Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El mite Bob Marley

Cançons mítiques

El reggae

El moviment rastafarià


dijous, 11 de maig de 2006
Avui, 11 de maig, el món recorda l'artista jamaicà Robert Nesta Marley, més conegut per Bob Marley, màxim exponent de la música reggae. El mite Marley perdura vint-i-cinc anys després de la seva mort, igual que les seves cançons, símbols de la lluita contra l'opressió i la injustícia.

Robert Nesta Marley va néixer el 1945 a Jamaica, a les Antilles, de pare anglès i mare jamaicana. En aquell temps l'illa era sota control de la Gran Bretanya, i no va atènyer la independència fins el 1962. (La majoria de la població és negra, descendent dels esclaus africans portats pels colonitzadors, puix que la població indígena havia estat exterminada amb la colonització.)

De ben jove, ell i sa mare, Cedella, se n'anaren a viure a Kingston, a la recerca d'unes millors condicions de vida, i no els tocà més remei que instal·lar-se en un barri pobríssim. A la capital jamaicana Marley entrà en contacte amb les formes musicals ska i rock steady, precursores del reggae.

El 1963 Bob Marley va fundar un grup musical: The Wailers, de gran ressò internacional mercès al disc 'Catch a Fire', punt de partença de la difusió de la música reggae a tot el món. El 1981 una malaltia arranà la vida del jove músic: moria l'home, naixia el mite.

Cançons mítiques


+ Bob Marley ens va deixar una copiosa discografia.
Bob Marley ens va deixar una copiosa discografia: una quinzena llarga d'àlbums, amb moltes cançons mítiques, veritables himnes de la música reggae: 'Get Up, Stand Up', 'No Woman No Cry', 'Exodus' 'Could You Be Loved', 'Jamming', 'Buffalo Soldier' 'Redemption Song', 'I Shot the Sheriff'...

El reggae


+ L'artista jamaicà, a la coberta del disc 'Legend'.
Incoat a Jamaica a les darreries dels 1960, el reggae és una estil musical de ritme lent, sensual, amb peces de contingut polític i místic. En són temes reiterats la pobresa, el repudi del capitalisme, la denúncia de les injustícies socials i la reivindicació de l'africanisme, val a dir: dels valors culturals africans, sobretot dels africans negres. El reggae va rebre una gran influència del moviment rastafarià, al qual s'afegí Marley.

El moviment rastafarià


+ Símbols rastafarians: el lleó i els colors vermell, verd i daurat.
Aquest moviment, de signe religiós i polític, va inspirar-lo el jamaicà Marcus Garvey (1887-1940), panafricanista partidari d'una Àfrica unida i poblada únicament de negres. A Garvey, hom li atribueix unes paraules profètiques sobre l'alliberament dels negres. Doncs bé, hi hagué qui va veure el compliment d'aquestes paraules el 1930, quan pujà al tron Ras Tafari, emperador d'Etiòpia amb el nom de Haile Selassie I. El moviment rastafarià considera Haile Selassie una divinitat, un messies, i Etiòpia, la terra promesa. El signe extern més distintiu dels rastafarians és el pentinat a base de tirabuixons.

MATERIALS

  • Bob Marley.com
    Format:Web
    Pàgina dedicada al músic antillà: vida, vídeos, àudios, fotografies...
  • Reggae Music Web
    Format:Web
    Una altra pàgina sobre Marley.
  • Bob Marley Foundation
    Format:Web
    Fundada per Rita Marley, vídua de l'artista, estintola iniciatives contra la fam i la pobresa, sobretot a Jamaica i a l'Àfrica.
  • Rastafari
    Format:Web
    Història, creences, festivitats... A la BBC.
  • ReggaeTrain.com
    Format:Web
    Portal de música reggae.

QUE HO SABIES?

  • Els colors que identifiquen el moviment rastafarià són el vermell, el verd, el daurat i, a vegades, el negre.
  • Un altre símbol rastafarià cabdal és el lleó, que representa Haile Selassie I. De fet, els tirabuixons que duen els rastafarians simbolitzen la cabellera del lleó.
  • Hom calcula que al món hi ha devers un milió de seguidors de la fe rastafariana.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Esbós biogràfic de Bob Marley.
Galeria fotogràfica d'aquest artista 'rasta'.
Versions instrumentals d'algunes de les seves peces més cèlebres.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua