Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
RoboCup 2006: el mundial dels robots

Robots futbolistes

Més enllà del futbol

El precedent de Deep Blue


dimarts, 13 de juny de 2006
Fer un equip de robots futbolistes que, devers el 2050, sigui capaç de vèncer els campions mundials de futbol, els de carn i ossos, és ciència-ficció? Tal vegada. En tot cas, aquest és el propòsit agosarat del projecte internacional RoboCup, organitzador de la RoboCup 2006, una mena de copa del món de futbol disputada per autòmats.

Igual que el Mundial de futbol, RoboCup 2006 es farà a Alemanya, concretament a la ciutat de Bremen, entre el 14 i el 20 de juny, i aplegarà experts en tecnologies de la informació, enginyers i jovent de tot el món, a més dels quatre-cents quaranta equips participants de prop d'una quarantena d'estats.

De fet, la competició, que, com veurem, no se circumscriu al futbol, és l'esquer d'un objectiu més general i més quotidià: promoure la recerca de la intel·ligència artificial i de la robòtica. Perquè, que uns androides juguin a futbol semblantment als humans és una fita que demana l'anàlisi i la integració de tecnologies molt diverses.

Robots futbolistes


+ La RoboCup de futbol es fa anualment des del 1997.
La RoboCup de futbol (o 'RoboCupSoccer'), que es fa anualment des del 1997 (l'any passat es va disputar a la ciutat japonesa d'Osaka), comprèn cinc modalitats distintes, cadascuna amb unes regles particulars: 'Simulation League', sense robots, que els espectadors poden seguir a través d'una pantalla gegantina; 'Small Size League', amb equips formats per cinc vehicles petits; 'Middle Size League', que oposa equips integrats per robots de dimensions mitjanes; 'Four-Legged League', amb autòmats de quatre potes, i 'Humanoid League', amb humanoides completament autònoms, un o dos per equip. La majoria d'aquests humanoides són construïts pels mateixos participants, bé que també n'hi ha de firmes comercials.

Més enllà del futbol


+ RoboCupJunior comprèn competicions robòtiques de futbol, ball i rescat.
El futbol a banda, el programa de RoboCup 2006 inclou tres categories més: RoboCupRescue, RoboCupJunior i RoboCup@Home, amb competicions pròpies. RoboCupRescue posa a prova la capacitat dels robots en situacions d'emergència: rescat d'individus, catàstrofes...; RoboCupJunior, adreçat a la jovenalla, comprèn competicions robòtiques de futbol, ball i rescat; i RoboCup@Home és una categoria nova, consistent en un conjunt de proves que els robots han de superar.

El precedent de Deep Blue


+ L'ordinador escaquista Deep Blue.
El propòsit de formar, abans de mig segle, un equip de robots capaç de derrotar els campions mundials de futbol pot semblar del tot aventurat. Conscients d'això, els impulsors del RoboCup ens recorden els progressos de la intel·ligència artificial fets aquests últims temps, amb dos exemples prou il·lustratius: l'ordinador escaquista Deep Blue, que el 1997 va vèncer Garry Kaspàrov, aleshores campió del món d'escacs; i la missió de la NASA Mars Pathfinder, la primera a enviar un robot a explorar la superfície del planeta Mart, fita igualment atesa el 1997.

MATERIALS

  • RoboCup
    Format:Web
    Pàgina oficial d'aquest projecte de recerca internacional.
  • RoboCup 2006
    Format:Web
    Informa de totes les competicions programades.
  • Federation of International Robosoccer Association
    Format:Web
    La federació, competicions, modalitats...
  • Robots
    Format:Web
    A Newsround, pàgina de notícies de la BBC per al jovent.
  • The Robot Hall of Fame
    Format:Web
    Iniciativa de la Universitat Carnegie Mellon de Pittsburgh (Pennsilvània, EUA), que distingeix robots, de ficció o reals, considerats importants en el progrés de la robòtica.

QUE HO SABIES?

  • A la competició 'Humanoid League', una de les fites és de xutar sense perdre l'equilibri, perquè, si cauen, els humanoides s'han de posar drets sense ajut extern.
  • Al número vuit de Top500, la llista dels ordinadors més potents del món, hi ha el Mare Nostrum, del Centre de Supercomputació de Barcelona. La llista és primerejada per l'ordinador BlueGene/L, fabricat per l'empresa nord-americana IBM, capaç de fer 280,6 bilions de càlculs per segon.
  • D'aquí a no gaires setmanes la ciutat alemanya de Dortmund serà la seu d'un esdeveniment semblant a la RoboCup 2006: la Robot World Cup, organitzada per la FIRA, sigla de Federation of International Robosoccer Association (Federació de l'Associació Internacional de Futbol de Robots).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeos sobre els humanoides que competiran a RoboCup 2006.
Regles de la competició.
Galeria fotogràfica de robots futbolistes.
Semblança del matemàtic anglès Alan Turing, pare de la intel·ligència artificial.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua