Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions a Xile

Fites i envits

Els candidats: Bachelet i Piñera

Xile


dijous, 12 de gener de 2006
El 15 de gener es farà la segona tanda de les eleccions xilenes, de les quals eixirà un parlament renovat i el president de Xile dels quatre anys vinents. Les eleccions es presenten com una pugna entre les opcions polítiques d'esquerra i de dreta, representades per Michelle Bachelet i Sebastián Piñera, respectivament. En cas de vèncer, Bachelet fóra la primera presidenta del país.

Bachelet, candidata de la coalició de centre-esquerra Concertació Democràtica, va guanyar la primera tanda de les eleccions presidencials, l'11 de desembre de 2005, d'una manera prou folgada, amb més del 45% dels vots, molts més que no els seus rivals: Sebastián Piñera, que representa la dreta moderada; Joaquín Lavín, més conservador, i Tomás Hirsch, cap de la força situada més a l'esquerra, sense representació al Parlament xilè.

Tot i aquesta victòria sobrada, Bachelet no va aconseguir la majoria absoluta, i, per això mateix, es disputarà la presidència amb Piñera, segon en percentatge de vots: més del 25%.

Les eleccions són de resultat incert, car hi ha una gran igualtat entre les forces de dreta i d'esquerra, preses globalment, bé que els sondatges atorguen un avantatge clar a Bachelet.
  • ! Actualització el 16/01/2006 a les 08:00

Fites i envits


+ El president sortint, Ricardo Lagos.
La Concertació Democràtica governa Xile des de fa una quinzena d'anys, quan es va posar fi a la dictadura feroç d'Augusto Pinochet (1973-1990), encalçat per la justícia des del 1998. Aquests últims anys Xile ha consolidat el sistema democràtic i ha tingut un creixement econòmic espectacular: Ricardo Lagos, el president sortint, abandonarà el càrrec amb un índex de popularitat molt alt. Això no obstant, aquell país sud-americà presenta encara una gran desigualtat social, amb diferències molt marcades entre rics i pobres.

Els candidats: Bachelet i Piñera


+ Bachelet i Piñera, els dos aspirants a la presidència xilena.
Metgessa de cinquanta-quatre anys, Michelle Bachelet aspira a la presidència per Concertació Democràtica, coalició que integra socialistes i democristians. Filla d'un militar torturat i assassinat pel règim de Pinochet (ella mateix va haver d'endurar tortures i exili), Bachelet se les haurà amb Sebastián Piñera, de cinquanta-sis anys, cap del partit Renovació Nacional, empresari milionari i doctorat en economia a la Universitat de Harvard (Massachusetts, EUA).

Xile


+ Xile fa més de quatre mil quilòmetres de llargària.
Xile, o la República de Xile, és un estat de l'Amèrica del Sud d'una geografia molt peculiar, que explica, entre més coses, que presenti climes tan variats. Fa més de quatre mil quilòmetres de llargària, però no arriba als cent vuitanta d'amplària mitjana, i és flanquejat de septentrió a migjorn per dues serralades paral·leles: la serralada de la Costa (a ponent, el país és banyat per les aigües de l'Oceà Pacífic) i la imponent serralada dels Andes; entremig, una vall, amb el desert d'Atacama al nord. La població, uns setze milions d'habitants, és majoritàriament mestissa, i el poble indígena més nombrós és l'araucà, més conegut per maputxe, estès també per l'Argentina.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El poble maputxe va oposar una forta i llarga resistència a la invasió espanyola, incoada el 1536. Però, els qui de fet el van sotmetre foren, l'any 1881, els descendents dels invasors espanyols, que ja s'havien emancipat d'Espanya feia uns quants decennis (1818).
  • L'illa de Pasqua, dependent de Xile, és a més de tres mil set-cents quilòmetres de terra ferma xilena.
  • No fa gaires mesos, Xile va dur a terme una profunda reforma de la constitució (dictada el 1980) amb el propòsit d'eliminar-ne tot el llegat de Pinochet i fer-la plenament democràtica.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Perfil de Sebastián Piñera.
I de la seva contrincant, Michelle Bachelet.
El vot masculí i femení a la primera tanda de les eleccions xilenes.
Xile, del 1973 ençà.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua