Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'obra de Henry Moore, a Barcelona

Estil propi

Materials i motius

Artista compromès


dilluns, 24 de juliol de 2006
El 19 de juliol va obrir les portes l'exposició Henry Moore, organitzada per l'Obra Social la Caixa, que es pot veure al CaixaForum Barcelona. L'exposició segueix l'evolució de l'escultor anglès Henry Moore (1898-1986), tingut per un dels més importants del segle XX.

Fins el 29 d'octubre, doncs, es podrà contemplar un total de cent seixanta peces, entre escultures, dibuixos i pintures, moltes procedents de la Fundació Henry Moore, col·laboradora de l'organització, bé que també n'hi ha de col·leccions públiques i privades d'Espanya, la Gran Bretanya i els Estats Units.

Sis escultures s'exposen als exteriors de l'edifici, a l'aire lliure, de conformitat amb la idea de Moore, controvertida i innovadora en el seu temps, que l'art escultòric necessita la claror natural, la llum del sol, el contacte amb la natura.

L'exposició, distribuïda en nou espais temàtics, inclou, endemés, una selecció de peces trobades per l'artista i guardades al seu estudi, prou il·lustrativa del mètode de treball que seguia i de la importància que atribuïa a la natura com a font d'inspiració.

Diguem, finalment, que l'exposició té un doble propòsit: acostar l'escultor, sobretot, al públic jove, oimés que l'última gran exposició dedicada a Moore que es va poder veure a casa nostra data del 1981; i reivindicar l'entitat pròpia, autònoma, de l'art escultòric.

Estil propi


+ La família és un dels motius més repetits de l'obra de Moore.
Interessat de jove per l'escultura, la trajectòria artística de Moore abasta una seixantena d'anys. Va rebre influències vàries, des de les talles dels pobles nadius de l'Àfrica i de l'Amèrica pre-colombina fins a moviments d'avantguarda com el cubisme i el surrealisme, que conegué a París durant els anys 1920 i 1930. Tot amb tot, Moore no s'abandonà de ple a cap corrent concret, ans cercà un camí propi, basat en l'observació de la natura, el paisatge i la figura humana, que es traduí en obres vitals, de gran humanitat, que s'adiuen amb una de les seves màximes més cèlebres: 'Ésser artista és creure en la vida'.

Materials i motius


+ 'Figura prima jacent' (1979-1980).
Com apuntàvem, a Moore, la natura li serví de font d'inspiració, cosa perceptible en els materials (ossos d'animals, fragments de sílex, petxines, còdols) aplegats a l'estudi que tenia al llogaret de Perry Green (Hertfordshire, Anglaterra). Així mateix, treballà amb materials diversíssims: fusta, pedra, marbre, bronze, alabastre, gneis, pissarra, formigó fos, estalactita, cordes..., amb què modelà els seus motius més repetits: la mare i el fill, la família, la figura reclinada i les dites formes internes-externes, amb buits i plens.

Artista compromès


+ 'Presoner espanyol' (1939): homenatge de Moore als refugiats republicans.
Nat el 1898 en una població minera a prop de la ciutat de Leeds, de pare minaire, autodidacte i home de lectura, Henry Moore també va significar-se políticament. Membre de l'Associació Internacional d'Artistes, que aixoplugava intel·lectuals d'esquerres adversos al feixisme, va signar un manifest que reclamava la fi de la política de no-intervenció de la Gran Bretanya en la guerra del 1936-1939. La litografia 'Presoner espanyol' (1939), present a l'exposició, testimonia el compromís polític de l'autor: el propòsit, estroncat per l'esclat de la Segona Guerra Mundial, era de vendre'n exemplars per recaptar recursos en benefici dels republicans reclosos als camps de concentració improvisats dellà el Pirineu.

MATERIALS

  • CaixaForum
    Format:Web
    Organitza l'exposició Henry Moore.
  • The Henry Moore Foundation
    Format:Web
    Establerta i dotada per Henry Moore l'any 1977. Fundació, biografia, obres, notícies, exposicions...
  • Henry Moore
    Format:Web
    Accés a pàgines de museus i galeries que guarden obres de l'escultor.
  • Henry Moore
    Format:Web
    Article enciclopèdic i vincles.
  • Conèixer l'Art
    Format:Web
    Pàgina didàctica, pensada per a divulgar i valorar l'art pictòric, escultòric i arquitectònic.

QUE HO SABIES?

  • L'obra de Moore, artista prolífic, es pot contemplar en uns cent cinquanta museus d'una trentena llarga de països.
  • Durant la Segona Guerra Mundial, sense possibilitat de proveir-se de materials escultòrics, Moore va fer sèries de dibuixos que mostren els ciutadans londinencs dintre els túnels del ferrocarril metropolità, a recer de les bombes tirades per l'aviació nazi. Aquests esbossos, que van acréixer la popularitat de l'autor, són els protagonistes de l'espai temàtic 'Dibuixos de guerra' de l'exposició del CaixaForum.
  • El 1934 Moore, aprofitant una estada a Barcelona, s'interessà vivament pel Museu Episcopal de Vic (Osona), que va visitar.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt explicatiu de l'obra de Henry Moore.
Semblança de l'escultor anglès.
Nota de la Fundació Henry Moore sobre l’exposició del CaixaForum, acompanyada d'una vintena de peces que en formen part.
Tomb virtual per aquesta fundació.
I també...
  • Reproducció, en tres dimensions, de 'Figura inclinada' (1938).
  • El talent del Moore dibuixant.
  • L'edifici del CaixaForum, en tres vídeos.
  • Diferència entre estàtua i relleu, amb dos exemples il·lustratius.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua