Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La polèmica sobre 'El codi Da Vinci'

La trama

Un llibre amb judici i tot

L'obra de Dan Brown


dilluns, 22 de maig de 2006
S'acaba d'estrenar als cinemes de tot el món 'El codi Da Vinci', film basat en l'obra homònima de l'escriptor nord-americà Dan Brown. El llarg-metratge duu a l'apogeu una controvèrsia incoada el 2003, any de publicació del llibre.

La direcció de 'El codi Da Vinci' ha anat a càrrec de Ron Howard, guanyador d'un Oscar el 2002 per 'Una ment meravellosa', i la interpretació és de l'actor Tom Hanks, guardonat amb dues estatuetes, i de l'actriu Audrey Tautou, coneguda sobretot pel seu paper a 'Amélie'.

Ara, més que res, l'interès i la polèmica s'expliquen per l'argument, una adaptació fidel de la novel·la de Dan Brown; una novel·la de misteri, d'intriga, que involucra el Vaticà, l'Opus Dei i el pretès Priorat de Sió, amb missatges críptics, amagats a l'obra pictòrica d'una figura excepcional del Renaixement: Leonardo da Vinci.

El fenomen Da Vinci ha rebut les crítiques de grups cristians i del Vaticà mateix, i l'Opus Dei ha llançat una campanya informativa contra el llibre, sobretot perquè aquesta organització no hi surt gaire ben parada.

Ben altrament, Dan Brown sosté que 'El codi Da Vinci' és un llibre de trama imaginària, solament de ficció, que va escriure amb l'esperança de renovellar l'interès per les qüestions d'ordre religiós i històric.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Cinema.

La trama


+ 'La Santa Cena' de Leonardo da Vinci.
El protagonista del film i, naturalment, de la novel·la, és Robert Langdon, professor de simbologia religiosa de la Universitat de Harvard. Langdon i l'experta en criptografia, Sophie Neveu, miraran de treure l'entrellat d'un enigma encobert per l'Església Catòlica durant dos mil·lennis: la veritable història del Greal, que aquí no s'identifica pas amb el calze usat per Jesús al Sant Sopar, com diu la llegenda, sinó amb la descendència sorgida del matrimoni de Jesús i Maria Magdalena.

Un llibre amb judici i tot


+ Del llibre, se n'han venut més de quaranta milions d'exemplars.
La polèmica dels continguts a banda, 'El codi Da Vinci' ha hagut de passar la prova de la justícia. En efecte, el passat mes d'abril un jutge del Tribunal Suprem de la Gran Bretanya va dictaminar que l'obra de Brown no era un plagi com pretenien els demandants, Michael Baigent i Richard Leigh, autors de 'L'enigma sagrat' (1982), que també toca el tema de la descendència de Jesús i Maria Magdalena. Curiosament, l'editorial demandada, Random House, és la que ha publicats tots dos llibres.

L'obra de Dan Brown


+ L'autor de la controvertida novel·la.
Abans de dedicar-se enterament a escriure, Dan Brown feia de professor d'anglès en una acadèmia d'Exeter (Nou Hampshire, EUA), localitat on va néixer el 1964. El 1996 va escriure la primera novel·la: 'Fortalesa digital', seguida de 'Àngels i dimonis', en què feia aparèixer per primera vegada Robert Langdon, personatge central de 'El codi Da Vinci'. Els enigmes, les societats secretes, el desxiframent de codis enrevessats caracteritzen la novel·lística d'aquest autor de fama mundial.

MATERIALS

  • The Da Vinci Code
    Format:Web
    Pàgina oficial del film de Ron Howard.
  • Dan Brown
    Format:Web
    Pàgina, també oficial, amb informació de l'autor i de la seva obra.
  • The Da Vinci Code
    Format:Web
    Article i vincles. A la Wikipedia.
  • Leonardo
    Format:Web
    Pàgina sobre les facetes científica, artística i inventora d'aquesta figura renaixentista.
  • Da Vinci Tour
    Format:Web
    Els itineraris i els indrets de 'El codi Da Vinci', a partir de Google Maps.

QUE HO SABIES?

  • A la sentència absolutòria que posava punt final a la demanda contra 'El codi Da Vinci', el jutge es va permetre la llicència d'incloure-hi un codi secret, desxifrat al capdavall.
  • 'El codi Da Vinci' ha esdevingut un ver fenomen editorial: ja se n'han venut més de quaranta milions d'exemplars en una quarantena llarga de llengües.
  • En aquest llibre, 'La Santa Cena' de Leonardo da Vinci revela el veritable significat del Greal.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'El codi Da Vinci', segons Dan Brown.
Nota sobre el film.
Comunicat de l'Opus Dei, amb motiu de l'estrena
Aproximació a aquesta organització catòlica.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua