Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Canigó i Cuixà

A les envistes del mil·lenari

Joia del primer romànic

El Canigó, tot un símbol


dilluns, 31 de juliol de 2006
A la comarca septentrional del Conflent hi ha dos dels monestirs benedictins més remarcables del país: Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà, tots dos presidits pel massís del Canigó, muntanya mítica i símbol de la identitat catalana, gràcies al poema èpic 'Canigó', un cant als orígens llegendaris de Catalunya del gran poeta Jacint Verdaguer (1845-1902).

Centres de recés espiritual i mostres eminents del primer romànic català, Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà tenen una història que arrenca de l'establiment de sengles comunitats benedictines, val a dir: de monjos seguidors de la regla monàstica de Sant Benet.

El monestir de Sant Martí del Canigó, a 1.055 metres d'altitud, es troba sobre del municipi de Castell de Vernet, al vessant septentrional del massís pirinenc del Canigó, al capdamunt d'una prominència rocallosa. De fa una vintena d'anys que és ocupat per la comunitat catòlica de les Benaurances.

Més avall, al peu del massís, que es dreça imponent i majestuós fins els 2.785 metres, hi trobem Sant Miquel de Cuixà, monestir antiquíssim a tocar de Prada, cap de comarca del Conflent. El 1965 s'hi va establir una reduïda comunitat procedent del monestir de Montserrat, benedictina igual que la dels orígens.

A les envistes del mil·lenari


+ Sant Martí del Canigó es troba a 1.055 metres d'altitud.
El monestir de Sant Martí del Canigó fou fundat a la primeria del segle XI, per iniciativa del comte Guifrè II de Cerdanya i Conflent. Consagrat el 1009 (aviat farà mil anys), la presència benedictina hi durà vora vuit segles, fins el 1783. Abandonat, saquejat i arruïnat (en desaparegueren els preats capitells de marbre rosat), el 1902 el bisbe de Perpinyà, Juli Carsalade, l'adquirí i n'inicià la reconstrucció, gràcies a les aportacions de catalans de tots dos vessants del Pirineu. Del conjunt, en destaquem les dues esglésies, testimonis del romànic primitiu; el campanar, originàriament de quatre pisos, acabat el 1026; i el claustre, amb els capitells romànics dels segles XII i XIII que es pogueren recuperar.

Joia del primer romànic


+ Sant Miquel de Cuixà fou fundat devers el 879.
Els primers monjos que van establir-se al monestir del Canigó procedien de Sant Miquel de Cuixà. Aquest monestir havia estat fundat devers el 879 per monjos benedictins vinguts del monestir de Sant Andreu d'Eixalada (Conflent), arranat per un aiguat. El monestir, un dels tresors de l'arquitectura pre-romànica i del romànic primerenc, va esdevenir, en temps dels abats Garí i Oliba (ss X i XI), un centre espiritual i cultural europeu de primer ordre. El segle XII, durant l'abadiat de Gregori, va aixecar-se el famós claustre de marbre rosat, una part del qual (trenta-dues columnes i sengles capitells) ha anat a parar al museu The Cloisters de Nova York (EUA).

El Canigó, tot un símbol


+ El Canigó és un símbol de la identitat catalana.
El massís del Canigó, protagonista de llegendes diverses, és un símbol de la identitat i de la unió catalanes, cosa exemplificada per la flama del Canigó, que, d'any en any, davalla del capdamunt de la pica i encén les fogueres de Sant Joan de pobles, viles i ciutats de tot el país.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Tancat i depredat durant la Revolució Francesa (1789-1799), Sant Miquel de Cuixà restà abandonat durant més d'un segle. La vida monàstica no hi reprengué fins el 1919. L'arquitecte Josep Puig i Cadafalch prengué part activa en la restauració.
  • El bisbe de Perpinyà, Juli Carsalade, va assabentar-se de l'existència de Sant Martí del Canigó gràcies al poema de mossèn Cinto, amic seu.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Sant Martí del Canigó, un paratge de gran bellesa.
Fotografies de Sant Miquel de Cuixà.
Apunt sobre aquest monestir.
Cuixà. Segle X. Els monjos s'adonen, davant Pere Ursèol, duc de Venècia, que parlen una llengua nova: català.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua