Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El sànscrit

Llengua...

...i literatura sànscrites

L'hinduisme


dijous, 2 de febrer de 2006
El sànscrit passa per ésser una de les llengües més antigues del món, i la que serví per transmetre la saviesa a l'antiga Índia, país on encara perviu com a llengua sagrada i de cultura. Doncs bé, amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, el govern de les Illes i la Generalitat de Catalunya, Enciclopèdia Catalana acaba d'editar el 'Diccionari sànscrit-català', obra del professor Òscar Pujol, que hi ha esmerçat dotze anys de feina.

El 'Diccionari sànscrit-català' compta més de cinquanta mil entrades, i algunes de les relacionades amb temes centrals de la cultura índia: mitologia, religió, ioga..., contenen, fins i tot, explicacions de caire enciclopèdic. Això en fa, indubtablement, una obra que ultrapassa l'àmbit purament lingüístic.

Mercès a aquest diccionari, els nostres estudiosos podran traduir directament del sànscrit al català. I diem directament perquè no hauran de menester la mediació d'una altra llengua (l'anglès, l'alemany...), com fins ara.

N'Òscar Pujol, l'autor d'aquesta voluminosa obra lexicogràfica, nat a l'Arboç (Baix Penedès) el 1959, és doctor en sànscrit per la Universitat Hindú de Benarès, ciutat de l'Índia on ha residit setze anys, i ara mateix és director de programes educatius de la Casa Àsia de Barcelona.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Llengua.

Llengua...


+ El sànscrit empra l'alfabet devanagari.
El sànscrit, de la família lingüística indoeuropea, fou la principal llengua de cultura de l'antiga Índia, i ja se'n servien les castes privilegiades del segon mil·lenni aC. Prestigiada per una literatura riquíssima, ha perdurat fins al temps present a l'Índia mateix, on pugna per mantenir-se com a llengua viva: objecte d'estudi a escoles i universitats, és oficial a l'Índia (amb una quinzena de llengües més), encara que sigui la llengua materna de molt poca gent.

...i literatura sànscrites


+ El sànscrit és la llengua dels texts clàssics de l'hinduisme.
El sànscrit té, com dèiem suara, una literatura molt rica, a més de variada, amb obres de tota mena, religioses i profanes. Llengua dels texts clàssics de l'hinduisme, en sànscrit foren escrits els Vedes, els quatre texts fundacionals de la religió hindú; i també grans epopeies com el 'Ramayana' (24.000 versos) i el 'Mahabharata' (uns cent mil versos, cosa que en fa el poema més extens de la literatura universal).

L'hinduisme


+ L'hinduisme té moltes divinitats.
L'hinduisme és una de les religions més antigues del món, professada en l'actualitat per uns nou-cents milions de fidels, dits hindús. A diferència de les religions jueva, cristiana i islàmica, que proclamen l'existència d'un sol déu (monoteisme), l'hinduisme venera moltes divinitats (politeisme), i no té ni fundador ni profetes. Mancat d'un cos doctrinal únic, integra creences molt diverses, entre les quals la de la reencarnació.

MATERIALS

  • 'Diccionari sànscrit-català'
    Format:Llibre
    Col·lecció 'Diccionaris bilingües'. Grup Enciclopèdia Catalana.
  • Discover Sanskrit
    Format:Web
    Pàgina introductòria del sànscrit i de la cultura expressada en aquesta llengua.
  • Sanskrit
    Format:Web
    A la Wikipedia, amb un seguit de vincles.
  • Features and Tenets of the Major World Religions
    Format:Web
    Guia interactiva i didàctica de les religions amb més seguidors.

QUE HO SABIES?

  • El sànscrit empra l'alfabet devanagari, igual que l'hindi, la llengua més parlada, amb l'anglès, de l'Índia.
  • L'orientalista britànic Sir William Jones (1746-1794), el primer a proposar l'existència de la família lingüística indoeuropea, va definir el sànscrit com una llengua d'estructura meravellosa, més perfecte que no el grec, més copiós que no el llatí i més exquisidament refinat que no tots dos plegats.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Article-entrevista a Òscar Pujol, autor del 'Diccionari sànscrit-català'.
La relació Orient-Occident, segons aquest filòleg.
Apunt sobre el sistema d'escriptura devanagari.
Interfície del cercador Google en sànscrit.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua