Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Casos cèlebres del periodisme

'J'Accuse...¡'

L'escàndol Watergate

11-14 de març de 2004


dimarts, 7 de març de 2006
'Good Night, and Good Luck' (Bona nit, i bona sort): aquest film, candidat als Oscar d'enguany, narra una història real protagonitzada per la professió periodística; més concretament, explica la lluita d'un grup de periodistes per la llibertat d'expressió i contra la manipulació del poder.

El film, d'una hora i mitja de durada i rodat en blanc i negre per George Clooney, dóna compte dels obstacles que hagueren de vèncer el periodista Edward R. Murrow i els seus col·laboradors per fer surar els mètodes polítics emprats pel senador nord-americà Joseph R. McCarthy.

Ens trobem als Estats Units dels anys 1950, a l'albada del període de la guerra freda, caracteritzada per l'oposició radical entre els blocs capitalista i comunista, capitanejats pels EUA i l'URSS, respectivament. Al capdavant del Comitè d'Activitats Antiamericanes, McCarthy mena una cacera de bruixes anticomunista contra ciutadans nord-americans. Les acusacions sense fonament de McCarthy són denunciades amb audàcia i perseverança per Murrow des del programa televisiu 'See It Now', de l'emissora de ràdio i televisió Columbia Broadcasting System (CBS); el 1954 McCarthy és destituït, ço que posa fi al malson del maccarthisme.

L'actuació de Murrow i el seu equip, exemple de periodisme compromès amb la llibertat i la veritat, ens serveix d'introducció a tres casos il·lustratius de la importància dels mitjans de comunicació a les societats modernes.

'J'Accuse...¡'


+ La carta de Zola va aparèixer publicada a la portada de L'Aurore.
Dia 13 de gener de 1898. El diari L'Aurore publica 'J'Accuse...¡' ('Jo acuso'), carta oberta d'Émile Zola al president de la república francesa, en què el novel·lista francès defensa el militar d'origen jueu Alfred Dreyfus, injustament condemnat per haver passat informació secreta als alemanys. D'aquesta manera, Zola s'implicava de ple en l'anomenat afer Dreyfus, que va desfermar una onada d'antisemitisme i va dividir la societat i els mitjans de comunicació francesos entre partidaris de revisar el procés que havia condemnat Dreyfus el 1894 i els contraris a la demanda. La lletra de Zola va augmentar els adeptes de revisar el procés, bé que la innocència del militar no fou reconeguda pels tribunals fins el 1906.

L'escàndol Watergate


+ El Watergate va obligar Richard Nixon a dimitir.
La detenció, el juny del 1972, de cinc homes a l'edifici Watergate de Washington, seu del Partit Demòcrata durant la campanya presidencial dels Estats Units, assenyala el principi d'un dels escàndols polítics més sonats del segle XX: l'espionatge de què fou objecte el Partit Demòcrata pel Partit Republicà, aleshores al govern. Dos periodistes de l'influent diari The Washington Post, Bob Woodward i Carl Bernstein, van tenir un paper cabdal a l'hora de fer públic l'escàndol, gràcies a l'ajut d'un informador anònim, anomenat 'Gola Profunda'. El Watergate va obligar el president dels Estats Units, Richard Nixon, a dimitir.

11-14 de març de 2004


+ Concentració a Barcelona el 13 de març de 2004.
Les hores i els dies immediatament posteriors als tràgics atemptats de l'11 de març de 2004 de Madrid van palesar que la informació ja no pot ésser controlada pels estats. L'accés via internet als mitjans de comunicació, d'ací i de fora; els missatges de correu electrònic i de mòbil; l'actualització contínua de la informació als diaris digitals...; tot plegat va fer evident la manipulació informativa del govern espanyol, a mans del Partit Popular (PP), entestat a negar les informacions que atribuïen els atemptats als radicals islàmics, i el 14 de març el PP va perdre les eleccions espanyoles.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Fins l'any passat no va saber-se la identitat de 'Gola Profunda', el confident dels periodistes de The Washington Post que van descobrir el cas Watergate. Era Mark Felt, ex-oficial de l'FBI, el cos de la policia federal des Estats Units. La revelació, comprovada pel diari, la va fer Felt mateix.
  • El cas Watergate fou dut al cinema a 'All the President's Men' ('Tots els homes del president'), amb els actors Dustin Hoffman i Robert Redford en el paper dels periodistes del Post, Carl Bernstein i Bob Woodward, respectivament.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tràiler de 'Good Night, and Good Luck', un homenatge al periodisme independent.
Sinopsi d'aquest film.
Edward R. Murrow: un periodista contra l'abús de poder.
Esbós biogràfic d'Émile Zola.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua