Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Deu anys del MACBA

L'emplaçament...

...i l'edifici

Museus d'art modern i contemporani


dilluns, 28 de novembre de 2005
Avui, 28 de novembre, fa deu anys que es va obrir al públic el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), erigit amb el designi de fer-ne un centre de crítica, reflexió i difusió de l'art actual i, més generalment, dels corrents artístics apareguts aquest últim mig segle.

Durant aquests deu anys d'existència el MACBA ha apostat per una línia innovadora allunyada de la concepció clàssica dels museus, ço que no li ha impedit de consolidar el nombre de visites (enguany més de quatre-centes mil) i de convertir-se en un referent internacional de l'art contemporani.

El MACBA neix l'any 1988 amb la constitució del consorci, integrat per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Museu d'Art Contemporani de Barcelona, entitat privada que contribueix activament a fornir la col·lecció d'art del Museu.

De totes maneres, els antecedents del MACBA actual es remunten al 1960, quan, mercès a una iniciativa impulsada pel crític d'art Alexandre Cirici i Pellicer, va obrir-se un museu dedicat a l'art contemporani, de curta durada (fou clausurat el 1963) per causa de les limitacions imposades per la dictadura franquista. Aquesta primera iniciativa va reprendre a mitjan anys 1980, i va veure definitivament la llum una dècada després.

Arran del desè aniversari, els diumenges del mes de desembre el MACBA obrirà les portes de franc i farà visites guiades al públic assistent.

L'emplaçament...


+ El MACBA és situat al barri del Raval.
El Museu d'Art Contemporani de Barcelona és situat al barri del Raval, al districte de la Ciutat Vella, davant mateix de l'antic convent dels Àngels, del segle XVI, ara integrat al MACBA com a espai expositiu addicional. El Museu és, així mateix, a tocar del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i del nou emplaçament de les facultats de Geografia i Història i de Filosofia de la Universitat de Barcelona, que s'hi traslladaran d'aquí a no gaire.

...i l'edifici


+ El disseny de l'edifici és obra de l'arquitecte Richard Meier.
Al bell mig d'aquesta àrea urbana de gran dinamisme cultural, a la plaça dels Àngels, es dreça l'edifici del MACBA, projectat per l'arquitecte nord-americà Richard Meier, guardonat el 1984 amb el premi Pritzker, considerat el més prestigiós dins el camp de l'arquitectura. D'estil racionalista i disposició longitudinal, l'obra, dominada pel color blanc, destaca per la lluminositat i pel contrast de línies corbes i rectes.

Museus d'art modern i contemporani


+ Vista del Museu Guggenheim de Bilbao.
Al món hi ha una colla de museus d'art modern (expressió emprada per a designar l'art de les darreries del segle XIX i de tot el segle XX) i d'art contemporani que gaudeixen de molt de prestigi, amb un fons importantíssim de disciplines artístiques vàries. Destaquem el cèlebre Museu d'Art Modern de Nova York (MoMA), que gairebé ha doblat l'espai, gràcies a una renovació recent; el Centre Pompidou, situat al cor de París i obert el 1977; la Tate Modern de Londres, una de les quatre galeries Tate; els museus Guggenheim de Nova York, Bilbao, Venècia i Berlín... Consignem, també, l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), radicat a la ciutat de València.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Museu d'Art Modern de Nova York va néixer el 1929 amb la voluntat de dedicar-se exclusivament a l'art contemporani, cosa inèdita en aquell temps.
  • El MACBA a banda, a Barcelona l'art contemporani s'allotja en espais tals com les fundacions Joan Miró i Antoni Tàpies, instituïdes per aquests dos artistes catalans.
  • La biblioteca del MACBA, a l'abast del públic, comprèn nou mil volums, molts d'aquests relatius a l'art internacional dels últims cinquanta anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Exposicions, actuals i pròximes, del Museu d'Art Contemporani de Barcelona.
La localització del MACBA.
Els programes educatius d'aquest centre cultural barceloní.
L'edifici: descripció i imatges.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua