Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Quebec: nació francòfona d'Amèrica

El país

Els inicis de la presència francesa

El fet nacional quebequès


dilluns, 23 de gener de 2006
El Quebec és un país amb identitat pròpia integrat al Canadà, un estat federal on avui es fan eleccions parlamentàries. La llengua francesa, oficial i majoritària entre la població, n'és un signe distintiu capital; ara, la llengua anglesa, la més parlada al Canadà, també hi és oficial.

En efecte, la gran majoria dels set milions i mig de quebequesos té el francès per llengua materna, com sigui que molts són descendents dels colons arribats de França els segles XVII i XVIII. La minoria d'origen britànic és la més nombrosa del país, i els pobles indígenes hi són reconeguts.

Endemés, el pes electoral del Partit Quebequès, favorable a la independència del Quebec, dóna fe del sentiment nacional quebequès. Aquest partit va governar del 1994 al 2003, quan fou derrotat pel Partit Liberal, contrari a la secessió.

Els liberals també van guanyar les eleccions del Canadà del 2004, però l'aprovació, el mes de novembre de l'any passat, d'una moció de censura els forçà a convocar eleccions anticipades. Causa: un escàndol de corrupció relacionat amb la malversació de fons públics, originàriament destinats a promoure la imatge del Canadà al Quebec.
  • ! Actualització el 24/01/2006 a les 08:00

El país


+ Mapa del Quebec.
Situat al nord-est de l'Amèrica del Nord, el Quebec frontereja amb l'Oceà Àrtic, a septentrió, amb els Estats Units i la província canadenca de Nova Brunswick, a migjorn, amb l'Oceà Atlàntic i el golf de Sant Llorenç, a llevant, i amb la província canadenca d'Ontario i la badia de Hudson, a ponent. Tot i la gran extensió del país, la majoria de la població es concentra a les terres meridionals, a la riba del riu Sant Llorenç, on s'emplaça la bella ciutat fortificada de Quebec, la capital, força menys poblada que no Mont-réal, situada a l'illa homònima i gran metròpoli del Quebec.

Els inicis de la presència francesa


+ El centre històric de Quebec és patrimoni mundial de la UNESCO.
El 1534 el navegant bretó Jacques Cartier va arribar a l'actual territori del Quebec, poblat de feia molt per pobles amerindis i pels inuit ('èskimos'). Uns quants decennis després començava la colonització francesa, amb la fundació, el 1608, de Quebec, primera ciutat francòfona del continent americà. Però la conquesta anglesa de Nova França, com s'havia batejat el territori colonitzat, consumada el 1763, va obrir el període de dominació britànica. El 1867 el Quebec passà a formar part del nou domini del Canadà, majoritàriament anglòfon, cosa que no va fer sinó accentuar el fet nacional quebequès.

El fet nacional quebequès


+ El Partit Quebequès és favorable a la independència del Quebec.
El sentiment nacionalista quebequès va rebrotar amb força durant els anys 1960. A la darreria d'aquesta dècada es va fundar el Partit Quebequès, d'idees socialdemòcrates i partidari de la sobirania plena del Quebec, que va atènyer el poder per primera vegada el 1976. El 1980 els ciutadans quebequesos van decidir via referèndum de mantenir els lligams amb el Canadà, i així mateix van manifestar-se el 1995, bé que amb més del 49% de vots favorables a la independència.

MATERIALS

  • Govern del Quebec
    Format:Web
    Pàgina oficial, amb informació diversa: cultura, economia, geografia, política, mapes, símbols...
  • Bonjour Québec
    Format:Web
    Pàgina turística del govern quebequès.
  • Casal Català del Quebec
    Format:Web
    Instituït amb el propòsit de promoure i difondre la cultura catalana al Quebec.
  • Eleven Contemporary Nations
    Format:PDF
    Dossier sobre els pobles indígenes del Quebec.
  • El Canadà
    Format:Web
    A la Gran Enciclopèdia Catalana. Geografia, història, societat, actualitat...
  • Elections Canada
    Format:Web
    Pàgina sobre les eleccions canadenques.

QUE HO SABIES?

  • El 1985 el govern del Quebec va reconèixer l'existència en territori quebequès d'onze nacions indígenes (entre aquestes la inuit), que representen, comptat i debatut, l'1% de la població.
  • Si fa no fa, l'extensió del Quebec triplica la de França, l'antiga metròpoli.
  • El Quebec és clafert de llacs i rius. Entre aquests darrers sobresurt el Sant Llorenç, esquitxat per uns cinc-cents illots, que mor a l'Oceà Atlàntic després de travessar el país de ponent a llevant.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El Quebec, en mapes.
La demografia del Quebec.
Galeria fotogràfica d'aquest país nord-americà.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua