Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La meteorologia: ciència i predicció

Desenvolupament de la meteorologia

Instruments...

...i variables meteorològiques


dilluns, 6 de febrer de 2006
La meteorologia és una branca de la física que estudia l'atmosfera, la capa gasosa que envolta la Terra, i els fenòmens que s'hi produeixen. Els meteoròlegs, els estudiosos que es dediquen a aquesta ciència, empren un conjunt d'instruments que els permeten de saber i de preveure (a curt termini) l'estat del temps en un moment i en un indret determinats.

Les prediccions meteorològiques tenen una gran importància. Ens avisen, per exemple, de la imminència de fenòmens devastadors de la natura, com tornados i huracans; de l'amenaça de calamarsades, pedregades i gebrades, tan temudes per la gent de pagès; del risc d'incendis, tempestats i grans nevades...

Les observacions meteorològiques serveixen, així mateix, per conèixer un clima, o conjunt de condicions atmosfèriques pròpies d'una regió. La ciència que estudia el clima s'anomena climatologia, i treballa amb dades meteorològiques de períodes de temps llargs.

Desenvolupament de la meteorologia


+ Imatge presa per un satèl·lit meteorològic.
Des d'antic els fenòmens meteorològics han ocupat i preocupat l'home, que ha maldat per comprendre'ls. El primer tractat meteorològic, 'Meteorològica', obra del filòsof i científic grec Aristòtil, data del segle IV aC. Tot amb tot, el desenvolupament verament científic de la meteorologia no va començar fins els segles XVI-XVIII, amb la invenció d'instruments com l'anemòmetre, el termòmetre, el pluviòmetre i el baròmetre. El descobriment del telègraf, el segle XIX, va impulsar definitivament la meteorologia, que aquests últims decennis ha guanyat precisió mercès a la informàtica i als satèl·lits meteorològics artificials.

Instruments...


+ Observatori Fabra, a Barcelona.
L'anemòmetre, el termòmetre, el pluviòmetre i el baròmetre són quatre dels instruments meteorològics més remarcables. El primer mesura la velocitat del vent; el segon, la temperatura; el tercer, la quantitat de pluja; i l'últim, la pressió atmosfèrica. Destaquem també dos aparells més: l'higròmetre, que mesura la humitat atmosfèrica, i el penell, indicatiu de la direcció del vent.

...i variables meteorològiques


+ Mapa del temps del Servei Meteorològic de Catalunya.
Les dades obtingudes amb aquests instruments i amb els satèl·lits meteorològics permeten d'elaborar mapes del temps precisos i detallats. De fet, la descripció del temps es fa a partir d'un conjunt de variables, tals com l'estat del cel (serè, ennuvolat, tapat), la precipitació, la temperatura, la visibilitat, el vent i l'estat de la mar, que es classifica segons les dimensions de les onades (marejol, maror, maregassa, mar brava...).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Hom atribueix la invenció del termòmetre a l'italià Galileu (1564-1642), considerat el fundador de la ciència moderna.
  • L'escala de Douglas, relativa a l'estat de la mar, distingeix deu categories diferents, des de la mar plana, sense onades, fins a la mar enorme, amb onades de més de catorze metres d'alçada.
  • De l'instrument meteorològic que mesura la radiació solar se'n diu piranòmetre.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La previsió de l'oratge al país, d'avui i de demà.
Imatges de la nevada de final de gener.
Factors determinants del clima.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua