Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Sufragisme i participació política de les dones

El sufragisme: un poc...

...d'història

Dades significatives


dilluns, 26 de juny de 2006
Dijous, 29 de juny, hi haurà eleccions al Parlament de Kuwait, obertes per primera vegada a la participació femenina: el maig del 2005 aquest petit país de la península aràbiga va atorgar drets polítics a les dones.

Per aquesta disposició, aprovada pel mateix Parlament que el 1999 hi havia votat contra, Kuwait va deixar d'ésser un dels pocs estats del món que negava a les dones el dret de votar. Al cap d'un mes de l'aprovació parlamentària, Massuma al-Mubàrak esdevenia la primera dona a ocupar un càrrec ministerial, i el mes d'abril proppassat les dones kuwaitianes votaren per primera vegada en unes eleccions municipals.

Kuwait és una monarquia hereditària islàmica (bé que no tan estricta com alguna altra de la zona), pro-occidental i actualment governada pel xeic Sabah al-Ahmad. El país, fronterer amb l'Irac i l'Aràbia Saudita, és pla, desèrtic, molt ric en recursos petroliers, i té una població que no arriba als dos milions i mig d'habitants.

Tot seguit farem un cop d'ull històric al sufragisme, el moviment per la consecució del vot de les dones, i consignarem algunes dades indicatives de la presència de les dones en els afers polítics.
  • ! Actualització el 30/06/2006 a les 16:00
  • +  Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Dones.

El sufragisme: un poc...


+ Retrat de la sufragista anglesa Emmeline Pankhurst.
La lluita per la consecució del vot forma part del moviment feminista, que propugna l'alliberament de les dones i llur equiparació política, econòmica i jurídica amb els homes. Originat el segle XIX, durant la revolució industrial, el sufragisme va arrelar amb força a la Gran Bretanya, on es destacà la figura d'Emmeline Pankhurst (1858-1928), i als Estats Units, on es vinculà a la lluita per l'abolició de l'esclavatge.

...d'història


+ Bandera de Nova Zelanda, primer país a reconèixer el dret de vot a les dones.
Tot amb tot, el primer país a reconèixer el dret de vot a les dones fou Nova Zelanda (1893), aleshores una colònia britànica, seguida d'Austràlia (1902), Finlàndia (1906), Noruega (1913), Dinamarca (1915)..., llista ampliada progressivament durant el segle XX i els primers anys del segle XXI. Això no obstant, encara avui hi estats on les dones, o bé no poden votar, o bé no poden fer-ho en les mateixes condicions que els homes.

Dades significatives


+ Michelle Bachelet, presidenta de Xile.
A despit dels progressos fets, la presència femenina a la vida política és inferior a la masculina, fins i tot als països de més tradició democràtica, com il·lustren prou les dades aplegades per organitzacions diverses. Per exemple, menys del 17% dels parlamentaris de tot el món són dones, si bé als països nòrdics ho són el 40%; el percentatge de regidores raneja el 20%, i hi ha poc més d'una desena de dones que són caps d'estat o de govern.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Les dones no van poder prendre part en el referèndum del primer estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat el 1932, però sí que van aplegar quatre-centes mil signatures de suport.
  • França no va atorgar el dret de vot a les dones fins el 1944, i Suïssa, de tradició democràtica i plebiscitària (els referèndums hi són habituals), fins el 1971.
  • Alemanya (Angela Merkel), Irlanda (Mary McAleese), Xile (Michelle Bachelet) i Libèria (Ellen Johnson-Sirleaf) són alguns dels pocs estats que tenen de cap d'estat o de govern una dona.
  • Entre els primers països en vies de desenvolupament a establir el vot femení hi ha l'Equador (1929), Sri Lanka (1931) i Turquia (1934).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Llista d'estats, amb la data d'instauració dels sufragis masculí i femení.
Informació bàsica de Kuwait.
Mapa de la península aràbiga.
Els orígens del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.
I també...
  • Les dones i la política: dades.
  • Estats que han signat i ratificat la Convenció per l'Eliminació de Tota Discriminació Contra les Dones.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua