Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La reintroducció de l'ós al Pirineu

Exemplars provinents d'Eslovènia

L'ós al Pirineu: un poc d'història

La polèmica


dimarts, 30 de maig de 2006
Els governs andorrà, espanyol i francès acaben de signar un acord per a assegurar la conservació de l'ós bru al Pirineu, la reintroducció del qual ha mogut força polèmica, sobretot al sector septentrional d'aquesta serralada, amb opinions oposades.

En concret, els ministres del Medi de tots tres estats van acordar de prendre mesures a fi i efecte de garantir la repoblació de l'ós, fer un seguiment coordinat de la presència de l'animal i promoure'n la imatge amb fins, sobretot, turístics. Així mateix, la ministressa del Medi espanyola es va comprometre a destinar un milió d'euros al Principat, l'Aragó i Navarra, els territoris implicats, per tal de fer compatibles la repoblació de l'ós i les demandes de pagesos i ramaders.

Recordem que, d'una manera immediata, la repoblació de l'ós preveu la introducció, per França, de cinc exemplars de l'espècie, quatre femelles i un mascle. D'aquests, ja se n'han alliberats tres, i els altres dos s'alliberaran abans de gaires mesos.

El fet ha suscitat les protestes de grups d'agricultors i, sobretot, ramaders, fins al punt que el govern francès ha limitat la introducció de l'ós a tan sols cinc exemplars, per comptes de quinze, com tenia inicialment previst.

Exemplars provinents d'Eslovènia


+ No fa gaire que s'han introduït tres óssos provinents d'Eslovènia.
Aquests cinc óssos provenen d'Eslovènia, el territori més pròxim al Pirineu amb una població d'óssos bruns no amenaçada (hom estima que n'hi pot haver fins a cinc-cents, o més i tot), molt semblant genèticament a la varietat pirinenca. Aquest país muntanyós, fronterer a ponent amb Itàlia, és clafert de boscs espessos, hàbitat natural de l'ós bru, l'animal salvatge més gros que hi ha en terres europees.

L'ós al Pirineu: un poc d'història


+ A l'edat mitjana l'ós ocupava una bona part dels boscs del Principat.
Hom parla de reintroducció de l'ós perquè, en un temps passat, aquest animal ja poblava l'àrea pirinenca. Més encara, durant l'edat mitjana l'ós ocupava una bona part dels boscs del Principat, bé que devers el segle XIX ja es trobava arraconat al Pirineu, on va anar minvant progressivament fins a desaparèixer, o quasi, de tota la serralada a les darreries del segle XX. Amb el fi de capgirar la situació i en el marc del programa de la Unió Europea LIFE, França va alliberar-ne tres exemplars els anys 1996-1997, igualment originaris d'Eslovènia. Avui, un decenni després, al Pirineu hi ha entre quinze i divuit óssos bruns.

La polèmica


+ Cartell d'una manifestació favorable a la repoblació de l'ós.
Naturalment, la repoblació de l'ós pretén preservar la biodiversitat del Pirineu. A més a més, hom apunta que la presència d'aquest plantígrad pot fer de reclam turístic, i, consegüentment, contribuir al desenvolupament econòmic de la zona. Però tot això topa amb la resistència i les renuències de pagesos, ramaders i pastors, que temen que els óssos no els malmetin els conreus i els delmin ramats. No cal dir que la dificultat consisteix a harmonitzar el foment de la biodiversitat amb les necessitats de la població local.

MATERIALS

  • L'ós bru del Pirineu
    Format:Web
    A la pàgina de l'organització catalana DEPANA, Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural, instituïda el 1976.
  • Pays de l'Ours
    Format:Web
    Associació que treballa pel desenvolupament sostenible del Pirineu central, amb seu a Arbas.
  • Estudi eco-turístic de l’ós bru
    Format:PDF
    A càrrec de DEPANA i la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa Catalunya.
  • Brown Bears
    Format:Web
    Pàgina de la National Geographic Society sobre l'ós bru; adreçada a la jovenalla.
  • Bears.org
    Format:Web
    Pàgina enterament dedicada a les distintes espècies d'ós.

QUE HO SABIES?

  • El passat 17 de maig, a la localitat occitana d'Arbas, es va deixar anar l'últim exemplar d'ós bru, una femella anomenada Hvala ('gràcies', en eslovè), de cinc anys i cent quilos de pes.
  • Animal solitari, l'ós bru passa una bona part de l'hivern sense menjar, dormint al cau. Durant els mesos anteriors a la hibernació acumula molt de greix, fins al punt que pot arribar a pesar un 40% més.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Fitxa de l'ós bru.
Informació sobre aquest animal de complexió robusta.
L'ós al Pirineu, durant el període 1996-2005.
Fotografies dels tres exemplars soltats fa poc.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua