Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eivissa: l'autopista de la discòrdia

Arguments pro...

...i contra

Sobre el desenvolupament i el turisme sostenibles


dilluns, 27 de febrer de 2006
El 17 de febrer es va fer a Eivissa una manifestació multitudinària. Raó: l'oposició fenomenal que ha desfermat el projecte d'autovia que ha d'unir l'aeroport, la vila d'Eivissa i Sant Antoni de Portmany.

La manifestació va aplegar més de vint-i-dos mil eivissencs (és a dir, una cinquena part de la població de l'illa), convocats per la plataforma No Volem Autopista, que agrupa col·lectius de defensa del medi i del patrimoni cultural i particulars; la protesta també va tenir el suport dels partits de l'oposició al govern de les Illes, en mans del Partit Popular (PP), impulsor d'aquesta infrastructura.

Aquests últims dies l'oposició a l'autovia s'ha fet molt visible gràcies als intents d'aturar les obres, amb manifestants congregats a les finques afectades per impedir l'entrada de les màquines excavadores, en un ambient de molta tensió.

Les acusacions d'irregularitats en les expropiacions dels terrenys i les crítiques que l'autopista sols afavoreix l'elit econòmica han acrescut encara més la polèmica. Sobre això darrer, hom apunta la influència del grup Matutes, de l'empresari balear Abel Matutes, pare de Stella Matutes, consellera d'Economia i Hisenda del Consell Insular d'Eivissa i Formentera, governat també pel PP.
  • ! Actualització el 28/02/2006 a les 19:00

Arguments pro...


+ El projecte d'autovia ha mogut una polèmica fenomenal.
Els defensors de la controvertida autovia, amb el govern balear al davant, sostenen que és necessària per a modernitzar l'illa i millorar la fluïdesa i la seguretat de la xarxa viària. A sobre, pel partit governant, que qualifica el projecte de desdoblament i no pas d'autovia o autopista, el projecte s'adiu amb el programa electoral amb què va guanyar les eleccions.

...i contra


+ No Volem Autopista concentra l'oposició a la controvertida infrastructura.
Els opositors repliquen que l'obra projectada inclou trams de sis carrils (entre tots dos sentits de la circulació) i té un abast que no es correspon amb el compromís electoral contret pel PP en matèria d'infrastructures. Per la plataforma No Volem Autopista, els problemes de trànsit i de seguretat viària de cap manera no requereixen la construcció d'una obra faraònica que amenaça de partir Eivissa en dos, afecta nombroses propietats, no respecta el medi i compromet el futur de l'economia de l'illa, basada en el turisme.

Sobre el desenvolupament i el turisme sostenibles


+ El desenvolupament sostenible propugna un creixement econòmic respectuós amb el medi.
Posicions pro i contra a banda, la polèmica de l'autovia ens permet d'introduir el concepte de desenvolupament sostenible, que propugna un creixement econòmic que no posi en perill les necessitats de les generacions futures, cosa que obliga a respectar el medi i a tenir cura dels recursos naturals disponibles. Més concretament, el cas que ens ocupa té a veure amb el turisme sostenible, que ha de fer compatible natura, cultura i desenvolupament turístic.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • De septentrió a migjorn, l'illa d'Eivissa té quaranta-un quilòmetres de distància màxima, i de llevant a ponent, quinze.
  • 'L'estaca', la popular i reivindicativa peça del cantant Lluís Llach, ha esdevingut l'himne de les protestes contra l'autovia.
  • A banda les illes d'Eivissa (Pitiüsa Major) i Formentera (Pitiüsa Menor), les més meridionals de les Balears, les Pitiüses enclouen uns quants illots, com s'Espalmador, sa Conillera, es Vedrà, s'Espardell, Tagomago...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Manifest de la plataforma No Volem Autopista.
Una crònica de la manifestació del 17 de febrer.
La posició del govern de les Illes.
Els sis municipis d'Eivissa i Formentera.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua