Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El geni de Mozart

Infant prodigi

En cerca de la llibertat

L'obra


dijous, 26 de gener de 2006
Enguany es fa l'Any Mozart, en recordança del dos-cents cinquantè aniversari del naixement de Wolfgang Amadeus Mozart, considerat per molts el més gran compositor de la història de la música occidental. L'epicentre d'aquest esdeveniment commemoratiu és Salzburg, ciutat nadiua d'aquest músic austríac, que serà homenatjat amb incomptables activitats, a Àustria i a tot el món.

Sols a Salzburg, que ofereix cada estiu un cèlebre festival de música, hi ha programades unes cinc-centes activitats commemoratives, entre concerts, òperes, congressos...; i una cosa semblant es pot dir de Viena, la capital d'Àustria, lligada a un dels períodes més fecunds i creatius de Mozart.

Tot plegat, és clar, permetrà d'aprofundir en la figura d'un compositor que va excel·lir en els gèneres i registres musicals més variats, el creador d'una obra feta d'òperes, simfonies, concerts, sonates, misses..., un total de sis-centes vint-i-sis peces, compostes des que era menut fins al llit de mort: el 1791, quan comptava trenta-cinc anys.

Infant prodigi


+ A cinc anys, Mozart ja tocava amb destresa el violí i els instruments de tecla.
Nat el 27 de gener de 1756, Wolfgang Amadeus Mozart fou allò que se'n diu un infant prodigi. Ja tocava amb destresa el violí i els instruments de tecla a cinc anys, edat en què va escriure les primeres partitures. Son pare, Leopold Mozart, violinista i compositor al servei de l'arquebisbe de Salzburg, de seguida va adonar-se dels dots extraordinaris del minyó, i va decidir d'instruir-lo i d'exhibir per Europa el seu talent i el de la seva germana gran, Maria Anna, que també despuntava en l'art musical. Reis i aristòcrates van poder fruir del geni precoç d'en Wolferl, com l'anomenava la família, que viatjant pel continent va poder conèixer els grans músics del moment.

En cerca de la llibertat


+ Casa natal de Wolfgang Amadeus Mozart, al cor de Salzburg.
En temps de Mozart els músics, com la resta d'artistes, no disposaven pas de plena llibertat. Lligats a reis, prínceps i nobles, llur esperit creatiu era, a vegades, coartat pels capricis, les exigències o les idees musicals dels amos. Mozart mateix va haver de sofrir durant anys les restriccions a la llibertat artística, fins que no va decidir, amb gran audàcia, de posar fi a la situació: el 1781, després de rompre amb l'arquebisbe de Salzburg, va establir-se pel seu compte a Viena.

L'obra


+ Representació de l'òpera 'La flauta màgica'.
La música de Mozart flueix amb una naturalitat i una claredat insòlites. La seva obra, prolífica i variada, comprèn peces que figuren en el repertori de músics, orquestres i companyies de tot el món, dos-cents anys després d'haver-se compost. És el cas, per exemple, de les simfonies 'Haffner', 'Linz', 'Praga' i 'Júpiter' (números 35, 36, 38 i 41, respectivament); de grans concerts (de piano, clarinet, flauta...); de quartets i quintets; de les famoses òperes 'Les noces de Fígaro', 'Don Giovanni', 'Così fan tutte' i 'La flauta màgica'; i del famós rèquiem, acabat per Franz Süssmayr, perquè la mort va sorprendre Mozart quan encara no l'havia enllestit.

MATERIALS

  • Mozart 2006
    Format:Web
    Pàgina oficial de l'Any Mozart, en unes quantes llengües.
  • W. A. Mozart
    Format:Web
    Unitat didàctica de l'edu365: vida, viatges, jocs, explicació animada de 'La flauta màgica'...
  • Mozart
    Format:Web
    Pàgina en català dedicada a aquest compositor, vincles inclosos.
  • Wolfgang Amadeus Mozart
    Format:Web
    Nota biogràfica i fragments de composicions musicals.
  • The Mozart Project
    Format:Web
    Biografia, composicions, articles, bibliografia i vincles.

QUE HO SABIES?

  • Hi ha qui ha calculat que Mozart va viatjar 3.720 dies: quasi un terç de la seva vida.
  • L'aptitud del músic salzburguès era tal que podia compondre mentre feia una altra cosa, com ara jugar al billar, el seu joc predilecte.
  • Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Joseph Haydn i Ludwig van Beethoven foren els màxims exponents de l'anomenada (segons criteri estricte) música clàssica, compresa entre els períodes musicals barroc i romàntic.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una biografia, ben amena, de Wolfgang Amadeus Mozart.
Els seus viatges, en un mapa.
'La flauta màgica': gran estrena!
Obertura de les 'Noces de Fígaro'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua