Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Txornòbil: vint anys del pitjor accident nuclear

Polèmica sobre les conseqüències

Txornòbil, Gorbatxov i la perestroika

L'obtenció d'energia


dimarts, 25 d'abril de 2006
26 d'abril de 1986. Central nuclear de Txornòbil (Ucraïna), a tocar la frontera amb Bielorússia, països llavors annexats a la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS). A la 1.23.44, hora local, esclata el quart reactor i origina la catàstrofe nuclear més important de la història, demà farà vint anys.

Ens trobem en plena guerra freda, dominada per l'oposició entre els blocs capitalista i comunista, capitanejats respectivament pels EUA i l'URSS, aquesta controlada per Rússia.

De primer, les autoritats soviètiques (sia perquè n'ignoraven l'abast real, sia perquè no volien que el fet transcendís internacionalment) no diuen res de l'accident, que allibera una quantitat ingent de material radioactiu. L'enorme núvol tòxic s'escampa per una bona part d'Europa, i Suècia és el primer país a observar-lo.

La contaminació radioactiva afecta sobretot una àrea de més de 125.000 km2 (que quasi dobla la dels Països Catalans), estesa per Bielorússia, Ucraïna i Rússia, amb una població d'uns set milions. Més de 350.000 individus són evacuats i hom confirma que hi ha morts. Les conseqüències sobre la salut, el medi i l'economia són gravíssimes.

Avui, passats vint anys, encara dura la polèmica sobre la dimensió real d'aquestes conseqüències, especialment aquests últims dies.

Polèmica sobre les conseqüències


+ La contaminació radioactiva va afectar sobretot Bielorússia, Ucraïna i Rússia.
I és que les dades difereixen moltíssim d'una font a una altra. Per exemple, un informe del Fòrum Txornòbil, que aplega organismes especialitzats de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i dels governs de Bielorússia, Ucraïna i Rússia, estima que, dels sis-cents mil individus més exposats a la radiació, uns quatre mil moriran (fins ara, n'han mort una seixantena) a conseqüència de l'accident. En canvi, segons un informe recent de Greenpeace, l'accident ja ha fet 200.000 morts, i en pot fer 93.000 més, de càncer.

Txornòbil, Gorbatxov i la perestroika


+ Mikhail Gorbatxov, l'últim dirigent de l'extinta URSS.
Txornòbil també va tenir conseqüències polítiques, i de gran abast, cosa reconeguda per Mikhaïl Gorbatxov, aleshores màxim dirigent de la Unió Soviètica. De fet, hi ha qui diu que l'accident nuclear va accelerar les reformes de Gorbatxov conegudes per 'perestroika' ('restructuració'), puix que va palesar tràgicament que el sistema soviètic feia aigües. Al final, la perestroika va menar a l'ensulsiada del bloc comunista, incoada el 1989 i tancada el 1991 amb la desaparició de l'URSS.

L'obtenció d'energia


+ Els aerogeneradors transformen l'energia del vent en electricitat.
A la central de Txornòbil, s'hi produïda energia per fissió nuclear (que no és pas l'únic procediment, però sí el més controvertit). Però ja fa qui-sap-lo que hom insisteix en la necessitat de desenvolupar a fons les anomenades energies renovables (solar, eòlica, geotèrmica, hidroelèctrica, biomassa...), inexhauribles i d'impacte ambiental molt inferior al de les energies no renovables o convencionals. L'apujament continuat del petroli, una font d'energia no renovable, il·lustra prou la importància del debat sobre l'obtenció de l'energia.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La central nuclear de Txornòbil no va tancar-se del tot fins l'any 2000, quan se'n va desmantellar el tercer reactor.
  • L'explosió del quart reactor va alliberar cent vegades més radioactivitat que no les bombes atòmiques tirades sobre les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki el 1945, a les acaballes de la Segona Guerra Mundial.
  • Actualment, a l'àrea contaminada d'Ucraïna, Bielorússia i Rússia hi viuen més de cinc milions d'individus, un milió dels quals són infants.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Fòrum Txornòbil: preguntes i respostes sobre l'accident.
Versió de Greenpeace.
Poseu a prova els vostres coneixements de Txornòbil.
La valoració de Gorbatxov.
I també...
  • 100 X 100 renovables: manifest pel tancament de les centrals nuclears i el desenvolupament de les energies renovables.
  • Tornada de l'energia atòmica?
  • Crònica de l'esfondrament del comunisme a l'URSS.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua