Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Any Rusiñol

Rusiñol, el modernisme...

...i Sitges

L'artista i el seu temps


dilluns, 12 de juny de 2006
Demà, 13 de juny, farà setanta-cinc anys de la mort de Santiago Rusiñol i Prats, dramaturg, narrador, pintor, col·leccionista i icona del modernisme català. En l'escaiença, l'Ajuntament de Sitges (Garraf), vila molt lligada a l'artista, ha organitzat l'Any Rusiñol, que durarà fins el juny del 2007.

L'Any Rusiñol comprèn un fum d'activitats, gairebé una centena. Per començar, el 13 de juny es farà un homenatge a l'associació del Ram de Tot l'Any, integrada per dones, que des del 1933 ret homenatge a l'artista amb tres ofrenes florals la setmana; també s'obrirà l'exposició pictòrica 'Santiago Rusiñol i la pintura europea', centrada en els corrents artístics europeus que van influir-lo.

Consignem també algunes activitats previstes per als mesos vinents: el cicle de conferències 'Visions íntimes del Cau', en què especialistes de disciplines artístiques vàries valoraran el museu del Cau Ferrat; el Primer Premi Internacional de Pintura Santiago Rusiñol, que serà el 23 d'octubre; la sèrie d'itineraris 'rusiñolians' 'Anant pel món'; l'exposició de pintures i dibuixos 'El Rusiñol desconegut', que, després de Sitges, es podrà veure en algunes altres poblacions més; la reedició d'obres seves; un curs sobre Rusiñol i el modernisme...

Tot plegat per a donar compte de la figura de Santiago Rusiñol i de la seva relació amb Sitges. Això mateix mirarem de fer, succintament, a les ratlles següents.

Rusiñol, el modernisme...


+ Rusiñol és tingut per un dels capdavanters del modernisme català.
Nat el 1861 a Barcelona, al si d'una família de l'alta burgesia, Santiago Rusiñol és tingut per un dels capdavanters del modernisme català. El destí semblava abocar-lo a continuar el negoci tèxtil familiar, però la seva vocació artística el va empènyer a la pintura. És així que el 1888 va fer cap a París, aleshores capital mundial de l'art, i durant set anys hi va fer llargues estades. Contrari als valors de la societat burgesa de l'època, va ésser un dels impulsors del local barceloní els Quatre Gats, obert el 1897, que arribà a ésser un important centre difusor de les idees modernistes.

...i Sitges


+ Interior del Cau Ferrat.
Ara, la figura de Rusiñol es vincula a Sitges, més que no a cap altre indret. En aquesta població, hi va adquirir dues cases de pescadors arran de mar, que el 1894 va convertir en el Cau Ferrat, residència i estudi de l'artista. És aquí que va aplegar la col·lecció de ferros pròpia i obres d'autors contemporanis i del Greco (1541-1614), pintor reivindicat per Rusiñol i els seus amics modernistes. El Cau Ferrat, per on van passar artistes i intel·lectuals que apostaven per la modernitat, va participar en les festes modernistes de Sitges (1892-1899), igualment promogudes per Rusiñol, que abastaven camps com la pintura, la música, el teatre...

L'artista i el seu temps


+ Retrat de Santiago Rusiñol.
A Sitges, en Rusiñol hi va trobar un recés allunyat d'una societat industrial que considerava materialista i alienant. L'artista hi va respondre amb l'anomenat art per l'art, val a dir: amb una actitud de defensa de la supremacia de l'art, deslliurat de tota mena de compromís social. Nogensmenys, amb el temps va matisar aquesta actitud envers la societat burgesa, com il·lustra prou la seva peça teatral més cèlebre: 'L'auca del senyor Esteve' (1917), basada en una novel·la 'rusiñoliana' del mateix nom.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 1894, durant la tercera festa modernista de Sitges, els modernistes, amb Rusiñol al davant, no van tenir gens d'inconvenient a fer el mec pels carrers de la vila durant el trasllat de dues pintures del Greco al Cau Ferrat, en una mena de processó d'allò més solemne.
  • A la primeria del segle XX el noucentisme va prendre el relleu del modernisme, i Santiago Rusiñol no va poder estalviar-se les crítiques dels joves adeptes del nou moviment cultural. El fet no va pas impedir-li, nogensmenys, de parodiar el 'Glosari' del cap de fila dels noucentistes, en Xènius (Eugeni d'Ors), amb un altre glossari, signat amb el pseudònim Xarau.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Semblança de Santiago Rusiñol.
Cop d'ull al Cau Ferrat.
Auca d'en Rusiñol.
I també...
  • Apunt sobre 'L'auca del senyor Esteve'.
  • Dues notes sobre el senyor Esteve, símbol d'una burgesia barcelonina entenimentada i pràctica.
  • Els llocs de Rusiñol.
  • Unes quantes pintures seves.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua