat al vessant oriental del massís de Montserrat, de relleu sorprenent i únic, fou focus de resistència de la cultura catalana durant la tenebrosa dictadura franquista. La comunitat monàstica és integrada per una centena de monjos (comptant-hi els del santuari del Miracle [Solsonès] i els de Sant Miquel de Cuixà [Conflent]), que segueixen la regla de Sant Benet.

Centre de devoció i de pelegrinatge marians, el santuari serva la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, una talla romànica policromada de la darrerialla del segle XII, dita popularment la Moreneta pel color fosc de cara i mans (La Mare de Déu de Montserrat fou proclamada patrona de Catalunya el 1881.) També és un reclam d'excursionistes i escaladors que hi acorren tot l'any.

El monestir de Santa Maria de Montserrat fou fundat per l'abat Oliba, bisbe de Vic i abat de Ripoll i de Cuixà, el 1025, quasi fa mil anys. Destruït per l'exèrcit de Napoleó durant la guerra del Francès (1808-1814), i tancat arran de la desamortització del 1835, la vida monacal hi reprengué el 1844, quan hom es decidí a reconstruir-lo.

Focus d'irradiació cultural


+ L'Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d'Europa.
Recés espiritual i emblema de la identitat catalana, el monestir de Montserrat ha exercit històricament un gran influx en la vida cultural del país. La cultura n'és, juntament amb la religió i la natura, un element cabdal. L'Escolania de Montserrat, integrada per minyons cantaires, és una de les escoles de música més antigues d'Europa; la biblioteca aplega més de tres-cents mil títols, amb un catàleg consultable per internet; el museu exposa obres d'artistes com Caravaggio, el Greco, Fortuny, Rusiñol, Dalí, Miró i Picasso; i Publicacions de l'Abadia de Montserrat, l'editorial del monestir, ja ha publicat més de tres mil llibres.

Lluc, centre espiritual de Mallorca


+ El santuari és a redós de la serra de Tramuntana.
El santuari de Lluc presenta no pas poques similituds amb Montserrat. Situat al municipi mallorquí d'Escorca, a redós de la serra de Tramuntana, custodia la imatge de la Mare de Déu de Lluc, de marès policromat i morena, igual que la talla de Montserrat. Si la primera capella apareix documentada el segle XIII, el santuari guanyà importància mercès a la gran afluència de pelegrins i a l'establiment, a mitjan segle XIV, d'una col·legiata. Va atènyer el zenit amb la proclamació de la Mare de Déu de Lluc com a patrona de Mallorca. L'Escolania Blauets de Lluc, formada per nens anomenats 'blauets' pel color de la sotana, té molt de renom i tradició: fou fundada el 1531, seguint el model montserratí.

El monestir del Puig


+ El cenobi és tancat per quatre torres laterals.
Santa Maria del Puig, monestir situat al municipi del Puig de Santa Maria (Horta), va molt lligat a la història del País Valencià i a l'origen mateix de l'antic Regne de València. El 1237 una host del rei Jaume I el Conqueridor reeixí a defensar el castell del Puig de l'escomesa de l'exèrcit sarraí, que hi fou severament derrotat, ço que facilità la conquesta de la ciutat de València, consumada l'any següent. En recordança de la batalla, el rei en Jaume hi fundà el monestir, regit pels mercedaris, val a dir: membres de l'orde de la Mercè, que l'ocuparen fins a l'exclaustració del 1835 (però hi tornaren el 1948). Centre d'aplecs reivindicatius de la identitat valenciana, l'imponent cenobi, de planta rectangular, és tancat per quatre torres laterals.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A la capella major de l'església del Puig, d'estil gòtic, s'hi conserva la imatge de la Mare de Déu del Puig, patrona tradicional del País Valencià.
  • El curs escolar 2005-2006 l'escolania dels Blauets de Lluc va obrir les portes a les nenes, però sense règim d'internat (que és optatiu per als nens).
  • El cim de Sant Jeroni, a 1.236 metres d'altitud, culmina la muntanya de Montserrat, que s'aixeca a la dreta del riu Llobregat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La jornada dels monjos de Montserrat.
El Virolai, de Jacint Verdaguer, himne montserratí i cívic.
Itineraris de Montserrat.
Aconseguiu una imatge per satèl·lit d'aquest massís.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua