Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Fires de Sant Ponç: herbes, mel i confitures

Creences lligades a Sant Ponç

Plantes remeieres i aromàtiques

Les trementinaires: un ofici d'ahir


dimarts, 9 de maig de 2006
L'11 de maig és Sant Ponç, patró dels herbolaris, i no poques poblacions fan fira: els carrers s'omplen de parades d'herbes remeieres i aromàtiques, de mel, de productes confitats i de dolços exquisits.

Una de les de més renom, que es fa al carrer de l'Hospital de Barcelona, té una tradició més que centenària. Al 'Costumari Català' (1950-1956) el gran folclorista Joan Amades troba a l'any 1874 la referència més antiga de la fira barcelonina (encara que potser més centrada en les flors que no pas en les herbes remeieres). Però també diu que antigament hi havia hagut una fira d'herbes al carrer dels Carders de la ciutat.

Sigui com sigui, la del carrer de l'Hospital no és pas l'única que es fa pels volts de Sant Ponç. Per exemple, a Barcelona mateix, se n'hi fa una altra al barri de Sarrià, i a fora, una a Cànoves i Samalús (Vallès Oriental), tinguda enguany els dies 6 i 7 de maig. Així mateix, la dansa tradicional de la Rua de Sils (Selva) i l'aplec de Sant Ponç, a l'antic monestir de Sant Ponç de Corbera (dependent de la parròquia de Corbera de Llobregat, Baix Llobregat), atesten la veneració del sant.

Creences lligades a Sant Ponç


+ L'antic monestir de Sant Ponç de Corbera.
Màrtir cristià dels segle III, la llegenda atribueix a Sant Ponç poders guaridors, sobretot del mal de cap, i protectors: contra xinxes, paparres, puces i més paràsits. Sobre això darrer, la tradició popular diu que, si es fa dissabte per Sant Ponç, els paràsits es mantenen allunyats de casa durant tot l'any. Igual propòsit tenia l'antic costum de tirar sota el llit herbes beneïdes de la fira.

Plantes remeieres i aromàtiques


+ A les fires de Sant Ponç trobem herbes de tota mena.
La saviesa popular i la ciència mèdica (a través de la fitoteràpia) coincideixen a destacar les propietats terapèutiques de determinades plantes. És clar que també n'hi ha que són més apreciades per la bona flaire, per l'olor agradable que desprenen, o per les virtuts culinàries. De tota mena, en trobem a les fires de Sant Ponç: camamilla, eucaliptus, farigola, llorer, marduix, marialluïsa, orenga, romaní, saüc, tarongina, til·la...

Les trementinaires: un ofici d'ahir


+ Les trementinaires anaven a vendre les herbes remeieres al pla i al litoral.
D'herbes remeieres, qui més en sabia eren les trementinaires. La petja de l'antic ofici de trementinaire, originat a mitjan segle XIX i desaparegut no fa pas gaire, es troba a la vall de Lavansa i, més concretament, a Tuixent (Alt Urgell), on el 1998 va obrir les portes el Museu de les Trementinaires. Una vegada o dues l'any, aquestes dones de la vall feien a peu qui-sap-los quilòmetres per anar a vendre les herbes remeieres al pla i al litoral, més a les masies que no pas als mercats i a les grans ciutats. Hom les anomenava trementinaires per la trementina, el remei més popular de tots els que comercialitzaven.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Durant cents anys llargs l'ofici de trementinaire va ocupar la major part de la població femenina de la vall de Lavansa. El 1982 na Sofia d'Ossera (Alt Urgell) va fer l'última sortida proveïda dels remeis que tan bé coneixia.
  • El segon dilluns de maig, a Sóller (Mallorca) és festa grossa: s'hi fa es Firó, en què s'escenifica l'atac dels pirates sarraïns contra Sóller, l'11 de maig de 1561, que els sollerics van reeixir a desbaratar.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua