Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El consum responsable

Consum responsable i societat de consum

Comerç just

El temps, valor suprem


dijous, 15 de desembre de 2005
De fa temps que organitzacions no governamentals (ONG) i institucions públiques malden perquè tothom sigui conscient de la necessitat d'adquirir i consumir els béns que ens ofereix el mercat amb dignitat; altrament dit, de fer-ne un 'consum responsable'.

El consum responsable, també anomenat consum conscient i consum crític, es basa en criteris ètics i en valors tals com la solidaritat, la justícia, el respecte al medi i a la natura, el desenvolupament sostenible... Exigeix, doncs, de pensar en el proïsme i de seguir uns certs principis morals.

Naturalment, aquesta manera de procedir abasta qualsevol activitat relacionada amb el consum, des de l'ús d'aigua domèstic (un bé escàs, recordem-ho) fins a la compra d'aliments o de productes de qualsevulla mena, de primera necessitat o no.

El compromís amb el consum responsable és més efectiu com més coneixença hi ha dels drets dels consumidors i usuaris, entre els quals el dret de rebre informació veraç i suficient de tota mena de productes i serveis.

Consum responsable i societat de consum


+ El consum responsable és una resposta a la societat de consum.
El consum responsable és una resposta a la societat de consum, resultant del sistema capitalista, que la propulsa. A parer dels crítics, en l'estadi actual del desenvolupament capitalista s'atia desmesuradament el consum, molt per sobre de les necessitats reals, a còpia de publicitat i màrqueting, per exemple.

Comerç just


+ El comerç just beneficia els petits productors dels països pobres.
Un dels moviments lligats al consum responsable és l'anomenat comerç just, que propugna unes relacions comercials més equitatives entre països rics i pobres. El comerç just, en què hi ha compromeses moltes ONG, consisteix a comprar primeres matèries i productes artesans als petits productors dels països subdesenvolupats i en vies de desenvolupament, a uns preus que els garanteixin unes condicions de vida dignes.

El temps, valor suprem


+ Al món hi ha uns tres-cents bancs del temps.
El temps no solament pot ésser un valor econòmic, sinó també humà. I és aquest valor humà que rendibilitza l'anomenat 'banc del temps'. Un banc que intercanvia, com a penyora de solidaritat, de cooperació i d'integració ciutadanes, el temps exigit per la prestació de béns i serveis (idiomes, informàtica, cura de gent gran, feines de la llar...), segons les aptituds i necessitats de cadascú. En unes altres paraules, el banc del temps allò que capitalitza i presta són hores, no pas diners.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El primer banc del temps va 'erigir-se' el 1992 a Itàlia, a la ciutat de Parma, concretament. Avui, a tot el món, n'hi ha uns tres-cents, de bancs del temps.
  • La primera botiga de comerç just va obrir el 1958 als Estats Units. Actualment aquest comerç beneficia uns cinc milions d'habitants de l'Àfrica, l'Àsia i l'Amèrica Llatina.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Consum responsable: una definició àmplia.
Recomanacions per al foment d'aquest consum.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua