Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La llibertat de premsa al món

Les dades del 2005

Classificació mundial de la llibertat de premsa

Llibertat d'informació i eradicació de la pobresa


dijous, 27 d'abril de 2006
La llibertat d'opinió i d'expressió és un dret consignat a la Declaració Universal dels Drets Humans (art. 19), un pilar bàsic del sistemes democràtics i una eina imprescindible per al bon funcionament i el progrés de les societats.

Aquest dret empara la professió periodística, que, això no obstant, té unes responsabilitats indefugibles, de fonament ètic, com ja vam veure en un capítol anterior.

Malauradament, a molts indrets del planeta aquestes responsabilitats no poden ésser exercides, per la simple raó que no hi ha llibertat d'informació, i els periodistes paguen el compromís i l'audàcia amb censures, amb detencions i, àdhuc, amb la mort.

És així que per recordar la importància de la llibertat d'informació, per fer-ne balanç i publicar els casos en què és conculcada, cada 3 de maig es commemora el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, instituït per l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) el 1993, per iniciativa de la UNESCO.

Les dades del 2005


+ RSF treballa per la llibertat de premsa a tot el món.
Segons dades de l'organització Reporters Sense Fronteres (RSF), durant el 2005 van morir assassinats 63 periodistes (i 5 col·laboradors dels mitjans de comunicació), la xifra més elevada des del 1995; 807 foren empresonats, 1.308 foren amenaçats o agredits, i més d'un miler de mitjans toparen amb la censura. Respecte del decenni 1996-2005, el Comitè per la Protecció dels Periodistes declara 338 periodistes morts.

Classificació mundial de la llibertat de premsa


+ La quarta classificació mundial de la llibertat de premsa incloïa 167 estats i territoris.
A la tardor passada, la RSF va publicar la quarta classificació mundial de la llibertat de premsa, que incloïa 167 estats i territoris. La llista era primerejada per les democràcies occidentals (per més que n'hi havia alguna que perdia posicions), sobretot de l'Europa septentrional: Dinamarca, Finlàndia, Irlanda, Islàndia, Noruega, els Països Baixos... També mencionava progressos a l'Àfrica i a l'Amèrica Llatina, i situava a la cua de la classificació Corea del Nord, Eritrea i el Turkmenistan.

Llibertat d'informació i eradicació de la pobresa


+ El Dia Mundial de la Llibertat de Premsa va instituir-se per iniciativa de la UNESCO.
El Dia Mundial de la Llibertat de Premsa d'enguany correlacionarà la llibertat d'informació i l'eradicació de la pobresa. El raonament, ben lògic, és el següent: l'accés a la informació lliure acreix el sentit crític dels ciutadans, llur implicació política i, també, la responsabilitat dels governs, més controlats i, per tant, més obligats a destinar els recursos a les necessitats més importants, com la reducció de la pobresa; i, és clar, com menys pobresa, més accés a la informació i a la cultura i, al capdavall, més control del poder.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons dades del Comitè per la Protecció dels Periodistes, a les darreries del 2005 els països que tenien més periodistes empresonats eren la Xina, Cuba, Eritrea i Etiòpia, amb 32, 24, 15 i 13, respectivament.
  • Per a aquest mateix any, l'International Press Institute va comptar 65 periodistes morts, 23 dels quals a l'Irac, força més que no a cap altre país.
  • Els deu primers països de la classificació mundial de la llibertat de premsa de RSF són europeus.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Classificació mundial de la llibertat de premsa del 2005.
Els lemes del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, dels anys 1998-2005.
Cinquanta herois de la llibertat de premsa.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua