Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cent cinquanta anys del naixement de Sigmund Freud

Entre els instints...

...i la moral

La importància dels somnis


dijous, 4 de maig de 2006
El 6 de maig farà cent cinquanta anys del naixement de Sigmund Freud, una de les personalitats més influents del segle XX. Aquest metge i neuròleg austríac va endinsar-se en les profunditats de la ment humana i va idear un mètode per a tractar els desajusts mentals: la psicoanàlisi.

Nat el 1856 a Freiberg (Moràvia, actualment Txèquia), Freud va passar la major part de la vida a Viena, que el segle XIX va viure una desclosa artística, musical i literària de gran magnitud. A la capital austríaca va fer estudis de medicina. Lllicenciat el 1881, va encaminar-se vers la neurologia, branca de la medicina que estudia el sistema nerviós.

Professor de la universitat de la ciutat, hi va fundar la Societat Psicoanalítica de Viena, que reuní els seus seguidors, però les discrepàncies no tardaren a aflorar. Això, i les crítiques de la societat de l'època al mètode psicoanalític, no li impediren pas de perseverar-hi.

D'origen jueu, l'ocupació nazi d'Àustria, el 1938, va forçar-lo a prendre el camí de l'exili, i es va morir l'any següent a Londres, la capital de la Gran Bretanya.

A banda les valoracions, a vegades contraposades, que sempre ha suscitat l'obra freudiana, cal no perdre de vista que va obrir un camí de recerca fins aleshores inexplorat.

Entre els instints...


+ Retrat de Sigmund Freud.
Freud defensava que l'inconscient tenia un paper molt important en el comportament humà; que els instints, els desigs, els impulsos irracionals constituïen un element essencial de la personalitat. Aquest element, que ell anomenava 'allò', era dominat pel desig sexual, que es manifestava ja a la infantesa, cosa que va exemplificar amb el cèlebre complex d'Èdip.

...i la moral


+ Museu Freud de Londres.
A aquesta natura diguem-ne instintiva, se n'hi oposava una altra: el super-jo, amb la funció de reprimir els instints, el plaer, per mitjà de valors morals i culturals, apresos des de la infantesa; dit d'una altra manera, hi havia un conflicte entre l'allò i el super-jo, entre el desig i l'ètica, entre allò que hom vol fer i allò que cal fer... Doncs bé, si aquest conflicte era gaire intens, podia afectar el 'jo', el tercer element de la personalitat humana, i llavors apareixia un desordre mental: la neurosi.

La importància dels somnis


+ Coberta de 'La interpretació dels somnis'.
És per aplacar aquesta tensió que Freud va desenvolupar el mètode psicoanalític, més concretament, l'anomenada associació lliure, mitjançant la qual el pacient expressa amb tota llibertat allò que li ve al cap. Freud també donava una gran importància al somni, que veia com el compliment encobert dels desigs reprimits, i això l'empenyé a escatir-ne el significat pregon, com es pot veure a la seva obra més famosa: 'La interpretació dels somnis' (1900).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Dintre el mètode psicoanalític, 'allò' també s'anomena 'id'; el 'jo', 'ego'; i el super-jo, super-ego.
  • Les idees de Freud van influir molt el moviment surrealista, nat el 1924, que va manifestar-se en els terrenys literari i artístic. En aquest darrer, hi trobem figures del país de la magnitud de Salvador Dalí i Joan Miró.
  • La filla menor de Sigmund Freud, Anna, també va destacar-se com a psicoanalista.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Esbós biogràfic de Sigmund Freud.
Didàctica explicació concisa del moviment surrealista.
Una mostra de l'art surrealista d'en Dalí.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua