Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum del 2005

Món

País

Ciència i cultura


dijous, 29 de desembre de 2005
Cada any, per aquestes dates, és habitual que els mitjans de comunicació repassin els esdeveniments d'ordre divers (polític, social, cultural, científic, esportiu...) més notables dels últims dotze mesos. Doncs, això mateix farem a les ratlles següents.

Ressaltem, de primer, que, amb l'entrada del 2005, el món va poder contemplar, esgarrifat, els efectes catastròfics del tsunami, esdevingut el 26 de desembre de 2004, que va portar la desolació a una bona part dels països banyats per l'Oceà Índic. Enguany s'ha tornat a manifestar el poder devastador de la natura, amb conseqüències igualment tràgiques, com les del terratrèmol amb epicentre a la regió del Caixmir sota sobirania paquistanesa, i de l'huracà Katrina, que va negar la ciutat de Nova Orleans (Louisiana, EUA) i que va palesar les mancances organitzatives i socials de la primera potència mundial.

Aquestes catàstrofes naturals i algunes més han fet revifar el debat sobre el canvi climàtic, just l'any que el nostre país ha endurat una secada històrica, de les més severes de l'últim segle.

En un altre ordre de coses, el 7 de juliol un fet funest trasbalsava Londres, l'endemà mateix d'haver aconseguit el nomenament de seu olímpica del 2012: quatre bombes (tres al ferrocarril metropolità i una en un autobús) hi causaven més de cinquanta morts i centenars de ferits. Aquest atemptat, que, com el del 2004 a Madrid, duia el segell d'al-Qaida, va tornar al primer pla de l'actualitat el debat sobre les mesures a adoptar per a combatre l'anomenat terrorisme internacional.

Món


+ Londres, 7 de juliol: l'esclat de quatre bombes causa més de cinquanta morts.
Quant a mètodes emprats per a combatre el terrorisme, les informacions aparegudes últimament a la premsa no són gens complaents amb l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) dels Estats Units, país que ha tornat a ésser fitó de les crítiques per l'Irac, on continua el degoteig de morts. Quant a la Unió Europea, la dita constitució va rebre un cop duríssim arran del referèndum de França (país tocat per una crisi que qüestiona el model d'integració social francès i, en certa manera, de tot l'Occident). Consignem, finalment, el nou triomf electoral del laborista Tony Blair i la victòria pírrica d'Angela Merkel, que ha convertit la líder conservadora en la primera cancellera alemanya.

País


+ 30 de setembre: el Parlament de Catalunya aprova la proposta de nou estatut.
A casa nostra, l'activitat política ha girat al voltant de la reforma dels estatuts, procés que ara es troba en un moment decisiu: l'estatut del País Valencià, pactat pel Partit Popular (PP) i el Partit Socialista del País Valencià (PSPV-PSOE), i l'estatut del Principat, que va rebre un amplíssim suport del Parlament de Catalunya, cosa que no li ha estalviat crítiques furibundes de sectors polítics i mediàtics espanyols. La crida, subtil o no, a boicotar els productes catalans i els escarafalls suscitats per l'OPA de Gas Natural a Endesa han reforçat encara més la tensió, en un any de molta crispació política.

Ciència i cultura


+ El 3 d'octubre hi va haver un eclipsi anular de Sol.
En l'any Mundial de la Física, que s'ha fet coincidir amb el centenari de la teoria de la relativitat d'Albert Einstein, hem pogut contemplar un eclipsi anular de Sol, un fenomen ben espectacular que, a casa nostra, no s'observava des del 1777. En l'àmbit d'internet, el país ha atès una gran fita: el reconeixement del domini .cat, que hom podrà emprar a partir del 23 de gener propvinent; i, en els terrenys cultural i artístic, cal referir-se al dramaturg anglès Harold Pinter, guardonat amb el premi Nobel de Literatura, i al nord-americà Clint Eastwood, gran triomfador dels Oscar 2005 pel film 'Million Dollar Baby'.

MATERIALS

  • Review of the Year-2005
    Format:Web
    Resum gràfic del 2005, qüestionaris inclosos. Des de la web de notícies de la BBC Newsround, adreçada al jovent.
  • 2005 Year in Review
    Format:Web
    Un altre resum de l'any, aquest de la CNN.
  • 2005 Year-End Google Zeitgeist
    Format:Web
    El 2005, vist des de Google.
  • 2005
    Format:Web
    Llista cronològica dels fets més destacats d'enguany; a la Wikipedia.
  • Especials
    Format:Web
    Recull dels especials de VilaWeb, del 2005 i dels anys precedents.

QUE HO SABIES?

  • Amb la mort de Joan Pau II, el 2 d'abril, terminava el tercer pontificat més llarg de la història, després del de Sant Pere i de Pius IX.
  • El mes vinent l'economista Ellen Johnson-Sirleaf serà investida cap d'estat de Libèria, i serà, doncs, la primera dona elegida democràticament per a governar un país africà; Johnson-Sirleaf va derrotar l'ex-futbolista de l'AC Milan George Weah.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Londres: cara i creu.
La mort de la soprano Victòria dels Àngels, una gran pèrdua de la lírica i del país.
Eleccions andorranes: uns resultats força més ajustats que no els de fa quatre anys.
Canvi de govern a Galícia.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua