Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Platges amb bandera blava

Criteris relatius a les platges

Banderes blaves al país

Aigües de bany: normativa


dijous, 27 de juliol de 2006
A la fi del mes de maig, just quan s'estrenava la temporada de bany, la Fundació d'Educació Ambiental (FEE) va fer pública la llista de platges i ports esportius amb bandera blava, una distinció que en premia la qualitat segons una sèrie de criteris. Aquesta ONG internacional sense afany de lucre, dedicada a la promoció de l'anomenat desenvolupament sostenible, concedeix aquestes banderes amb l'esperança de promoure incessantment la qualitat de platges i ports esportius.

El programa Bandera Blava va sorgir a França el 1985, quan van fer-se els primers reconeixements de les poblacions costaneres d'aquell país, de conformitat amb dos criteris: el tractament de les aigües residuals i la qualitat de les aigües de bany.

Al cap de dos anys, el 1987, el programa s'estengué pel territori europeu, amb el suport de la Comissió Europea, i devers el 2001 prengué volada internacional, progressivament engruixida amb la incorporació de Sud-àfrica, el Canadà, el Marroc, Nova Zelanda i alguns països del Carib.

Amb el pas del temps la normativa que regeix el programa 'Bandera Blava' s'ha fet més estricta. Tot i amb això, a 2.549 platges i 635 ports esportius de trenta-sis països, avui hi voleia aquesta cobejada bandera.

Criteris relatius a les platges


+ La bandera blava voleia a 2.549 platges.
Les autoritats locals de platges i ports esportius poden demanar d'entrar al programa 'Bandera Blava', però el reconeixement depèn del compliment d'unes normes. En el cas de les platges, n'hi ha una trentena, de normes, que afecten quatre elements primordials: la qualitat de l'aigua; la informació i l'educació ambientals; la gestió del medi; i la seguretat i els serveis. La majoria, bé que no totes, són imperatives, val a dir: de compliment obligat.

Banderes blaves al país


+ La distinció ateny també els ports esportius.
Dels 3.100 ports esportius i platges amb bandera blava, tres-cents vint corresponen al nostre litoral. Al Principat n'hi ha 108, dos més que no al País Valencià; a les Illes n'hi ha 75, i 31 a Catalunya Nord. Per estats, la llista de platges és capdavantejada per Espanya, Grècia, França, Itàlia, Dinamarca i Portugal, i la de ports esportius, per Alemanya, França, Espanya, Dinamarca, Suècia i Itàlia.

Aigües de bany: normativa


+ La nova directiva europea implicarà controls sanitaris més estrictes.
Naturalment, la qualitat de l'aigua no és solament un aspecte valorat pel programa Bandera Blava, ans és objecte de control de l'administració, tant per raons ambientals com turístiques. A la Unió Europea regeix la directiva 76/160/CEE, encara que enguany se n'ha aprovat una de nova, la 2006/7/EC, amb controls sanitaris més estrictes, que entrarà en vigor el març del 2008. La Comissió Europea publica cada any un informe sobre el grau de compliment de la normativa vigent, que afecta tant les aigües marines com les aigües continentals (pantans, estanys, rius, rieres...), autoritzades per al bany, o no prohibides, i freqüentades per un nombre important de banyistes.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons l'últim informe de la Comissió Europea, del 2005, el 96% dels paratges costaners complia els criteris obligatoris establerts. Aquest percentatge baixava al 89% als d'aigua dolça.
  • El primer país no europeu que va obtenir una bandera blava fou la República de Sud-àfrica, l'any 2001.
  • El passat mes d'abril l'Ajuntament de l'Escala va declarar 'sense fum' una platja del municipi. Aquesta mesura pionera no té valor sancionador, perquè la llei no prohibeix pas de fumar a l'aire lliure.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa de les platges i ports esportius del País Valencià amb bandera blava.
L'avaluació de les platges catalanes.
Resultats d'aquesta avaluació setmanal, platja a platja.
Què en diu, el programa 'Bandera Blava', de l'accés dels discapacitats a les platges?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua