Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Comparança d'estatuts

De l'estatut del 1979...

...al nou estatut

El text aprovat pel Parlament de Catalunya


dijous, 1 de juny de 2006
Avui, 1 de juny, comença la campanya pel referèndum de l'estatut d'autonomia de Catalunya, que es farà el dia 18 propvinent. Aquest dia els catalans decidiran si abonen el nou text estatutari, la redacció i tramitació del qual han marcat l'actual legislatura del Parlament de Catalunya.

Recordem que l'elaboració d'un nou estatut figurava a l'anomenat pacte del Tinell, base de l'acord de govern entre el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), i és per això que hom va encarregar la redacció del text a una ponència integrada per membres de tots els partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya.

Finalment, el 30 de setembre de 2005 el Parlament català va aprovar una proposta de reforma de l'estatut per una majoria clara: cent vint vots favorables i quinze de contraris. El text va rebre el suport del PSC, ERC, ICV i de la federació Convergència i Unió (CiU), i fou rebutjat pel Partit Popular de Catalunya (PPC).

Ara, la proposta havia de passar per Madrid, havia de tramitar-se al Congrés dels Diputats espanyol. Al capdavall, aquesta tramitació (finida el mes de maig) ha tingut conseqüències polítiques diverses: una retallada de les aspiracions d'autogovern recollides al text; l'oposició d'ERC a aquest text (els altres partits han mantingut les posicions inicials), i, de resultes d'això, la sortida dels republicans del govern de la Generalitat. Tot plegat ha menat a anticipar les eleccions catalanes, que es faran després del referèndum, abans d'acabar l'any.

Això dit, a les ratlles següents mirarem de comparar l'estatut vigent del 1979, el text aprovat pel Parlament de Catalunya i el que serà sotmès a referèndum.
  • ! Actualització el 02/06/2006 a les 07:30

De l'estatut del 1979...


+ Manifestació de l'Onze de Setembre del 1977 a Barcelona.
L'estatut del 1979 va aprovar-se en uns moments difícils, quatre anys després de la fi de la dictadura franquista i en plena transició a la democràcia. El text diu de Catalunya que és una nacionalitat, i estatueix la Generalitat de Catalunya com a institució màxima d'autogovern, si bé no defineix prou clarament quines competències exclusives té i quines no (cosa que sí que fa l'estatut que serà sotmès a referèndum); així mateix, disposa que la llegua catalana és la llengua pròpia de Catalunya, i oficial juntament amb l'espanyola, però no diu res del deure de saber-la.

...al nou estatut


+ La proposta de reforma serà votada el dia 18 propvinent.
Ben altrament, la proposta de reforma que serà votada pròximament especifica que tots els ciutadans del Principat tenen el dret i el deure de saber el català. D'una altra banda, l'article 1, un dels més polèmics, declara que Catalunya és una nacionalitat, bé que el preàmbul, sense valor jurídic, diu que el Parlament de Catalunya l'ha definida com una nació d'una manera àmpliament majoritària. Quant al finançament, el text institueix l'Agència Tributària de Catalunya, encarregada de gestionar i de recaptar els imposts, bé que no tots: una part van a càrrec de l'administració tributària espanyola. Consignem, finalment, la incorporació d'una carta de drets i deures dels ciutadans i la referència als drets històrics del poble català com a fonament de l'autogovern.

El text aprovat pel Parlament de Catalunya


+ El Parlament català va aprovar la proposta inicial de reforma de l'estatut per una majoria clara.
Com apuntàvem, aquest text no és el mateix que va aprovar el Parlament de Catalunya el 30 de setembre de 2005. Per exemple, en aquest últim, l'article 1 definia Catalunya com una nació, cosa que no fa l'estatut finalment aprovat, i també atorgava a l'Agència Tributària de Catalunya la gestió i recaptació de tots els imposts, llevat dels d'ordre local. Sobre les relacions entre la Generalitat i l'estat espanyol, el text definitiu suprimeix un dels principis inclosos al text aprovat pel Parlament de Catalunya: el de la plurinacionalitat de l'estat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'article 11 de l'estatut que serà votat pels ciutadans reconeix la Vall d'Aran com una realitat occitana dotada d'identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística.
  • L'estatut del 1979 també és conegut com l'estatut de Sau, puix que es va redactar al parador de Sau (Osona).
  • El primer estatut d'autonomia de Catalunya, el del 1932, també anomenat estatut de Núria (es va escriure al santuari de Núria, al Ripollès), va aprovar-se amb un 99% de vots favorables. Això sí, el referèndum es va fer abans de la tramitació del text a les corts espanyoles, que el van retallar força.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Identifiqueu les diferències bàsiques entre els títols preliminars de l'estatut que serà votat el 18 de juny i del text aprovat pel Parlament de Catalunya.
Raons pel i pel no, en sengles entrevistes de VilaWeb TV.
Manifest de la plataforma pel dret de decidir contra el text estatutari.
Un altre manifest, aquest de l'associació Estatut, jo sí.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua