Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'Hesbol·là, Israel i el Líban

L'Hesbol·là

Organització militar i política

El Líban


dimecres, 19 de juliol de 2006
Fa una setmana llarga que la situació al Pròxim Orient es va agreujar amb la intensificació dels combats. Protagonistes? L'exèrcit israelià i l'Hesbol·là, un grup militar i polític que opera al sud del Líban, prop de la frontera amb Israel.

La cronologia dels fets és la següent. El 12 de juliol l'Hesbol·là va llançar una ofensiva a territori israelià, saldada amb la mort de vuit soldats israelians i el segrest de dos més; Israel hi va respondre amb una ofensiva militar contundent sobre el Líban i Beirut, la capital, replicada per l'Hesbol·là amb el llançament de coets, alguns dels quals van atènyer Haifa, una de les ciutats més importants d'Israel. Fins ara, l'escalada militar ja ha portat la mort a uns 300 libanesos i a 29 israelians, balanç tràgic que, entre més coses, evidencia la força desigual entre els bàndols en conflicte.

El cap de l'Hesbol·là, Hassan Nasral·là, al·lega que el segrest dels dos soldats israelians és una mesura de pressió, destinada a obtenir d'Israel l'alliberament dels presoners libanesos i palestins. Explicació a banda, el cas és que els combats no es poden deslligar del conflicte palestino-israelià, causa principal de la inestabilitat del Pròxim Orient; un conflicte que ja entrà en una nova fase a la primeria d'enguany, amb la victòria del moviment islàmic radical Hamàs a les eleccions legislatives palestines.

D'una altra banda, la comunitat internacional es mostra dividida sobre la manera de posar fi a la violència. L'Organització de les Nacions Unides (ONU) dóna suport a la idea de desplegar una força internacional al migdia del Líban, cosa vista amb malfiança pels Estats Units, principal aliat d'Israel, país que reclama l'alliberament dels soldats capturats i el desarmament de l'Hesbol·là.
  • ! Actualització el 26/07/2006 a les 19:25

L'Hesbol·là


+ L'Hesbol·là fou fundat el 1982.
L'Hesbol·là, que significa 'Partit d'Al·là' (Al·là vol dir Déu en àrab) és una organització libanesa islàmica d'arrel xiïta, val a dir: seguidora del xiisme, branca minoritària de l'islamisme, però majoritària a països com l'Iran i l'Irac. De fet, l'Hesbol·là, fundat el 1982 amb l'objectiu d'oposar-se a l'ocupació israeliana del sud del Líban (les tropes israelianes se'n van retirar el 2000), va néixer sota el patrocini de l'Iran. Ara, la pretensió inicial de l'organització d'establir una república islàmica seguint el model iranià s'ha difuminat amb el temps, atesa la gran diversitat religiosa del Líban. A banda el suport financer de l'Iran, l'Hesbol·là té la protecció de Síria.

Organització militar i política


+ Hassan Nasral·là, cap de l'Hesbol·là.
La retirada israeliana del sud del Líban va acréixer la popularitat de l'Hesbol·là, que s'ha negat sempre a dissoldre's i a lliurar les armes, contra la resolució 1559 de l'ONU, aprovada el 2004. Ara, l'Hesbol·là no és tan sols una organització armada, sinó també política, amb una presència destacada al Parlament libanès (vint-i-tres escons d'un total de cent vint-i-vuit) i una xarxa de serveis socials i sanitaris que n'ha augmentat el suport, molt important a la part meridional del país, de majoria xiïta.

El Líban


+ Distribució religiosa del Líban.
País muntanyós i densament poblat, el Líban va atènyer la independència de França el 1943; durant dècades, gaudí d'una gran prosperitat, mercès a la tradició comercial i cultural dels libanesos, al fet de comptar amb la plaça financera de Beirut, als ingressos del turisme..., ço que li valgué d'ésser anomenat la 'Suïssa del Pròxim Orient'. Tot plegat se n'anà en orris en una guerra devastadora (1975-1990) que convertí el Líban en el camp de batalla dels grups religiosos i socials que poblaven el país i en escenari de l'oposició àrabo-israeliana. El 2005, per primera vegada en molts anys, el Líban va tenir unes eleccions sense presència estrangera, després de la retirada de les tropes sirianes, que hi eren des del 1976.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Líban és un mosaic religiós de confessions musulmanes i cristianes diverses: sunnita, xiïta, drusa, maronita, melquita, armènia, ortodoxa...
  • L'Hesbol·là disposa de mitjans de comunicació propis, com la televisió al-Manar i la ràdio al-Nour.
  • L'ONU estima que hi ha uns cinc-cents mil libanesos desplaçats per causa de la guerra.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una explicació de la crisi del Líban.
Preguntes i respostes sobre el conflicte.
Les reaccions que ha suscitat, per països.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua