Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els ordinadors més potents del món

Una llista indicativa

El primer d'Europa, a Barcelona

Funcions


dimarts, 22 de novembre de 2005
A mitjan novembre es va fer pública la llista dels ordinadors més potents del món, els 'superordinadors'. Aquesta llista, un dels fruits de Top500, projecte començat el 1993, inclou mig miler de màquines informàtiques i s'actualitza dues vegades l'any.

La llista de Top500 és primerejada per l'ordinador BlueGene/L, fabricat per l'empresa nord-americana IBM, sigla d'International Business Machines. Aquest giny, del Laboratori Nacional Lawrence Livermore (Califòrnia, EUA), ocupa la primera posició des del novembre del 2004, quan va superar l'ordinador japonès Earth Simulator, que havia dominat la llista cinc vegades consecutives.

En concret, l'ordinador BlueGene/L és capaç de fer 280,6 bilions de càlculs per segon (un bilió és un milió de milions): una enormitat! El nombre d'operacions per segon és un indicador primordial per a determinar la potència d'aquests superordinadors.

El BlueGene/L ja fou notícia a la darreria d'octubre, quan es va anunciar que havia batut el rècord de càlculs per segon, que ja detenia, i els havia doblats!
  • ! Actualització el 23/11/2005 a les 08:00

Una llista indicativa


+ La llista de Top500 s'actualitza dues vegades l'any.
La llista de Top500 presenta dades força eloqüents. Vegem-ho: per continents, Amèrica concentra el 63,6% dels ordinadors més potents del món, Europa, el 20%, i Àsia, el 13,2%. Per estats, la llista il·lustra el domini aclaparador dels Estats Units (61%), seguits, a molta distància i per ordre, de la Gran Bretanya, Alemanya, el Japó, la Xina, Austràlia, Israel... Quant als fabricants, es destaquen dues firmes nord-americanes: IBM i Hewlett-Packard (HP).

El primer d'Europa, a Barcelona


+ El Mare Nostrum ocupa una superfície de cent vint metres quadrats.
A les primeres posicions de Top500 hi ha l'ordinador Mare Nostrum, situat al Centre de Supercomputació de Barcelona, també anomenat Barcelona Supercomputing Center (BSC), i operatiu des del mes d'abril. El Mare Nostrum és el número vuit de la llista, tres més avall que no fa mig any, encara que continua essent el més potent dels d'Europa. Dissenyat i construït per IBM, pot fer fins a 27,9 bilions de càlculs per segon, pesa quaranta-cinc tones i ocupa una superfície de cent vint metres quadrats a la torre Girona, a tocar del rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Funcions


+ El Centre de Supercomputació de Barcelona és operatiu des del mes d'abril.
Els superordinadors s'usen per a l'alta recerca científica i tecnològica, per a calcular projectes en àmbits molt diversos, aprofitant l'enorme capacitat que tenen de combinar i analitzar multitud de dades. Per exemple, mercès a les possibilitats del Mare Nostrum, el Centre de Supercomputació de Barcelona treballa en camps tals com l'anomenada arquitectura de computadors, que té per objecte de dissenyar grans ordinadors; les ciències de la vida, per aprofundir el coneixement dels organismes vius i, consegüentment, combatre malalties; i les ciències de la Terra, amb el propòsit de comprendre millor els fenòmens climàtics, atmosfèrics, geològics...

MATERIALS

  • Top500 Supercomputer Sites
    Format:Web
    Actualitza bianualment la llista dels cinc-cents ordinador més potents.
  • Barcelona Supercomputing Center
    Format:Web
    Consorci integrat pel Ministeri d'Educació i Ciència espanyol, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya. És la seu de l'ordinador Mare Nostrum.
  • Mare Nostrum
    Format:Web
    Vídeos i àudios.
  • Maquinari
    Format:Web
    Unitat didàctica de l'edu365, que explica els elements que integren un sistema informàtic.
  • Ordinador
    Format:Web
    Proposta de treball centrada en aquesta màquina electrònica.
  • Tecnologia de la informació
    Format:Web
    Materials aplegats per la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).
  • Ordinador
    Format:Web
    Article de l'enciclopèdia lliure Viquipèdia: definició, història, parts, programari...

QUE HO SABIES?

  • Enguany el govern japonès ha anunciat que volia fabricar, d'aquí al 2010, l'ordinador més potent del planeta, capaç de fer un trilió (un milió de bilions) de càlculs per segon.
  • Les operacions matemàtiques que l'ordinador Mare Nostrum és capaç de fer en un segon requeririen deu milions d'anys, si s'haguessin de fer amb una calculadora.
  • Aquesta mateixa màquina, instal·lada al Centre de Supercomputació de Barcelona, té una memòria aproximada a la de divuit mil ordinadors personals.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Fotografies de l'ordinador Mare Nostrum.
I del BlueGene/L.
Una explicació d'àudio del giny més potent d'Europa.
Les dades de la llista Top500, en gràfics.
I també...
  • Mapa indicatiu de la localització dels ordinadors més notables.
  • La primera generació d'ordinadors.
  • El projecte Blue Brain: simulant el cervell dels mamífers.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua