Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Mètodes per aprendre català

'Veus', curs de català

'Voluntaris per la llengua': el compromís ciutadà

Aprendre català a l'estranger


dimarts, 23 de maig de 2006
D'iniciatives i de mètodes per a aprendre la llengua catalana, n'hi ha diversos, tant a les terres de parla catalana com a l'estranger. Iniciatives i mètodes que són del tot necessaris, puix que el català, element cabdal de la identitat del país, és una llengua minoritzada que demana una especial protecció.

Més encara, si tenim en compte els canvis socioeconòmics esdevinguts al món aquests últims decennis. Pensem que la mundialització i el fenomen de la immigració (que ha fet les societats més plurals i diverses) han plantejat la conveniència de fer compatible la interrelació de les societats a tots els ordres amb el respecte i la protecció de la cultura i la manera de fer i d'ésser dels pobles.

Això dit, a les ratlles següents ens fixarem en algun dels mètodes per a aprendre català, començant per un de publicació recent: 'Veus', fet per cinc professors de l'Escola Oficial d'Idiomes de Barcelona.

'Veus', curs de català


+ 'Veus' s'adreça a adults i a alumnes d'ESO.
'Veus' és un mètode per a aprendre català adreçat a adults i a alumnes d'ESO amb un grau de coneixement de la llengua insuficient per a poder prosseguir l'escolarització. El llibre de l'alumne comprèn sis unitats que abasten cent vint hores de classe, i el curs es completa amb un llibre d'exercicis i de gramàtica i un material auditiu en dos compactes. Publicat enguany per l'editorial Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 'Veus' segueix les directrius del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües, del Consell d'Europa, que pretén de proporcionar una base comuna per a l'elaboració de programes d'ensenyament de les llengües europees.

'Voluntaris per la llengua': el compromís ciutadà


+ 'Voluntaris per la llengua' va néixer el 2002.
Al costat d'aquest mètode i d'alguns més, hi ha iniciatives ciutadanes de foment de l'aprenentatge del català. És el cas, per exemple, del programa 'Voluntaris per la llengua', que treballa per la integració dels nouvinguts: voluntari i aprenent es comprometen a destinar una hora setmanal a conversar en català, durant un període mínim de deu setmanes.

Aprendre català a l'estranger


+ L'Institut Ramon Llull dóna suport a la xarxa de lectorats.
La possibilitat d'aprendre català no se circumscriu pas al domini lingüístic d'aquesta llengua. Per exemple, als casals, que apleguen les comunitats de catalans radicades a l'estranger, s'hi fan cursos de català, a banda activitats culturals i lúdiques de diversa mena. Això, per no parlar de la xarxa de lectorats que hi ha en universitats de tot el món. Mitjançant aquests lectorats, els lectors hi ensenyen llengua, literatura i cultura catalanes.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Al càrrec de lector, hom hi accedeix, bé per concurs públic convocat per l'Institut Ramon Llull, bé per selecció de la universitat interessada, amb l'aprovació d'aquesta institució de projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes.
  • Impulsat per la Generalitat de Catalunya, el programa 'Voluntaris per la llengua' va néixer el 2002 al Centre de Normalització Lingüística de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Descripció del projecte de llengua catalana Món.
Les universitats de la xarxa de lectorats de l'Institut Ramon Llull, per continents i països.
Estructures gramaticals: un trencaclosques.
Un exercici sobre el gènere i el nombre de les paraules.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua