Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El desert

Deserts, oasis i civilitzacions

Deserts del món

Desertificació


dimarts, 17 de gener de 2006
Els deserts són regions àrides, on amb prou feines si plou i on la flora i la fauna són molt escasses. Estesos per tots els continents, els solem associar amb indrets sorrencs de calor extrema i claferts de dunes, però la veritat és que, de deserts, n'hi ha de moltes menes.

És clar que hi ha deserts que tenen, si més no en part, aquestes característiques: són els deserts càlids o subtropicals, com el del Sàhara, el més extens del món; però també n'hi ha de pedregosos, de freds i, àdhuc, de glaçats. De totes maneres, als deserts càlids, la temperatura no hi és gens uniforme, ans presenta grans oscil·lacions entre el dia i la nit.

Sigui com sigui, les terres desèrtiques tenen una característica comuna: l'extremitud del medi, que hi dificulta el desenvolupament de la vida animal i vegetal, amb poques espècies, però molt adaptades.

El medi advers explica també l'escàs poblament humà, molt concentrat als oasis, per més que hi hagi pobles de tradició nòmada ancestralment lligats al desert, com els tuaregs, al Sàhara, i els beduïns, a l'Orient Mitjà i a l'Àfrica septentrional. Això no obstant, la bellesa dels paisatges desèrtics ha fascinat gent de totes les èpoques i contrades, potser perquè, com diu un antic proverbi amazic: 'L'oasi alimenta el cos, el desert alimenta l'ànima'.

Deserts, oasis i civilitzacions


+ L'oasi ha estat bressol de grans civilitzacions.
Els oasis són el contrapunt dels deserts, illes de terra fèrtil envoltades de paratges àrids, on la vegetació pot créixer mercès a l'aigua, subterrània o fluvial, que s'hi troba. Naturalment, l'afluència d'aigua ha afavorit de sempre el poblament d'aquests indrets ubèrrims, d'extensió diversíssima. De fet, l'oasi ha estat bressol de grans civilitzacions, com les que van desenvolupar-se antigament a la regió de Mesopotàmia (l'Irac actual), entre els rius Tigris i Eufrates; o l'egípcia, que va florir a la vora del Nil, el riu més llarg del món.

Deserts del món


+ Els deserts s'estenen per tots els continents.
Suara dèiem que, de deserts, n'hi ha a tots els continents. Destaquem-ne quatre de càlids: l'enorme desert del Sàhara, que abasta deu estats de l'Àfrica septentrional; el desert d'Aràbia, que cobreix la major part de la península aràbiga; el Gran Desert de Victòria, a Austràlia; i el desert de Kalahari, de sorra rogenca, a migjorn de l'Àfrica. Entre les regions desèrtiques fredes hi ha la Gran Conca, al sud-oest dels Estats Units; el desert de Gobi, que cobreix una part de Mongòlia i de la Xina; i el desert xilè d'Atacama, una de les zones més àrides del món.

Desertificació


+ El desert és un ecosistema únic que convé de preservar.
El desert és un ecosistema únic que convé de preservar. Cosa diferent és la desertificació, val a dir: la degradació d'una regió en desert per causa de variacions climàtiques (sequera greu, per exemple) i de l'activitat humana (sobreexplotació de conreus i pastures, incendis...). Actualment un tercera part de la terra del planeta, poblada per uns mil milions d'habitants, corre perill de desertificació, amb el risc consegüent d'empobriment. Doncs bé, per fer-nos, a tots, més conscients de la gravetat d'aquest perill l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha declarat el 2006 Any Internacional dels Deserts i de la Desertificació.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • En alguns indrets del desert d'Atacama no hi ha plogut mai d'ençà que es fan registres pluviomètrics.
  • Austràlia és, després de l'Antàrtida, el continent més desèrtic.
  • Al desert és molt freqüent el fenomen del miratge: una il·lusió òptica deguda a la refracció dels raigs de llum a través de capes d'aire de temperatura diferent.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Qüestionari sobre deserts.
Un altre qüestionari per a posar-vos a prova.
Mapa interactiu de les zones desèrtiques.
Curiositats sobre deserts.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua