Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La crisi social francesa

Desocupació, pobresa i marginació

Necessitat de fer canvis

Un problema francès?


dijous, 10 de novembre de 2005
Fa un parell de setmanes que els avalots nocturns es repeteixen diàriament a França, amb crema de vehicles, escoles, seus de la policia i edificis municipals... Tot plegat revela una crisis social covada durant dècades, que, finalment, va esclatar el 27 d'octubre proppassat.

Aquell dia dos nois del suburbi parisenc de Clichy-sous-Bois, Zyed Benna i Bouna Traore, francesos d'origen africà, van morir electrocutats en una substació elèctrica, mentre fugien de la policia, que els encalçava, o, si més no, això es pensaven (la policia ha negat que els empaités). Aquest fet tràgic va encendre l'espurna de la revolta, estesa, de primer, als altres suburbis de París i, després, a una bona part de les ciutats franceses, i en algunes d'Occitània i Catalunya Nord.

Dos dies abans el controvertit ministre de l'Interior francès, Nicolas Sarkozy, partidari de reprimir durament els actes vandàlics, havia tractat de púrria ('racaille') el jovent que protesta violentament a les zones més pobres.

La crisi social ha atès unes dimensions tals que el govern francès ha adoptat una mesura excepcional: autoritzar els prefectes, val a dir, els delegats del govern, a proclamar la queda quan ho considerin convenient, a fi i efecte de prevenir aldarulls. La queda va autoritzar-se just l'endemà de la primera mort (i de moment única) deguda a aquests aldarulls.

És just de consignar que els protagonistes d'aquests avalots són francesos de ple dret, la majoria (però no tots) fills o néts de gent provinent de l'Àfrica, i no pas immigrants, i que les arrels de la crisi són, com veurem tot seguit, de caràcter socioeconòmic.
  • ! Actualització el 14/11/2005 a les 10:20

Desocupació, pobresa i marginació


+ La revolta va començar al suburbi parisenc de Clichy-sous-Bois.
En efecte, a França hi ha molts suburbis i barris urbans poblats d'incomptables descendents d'immigrants que no veuen la manera de progressar; joves que, tot i tenir la ciutadania francesa, malviuen en una set-centena llarga de zones degradades, mancades d'infrastructures, en condicions d'habitatge pèssimes, índexs molt elevats de fracàs escolar i una taxa de desocupació que quasi dobla la mitjana francesa: indicis clars de pobresa i marginació. Mancats d'oportunitats, de vegades sols pel color de la pell o pel fet de tenir noms d'origen africà, es veuen oblidats i arraconats dintre el país mateix que els ha vists néixer.

Necessitat de fer canvis


+ El primer ministre francès, Dominique de Villepin.
Per resoldre la situació el govern francès ha augmentat el nombre d'efectius policíacs i, com hem dit, ha autoritzat la queda. Però, a banda restablir l'ordre, el primer ministre francès, Dominique de Villepin, ha anunciat un conjunt d'iniciatives en matèria d'ocupació, educació i habitatge, i el restabliment dels ajuts públics, reduïts aquests últims temps. Villepin ha reconegut la discriminació d'una part de la població francesa i la necessitat de fer canvis.

Un problema francès?


+ Hom adverteix del risc que revoltes similars afectin unes altres societats de l'Occident.
Veiem, doncs, que, a la pràctica, el model de societat francès, que proclama la integració de tots els ciutadans, la igualtat de drets, deures i oportunitats per a tothom, presenta força deficiències. Però, sols passa a França, un dels estats més desenvolupats del món, això? Hom adverteix que revoltes similars podrien sorgir en força societats occidentals, si no es garanteix la prosperitat del conjunt de la població, si no s'eviten les situacions de pobresa i marginació, factors primordials de la violència que viu la societat francesa.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La crisi social francesa té una significació política: la rivalitat entre el primer ministre Dominique de Villepin i el ministre de l'Interior, Nicolas Sarkozy, que tenen dues maneres distintes d'encarar el problema i que potser competiran per la candidatura conservadora a les eleccions presidencials del 2007.
  • A França la queda va instaurar-se per una llei del 1955, dictada per combatre la violència a Algèria durant la guerra de la independència d'aquell país, que va atènyer la sobirania política el 1962. Però aquesta llei no s'aplicava des del 1984.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Morir per no res a París', un article revelador.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua