Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Còmics' i 'manga'

Fenomen 'manga'

'Manga' i 'anime'

Gèneres i públic


dimarts, 6 de juny de 2006
Del 8 a l'11 de juny es farà el Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que aplegarà una munió d'afeccionats a les historietes il·lustrades, veres protagonistes de l'esdeveniment. El Saló, que obrirà per vint-i-quatrena vegada, és organitzat per la Federació d'Institucions Professionals del Còmic (FICOMIC), amb el suport i la col·laboració d'institucions diverses.

El Saló Internacional del Còmic de Barcelona, parat al firal de Montjuïc, oferirà conferències, presentacions de les novetats editorials i el doble d'exposicions que no l'any passat; entre aquestes últimes, dues de dedicades a la relació entre les historietes il·lustrades i la guerra del 1936-1939: 'La guerra de paper' i 'La cel·la de la memòria', i una de centrada en 'El Capitán Trueno', historieta d'aventures, creada fa més de cinquanta anys per l'escriptor català Víctor Mora i traduïda a força llengües.

A banda, al Saló hi haurà una àrea lúdico-didàctica, que enclourà el taller del 'còmic'. Aquest taller exposarà aspectes diversos relacionats amb la creació d'historietes il·lustrades, i la 'comicteca', adreçada als infants. També hi haurà un espai de 'fanzines' o publicacions alternatives.
  • ! Actualització el 08/06/2006 a les 08:00

Fenomen 'manga'


+ 'Bola de Drac' va acréixer la projecció internacional del 'manga'.
La Federació d'Institucions Professionals del Còmic també és l'entitat organitzadora del Saló del Manga, que l'any passat va rebre seixanta-tres mil visitants a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), ço que indica prou l'enorme popularitat del 'manga', i no sols entre la jovenalla. Aquestes historietes il·lustrades d'origen japonès tenen una llarga història, que es remunta a l'edat mitjana, bé que el 'manga' modern no va aparèixer fins després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), amb una gran projecció internacional a partir dels anys 1980 i 1990, mercès a historietes com 'Bola de Drac' i 'Akira'.

'Manga' i 'anime'


+ 'Doraemon', sèrie que emet Televisió de Catalunya.
Quan un 'manga' ateny molta popularitat, és habitual de fer-ne una sèrie de dibuixos animats o una versió cinematogràfica, i és aleshores que hom parla de 'anime', per comptes de 'manga'. Nogensmenys, el procediment també pot ésser invers: que un 'anime' atregui tant de públic que se n'acabi fent un 'manga' , com va passar amb 'Neon Genesis Evangelion', originàriament una sèrie de televisió. Tot plegat palesa prou la força del 'manga', que també abasta els videojocs.

Gèneres i públic


+ FICOMIC és l'entitat organitzadora del Saló del Manga.
D'historietes 'manga', amb els característics personatges d'ulls grossos, n'hi ha de menes diverses: de robots, de noies amb poders màgics, de companys de lluita.....També es classifiquen segons que s'adrecin a xicalla, ('kodomo'), nois ('shōnen' o 'shounen'), noies ('shōjo' o 'shoujo'), homes ('seinen') i dones ('josei'); i és que, d'amants del 'manga', també n'hi ha d'adults, i com més va, més.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El mot japonès 'manga' es pot traduir per 'dibuix fet a l'atzar'.
  • A banda el Saló Internacional del Còmic de Barcelona i el Saló del Manga, de fires d'historietes il·lustrades, se'n fan més, com les Jornades del Còmic de Castelló de la Plana (Plana Alta) i la Massana Còmic d'Andorra.
  • Edicions Glénat acaba d'editar en català el primer volum de 'Naruto', el 'manga' més en voga, un fenomen que ja hi ha qui compara a la mítica 'Bola de Drac'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cronologia històrica del 'còmic'.
Aspectes tècnics de les historietes il·lustrades.
Dibuixeu expressions facials.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua