Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els cartells de Toulouse-Lautrec i de Ramon Casas

Els orígens del cartellisme

Henri de Toulouse-Lautrec

Ramon Casas


dilluns, 20 de febrer de 2006
Actualment es poden veure a Barcelona dues exposicions que mostren l'origen del cartell modern, gràcies als treballs d'Henri de Toulouse-Lautrec i de Ramon Casas, figures que van excel·lir en l'art cartellista.

En efecte, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) s'exposa, fins el 17 d'abril, 'Toulouse-Lautrec i l'origen del cartell modern', recull d'una trentena llarga de peces, gairebé la totalitat de la seva producció cartellista. I al Museu d'Història de Catalunya, 'Ramon Casas i el cartell', una mostra de l'activitat cartellista d'aquest pintor, que es perllongarà fins passat mitjan abril.

Però resulta que, endemés, el Centre Cultural Tecla Sala de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) ofereix aquests dies l'exposició 'Mestres de l'art en el cartell', constituïda per un conjunt de cartells d'artistes internacionals, sobre l'evolució del cartellisme modern, del segle XIX ençà.

Tot plegat permet al visitant d'endinsar-se en un art amb precedents molt antics, però que, tal com s'entén avui, no va desenvolupar-se fins a la segona meitat del segle XIX.

Els orígens del cartellisme


+ 'Divan japonès', de Henri de Toulouse-Lautrec.
En efecte, l'invent de la litografia, a la darreria del segle XVIII, i el desenvolupament industrial van afavorir l'aparició del cartell com a manifestació artística amb fins publicitaris; cada vegada hi havia més productes de consum i més variats, i el cartell va esdevenir un mitjà eficaç per a anunciar-los i fer-los conèixer. Artistes de gran vàlua van conrear aquest nou gènere artístic, entre els quals el pintor i litògraf Henri de Toulouse-Lautrec, tingut per cappare del cartell modern.

Henri de Toulouse-Lautrec


+ Dos cartells de l'artista llenguadocià.
Henri Marie de Toulouse-Lautrec va néixer a Albi (Llenguadoc, Occitània) el 1864, al si d'una família aristocràtica d'antic llinatge: els seus pares eren comtes de Tolosa. Delicat de salut, la fractura del fèmur de totes dues cames li va impedir de créixer amb normalitat, i durant els períodes de convalescència va afermar-se el seu interès per l'art. Traslladat a París, principal centre artístic del moment, Toulouse-Lautrec va retratar amb pintures i cartells la vida bohèmia i nocturna del barri de Montmartre: circs, teatres, cafès, cabarets, bordells... La seva producció, d'estil sintètic, riquesa cromàtica i atenta a l'expressió del moviment, palesa la influència del gravat japonès.

Ramon Casas


+ Cartell de Casas per a 'Els Quatre Gats'.
L'obra de l'artista occità va influir Ramon Casas i Carbó (1866-1932), figura destacada de la pintura modernista i capdavanter, amb Santiago Rusiñol, de la renovació pictòrica catalana del tombant dels segles XIX-XX. Els cartells taurins, automobilístics, del xampany Codorniu, de l'aiguardent Anís del Mono, del local barceloní 'Els Quatre Gats' (centre de difusió de les idees modernistes)..., palesen prou la vocació moderna d'en Casas, pioner al país d'un art que tot just acabava de néixer.

MATERIALS

  • R. Casas
    Format:Web
    Pàgina dedicada a la vida i obra de Ramon Casas: biografia, pintura, dibuix, cartells, postals, publicacions, vincles...
  • Ramon Casas i Carbó
    Format:Web
    Recursos d'aquest artista modernista.
  • Henri de Toulouse-Lautrec
    Format:Web
    Biografia, pintures, litografies, pòsters...
  • Recursos
    Format:Web
    Cartells, pòsters i postals.
  • Com es fa un cartell
    Format:Web
    Unitat didàctica que dóna compte dels aspectes d'un cartell.
  • El modernisme
    Format:Web
    Pàgina animada i interactiva dels factors que van propiciar el naixement d'aquest moviment cultural.

QUE HO SABIES?

  • Hom ha dit de Toulouse-Lautrec que era 'L'ànima de Montmartre', barri parisenc on residia i que va retratar amb mestria. El seu primer cartell, del 1891, anunciava una de les sales d'espectacles més famoses de Montmartre i de tot París: el Moulin Rouge.
  • Per aquella època, aquest barri albergava una plèiade d'artistes, francesos i no francesos. A Montmartre, hi va sojornar Ramon Casas mateix, que hi féu cap el 1890, ensems amb Santiago Rusiñol i el pintor Miquel Utrillo.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Remarca biogràfica i selecció de pintures de Toulouse-Lautrec.
Galeria de cartells d'aquest artista occità.
El cartellisme de Ramon Casas, explicat i il·lustrat.
'Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem', una de les seves pintures més famoses.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua