Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Ariel Sharon

Personatge polèmic

La invasió del Líban

Primer ministre


dilluns, 16 de gener de 2006
Després de l'hemorràgia cerebral que va tenir el 4 de gener, hom dóna per definitiva la desaparició política d'Ariel Sharon, fins llavors primer ministre d'Israel. Ahir l'històric dirigent, ingressat pel greu accident vascular en un hospital de Jerusalem, fou sotmès a una traqueotomia, i el seu estat de salut, encara que estable, és crític.

El fet ha projectat molta incertesa al futur immediat de la política israeliana i, també, al procés de pau palestino-israelià, especialment perquè s'ha escaigut en període pre-electoral: el 25 de gener es faran les eleccions palestines, i el 28 de març és la data fixada de les eleccions israelianes.

Sharon, primer ministre des del 2001, era el gran favorit de les eleccions israelianes al capdavant d'un partit centrista de nova formació: Kadima ('endavant', en hebreu). Els sondatges l'afavorien més que no pas el Partit Laborista, d'esquerres, i del Likud, conservador, les dues formacions històriques de la política israeliana.

Sharon va deixar el Likud el mes de novembre de l'any passat, poc després de consumar-se la retirada israeliana de Gaza i de quatre assentaments del nord de Cisjordània (la franja de Gaza i Cisjordània són territoris palestins ocupats, amb autonomia limitada exercida per l'Autoritat Nacional Palestina), una iniciativa de Sharon mateix que havia mogut molta polèmica al si del partit conservador, el més advers a les aspiracions nacionals palestines.
  • ! Actualització el 18/01/2006 a les 08:00

Personatge polèmic


+ Sharon ha pres part en totes les guerres àrabo-israelianes.
De fet, la iniciativa de posar fi a la presència israeliana a Gaza va causar força perplexitat, atesa la trajectòria militar i política de Sharon, sempre guiada per l'objectiu de la seguretat de l'estat d'Israel, creat el 1948, tres anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Nat el 1928, Sharon va prendre part en les guerres àrabo-israelianes dels anys 1948-1949, 1956, 1967 i 1973. Militar controvertit, la seva figura ha estat marcada per l'ocupació del Líban el 1982, pensada per ell mateix, quan era ministre de Defensa.

La invasió del Líban


+ A septentrió, Israel frontereja amb el Líban.
En efecte, el juny del 1982 Israel va envair el Líban, en una operació militar anomenada Pau a Galilea. L'objectiu era de desmantellar les bases militars que tenia al Líban l'Organització per l'Alliberament de Palestina (OAP), aleshores dirigida per Iàsser Arafat, enemic declarat de Sharon. La invasió va causar milers de morts i va tenir un epíleg cruent que va commoure el món: la matança de palestins als camps de refugiats de Sabra i Satila, a Beirut, perpetrada per milícies cristianes extremistes del Líban. El 1983 una comissió israeliana va atribuir la responsabilitat indirecta de la matança a Sharon, que es veié obligat a dimitir.

Primer ministre


+ Ariel Sharon va guanyar les eleccions del 2001.
Ara, la invasió del Líban no fou pas la fi de la carrera política de Sharon: el 2001, una vintena d'anys després, el dirigent israelià esdevenia primer ministre, després de guanyar les eleccions per un marge molt folgat. Uns quants mesos abans del triomf electoral Sharon havia visitat, desafiadorament, l'Esplanada de les Mesquites (o Mont del Temple, segons la tradició jueva) de Jerusalem, ço que va desfermar la insurrecció palestina coneguda per segona Intifada; això i la construcció de l'anomenat mur de Cisjordània semblaven confirmar la tradicional política de duresa del dirigent israelià, matisada posteriorment amb la retirada de Gaza i la fundació del Kadima, que sembla més propens a cercar ponts de diàleg amb els palestins que no pas el Likud.

MATERIALS

  • Ariel Sharon
    Format:Web
    Apunt biogràfic de la Fundació CIDOB.
  • Le Proche-Orient sans Sharon
    Format:Web
    Notícies i anàlisi de la situació oberta al Pròxim Orient amb la fi política de Sharon. Al diari francès Le Monde.
  • Israel and the Palestinians
    Format:Web
    Dossier de la BBC: notícies, present i passat del conflicte, mapes, biografia de dirigents polítics, vincles...
  • Una terra, dos pobles
    Format:Web
    Especial de la Televisió de Catalunya sobre el conflicte palestino-israelià, amb notícies d'actualitat incloses.
  • Two Peoples, One Land
    Format:Web
    Un altre especial sobre la mateixa matèria.
  • Recull de vincles
    Format:Web
    Sobre Palestina i Israel.

QUE HO SABIES?

  • El primer ministre interí d'Israel és Ehud Olmert, batlle de Jerusalem durant deu anys: 1993-2003.
  • Sharon va tenir un paper decisiu en la fundació del Likud, el 1973, partit que va arribar al poder quatre anys més tard, el 1977. Fins aleshores tots els primers ministres israelians havien estat laboristes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Perfil d'Ariel Sharon.
I del seu hereu polític, Ehud Olmert.
Un judici sobre la desaparició política de Sharon.
El conflicte palestino-israelià, en mapes.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua