Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El carnet de punts

Funcionament

Infraccions i pèrdua de punts

L'experiència europea


dissabte, 1 de juliol de 2006
Avui, 1 de juliol, entra en vigor el carnet de conduir de punts, que va obligar a modificar la llei de trànsit. El nou sistema pretén modificar la conducta dels infractors i, d'aquesta manera, reduir l'índex d'accidents, que és molt elevat.

En efecte, amb aquest sistema, punitiu i reeducador ensems i que apel·la a la responsabilitat del conductor, les autoritats governamentals confien a reduir el nombre de víctimes a la xarxa viària.

Segons que diuen les campanyes informatives de l'administració, el 80% dels ciutadans es pensa que el carnet de punts contribuirà a una millor conducció. Nogensmenys, també s'han aixecat veus de preocupació entre els professionals del transport, sobretot si se n'acaba fent una aplicació estricta o arbitrària. (I és que, en el cas que un professional perdi el carnet, no el podrà recuperar fins al cap de tres mesos.)

Sobre això, el Servei Català de Trànsit de la Generalitat de Catalunya ja ha fet unes previsions, i són aquestes: dels 4.000.000 de conductors que hi ha al Principat, 6.000 perdran el carnet de conduir, i 250.000 perdran punts; i d'aquests, 22.000 en perdran 4 o més.
  • ! Actualització el 02/07/2006 a les 11:00

Funcionament


+ El carnet de punts pretén reduir l'índex d'accidents.
El sistema de punts funciona de la següent manera: tots els conductors tenen, de partença, el mateix nombre de punts: 12, llevat dels conductors novells, que encara no faci tres anys que tenen el carnet de conduir, que sols en tenen 8. Ara, les infraccions denunciades resten punts, i pot passar que hom els perdi tots, cosa que equival a la retirada del carnet. En un cas així, el conductor haurà d'esperar mig any per tornar a conduir (un any si és reincident), però abans haurà de fer i superar un curs de reeducació i de sensibilització viàries i una prova teòrica.

Infraccions i pèrdua de punts


+ No aturar-se davant un senyal de parada obligatòria resta 4 punts.
És clar que el nombre de punts perduts varia segons la infracció. Per exemple, circular sense llums o fer-ne un mal ús és penat amb la pèrdua de 2 punts, igual que ultrapassar de 21-30 km/h el límit de velocitat permesa; fer ús manual del telèfon mòbil, anar sense corretja de seguretat o sense casc resta 3 punts, i 4, no aturar-se davant un senyal de parada obligatòria o un semàfor vermell; conduir amb un nivell d'alcoholèmia superior a 50 mg/l o anar a una velocitat un 50% per sobre del límit establert farà perdre la meitat dels punts inicials: 6.

L'experiència europea


+ El carnet de punts ja s'aplica a uns quants països de la Unió Europea.
El carnet de punts ja s'aplica a països de la Unió Europea com Alemanya, França, Itàlia, Luxemburg i la Gran Bretanya (al Reialme Unit, hi és vigent des del 1982). De fet, les autoritats espanyoles en justifiquen la implantació pels bons resultats obtinguts en aquells països. A França, per exemple, han notat una minva de l'accidentalitat de més del 10%, i el 75% dels conductors que han perdut algun punt, no n'han tornat a perdre cap més durant dos anys. A Itàlia, quatre de cada deu conductors diuen que circulen amb més prudència.

MATERIALS

  • Vídeo
    Format:Web
    Explicatiu del carnet de punts. A la pàgina del Servei Català de Trànsit.
  • Permís de punts
    Format:Web
    Guia interactiva de la Direcció General de Trànsit d'Espanya.
  • Llei de trànsit
    Format:PDF
    Text íntegre.
  • Permís de punts
    Format:Web
    Informació del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC).
  • El carnet de punts
    Format:Web
    Guia d'El Periódico de Catalunya.
  • Educació viària
    Format:Web
    Recull de materials adreçats a escolars d'ESO, aplegats pel portal Webclip.
  • e-ntérate
    Format:Web
    Pàgina divulgativa de la Direcció General de Trànsit espanyola.

QUE HO SABIES?

  • Una vegada cada dos anys es podran recuperar, a tot estirar, 4 punts després d'un curs de 12 hores de durada i de 170 euros de cost. Ara, en cas de pèrdua del carnet, el curs, obligatori, durarà 24 hores i costarà 320 euros.
  • Els conductors que recuperin el carnet després d'haver-lo perdut sols tindran 8 punts, per comptes de 12. En canvi, els bons conductors podran arribar a tenir 15 punts.
  • Segons que ha anunciat el govern espanyol, l'edat mínima per a conduir ciclomotors passarà de 14 anys a 16.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Preguntes i respostes sobre el carnet de conduir de punts.
Les infraccions que es penalitzen amb pèrdua de punts.
Temors dels conductors professionals.
L'índex de mortalitat per accident a vuit estats europeus, segons dades del 2004.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua