Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Joan Brossa i la poesia visual

Poeta d'avantguarda

Compromís social i cívic

Poesia juganera


dilluns, 5 de juny de 2006
La Fundació Joan Brossa acaba d'obrir un espai permanent dedicat a en Joan Brossa i Cuervo (1919-1998). Situat al número 318 del carrer de Provença de Barcelona, aquest espai vol acostar el poeta i dramaturg al públic. Fins ara la Fundació s'havia centrat en labors internes, com la de catalogar-ne l'arxiu i la biblioteca personals.

El nou local, situat a peu pla de carrer, oferirà una mostra de les facetes artístiques de Joan Brossa. També s'hi podran adquirir llibres seus i visualitzar fragments de peces teatrals, entrevistes, films en què va prendre part...

Per exemple, la programació d'enguany inclou un seguit d'itineraris 'brossians' per Barcelona (el següent serà el 10 de juny); l'obertura d'un servei pedagògic que aplegarà els treballs escolars dedicats al poeta i organitzarà visites guiades i rutes a peu adreçades als col·legis; la presentació del primer volum de l'obra completa, a càrrec d'Edicions 62; i la institució de la Societat Internacional Joan Brossa, amb voluntat de coordinar i animar la tasca duta a terme pels estudiosos de l'obra 'brossiana', del país i de fora.

Ara farem una breu repassada de la trajectòria d'aquest poeta d'avantguarda, autor d'una obra tan prolífica com innovadora i original.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Poesia.

Poeta d'avantguarda


+ Brossa fou un dels fundadors de Dau al Set.
Nat el 1919 a Barcelona, de pare gravador, Joan Brossa va lluitar amb el bàndol republicà a la guerra del 1936-1939, època dels primers escrits: tenia disset anys. Acabada la guerra, conegué dues figures cabdals de l'avantguarda catalana: Josep Vicenç Foix i Joan Miró, i el 1948 fundà el grup artístic Dau al Set (i la revista del mateix nom), juntament amb Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan Ponç, Arnau Puig i Joan Josep Tharrats. Era un grup obert a l'art més avantguardista del moment, en contrast amb el tancament imposat per la feroç dictadura franquista. Per aquell temps començà a escriure poemes de to surrealista.

Compromís social i cívic


+ El nou espai permanent és situat a peu pla de carrer.
A mitjan segle XX, amb 'Em va fer Joan Brossa' (1950), la poètica de Brossa fa un tomb, formal i de contingut, degut en part a la influència del poeta brasiler João Cabral de Melo, que aleshores s'estava a Barcelona. Els seus poemes, lligats a la realitat del moment, reflecteixen l'actitud de rebuig per la manca de llibertats, per les injustícies socials, per la violència, i, alhora, de compromís amb el país, ofegat per la dictadura.

Poesia juganera


+ 'Hitchcock', poema visual del 1982.
Experimentador constant, Brossa fou també un dels introductors principals de la poesia visual a casa nostra, que conreà a partir dels anys 1960. Expressats plàsticament, els poemes visuals, amb jocs de lletres, elements tipogràfics, dibuixos, fotografies..., palesen la ironia i l'humor de l'artista. Aquests cal·ligrames donaran pas als dits poemes corporis, o poemes objecte, alguns dels quals foren fixats en espais públics: 'Bàrcino', 'Poema visual transitable', tots dos a Barcelona (Barcelonès); 'Moscafera', a Ciutat de Mallorca;'On es bada l'ona', a Badalona (Barcelonès)...

MATERIALS

  • Fundació Joan Brossa
    Format:Web
    Constituïda el 1999 per a conservar i difondre l'obra del poeta.
  • Joan Brossa. Poeta
    Format:Web
    Pàgina d'homenatge, amb una vasta selecció de la seva obra.
  • Joan Brossa
    Format:Web
    Biografia, publicacions, comentaris, premis... A l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
  • Joan Brossa
    Format:Web
    A l'espai virtual de literatura catalana Lletra, amb vincles sobre l'artista.
  • Joan Brossa i l'art de la poesia visual
    Format:Web
    Treball fet per alumnes de primer de batxillerat del col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic.
  • Poesia visual
    Format:Web
    Pàgina interactiva d'Educàlia, programa educatiu de la Fundació la Caixa.

QUE HO SABIES?

  • Quan fou obligatori de fer-se el carnet d'identitat, Joan Brossa hagué de passar per comissaria. Allà, el policia de torn va confondre 'paleta' (de professió), per 'poeta'. El nostre protagonista va voler fer-se entendre, però en va desistir en sentint la resposta del funcionari ('No s'amoïni, hi posarem jornaler').
  • L'obra 'brossiana' ha estat traduïda a llengües com l'anglès, l'espanyol, el francès, l'italià, el portuguès i el suec.
  • Acabada la guerra del 1936-1939, Brossa va sobreviure venent llibres... prohibits per la dictadura franquista.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Nota biogràfica de Joan Brossa i Cuervo.
Les arts visuals 'brossianes'.
Una quarantena llarga de poemes visuals, amb interpretació inclosa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua