Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Nacions sense estat de l'Europa occidental

La Gran Bretanya

Nacions en un estat centralista

Un estat d'estats


dimarts, 8 de novembre de 2005
El nou estatut aprovat pel Parlament català, admès a tràmit pel Congrés dels Diputats espanyol la setmana passada, defineix Catalunya com una nació; una definició que ha desfermat molta polèmica a Espanya, però que, al Principat, és admesa per la majoria.

Aquesta definició, inclosa a l'article 1 del nou text estatutari (aprovat, recordem-ho, per cent vint vots favorables i quinze de contraris), vol subratllar la identitat catalana, manifestada per la història, la llengua, la cultura, la manera de fer col·lectiva, la voluntat d'autogovern...

Naturalment, la idea de nació no és sols aplicable a les terres catalanes, sinó, també, a les basques, a les gallegues i a molts altres territoris d'Europa i de tot el món. Però la majoria d'aquests territoris no tenen estat propi, com veurem a les ratlles següents, limitades a l'Europa occidental.

La Gran Bretanya


+ La Gran Bretanya comprèn els països de Gal·les, Escòcia i Anglaterra.
La Gran Bretanya comprèn tres països: Anglaterra, a migjorn; Escòcia, a septentrió, i Gal·les, a ponent. El 1921 Irlanda va atènyer la independència, encara que una part, al nord-est de l'illa, va romandre sota control britànic, però això ha donat peu al conflicte nord-irlandès, agreujat a les darreries dels 1960, però en vies de solució des del 1998, gràcies al procés de pau, encara inacabat. El 1997 escocesos i gal·lesos van decidir, via referèndum, de recuperar l'autogovern: Escòcia i Gal·les tenen parlaments propis, amb seu a Edimburg i Caerdydd (Cardiff), les capitals respectives.

Nacions en un estat centralista


+ Bandera d'Occitània.
França és un estat molt centralista i arrasador. Tot el poder polític emana de París, la capital, que menysté les aspiracions dels territoris amb una identitat tan definida com la Bretanya, Occitània, Alsàcia i Còrsega, i les de Catalunya Nord i Iparralde (nord d'Euskadi). I per més que s'hi parlin força llengües en aquest estat, sols la francesa hi és oficial.

Un estat d'estats


+ L'Estat Lliure de Baviera té una idiosincràsia molt marcada.
Ben altrament, hi ha estats molt descentralitzats, amb una estructura política federal, com Alemanya. La República Federal d'Alemanya, com s'anomena oficialment, comprèn setze 'länder' (estats), amb parlaments, institucions d'autogovern i constitucions pròpies. Algun d'aquests té una idiosincràsia molt marcada; per exemple, l'Estat Lliure de Baviera, a migjorn, el 'land' més extens de tots, amb capital a Munic.

MATERIALS

  • Estatut del Principat
    Format:Web
    Text íntegre aprovat pel Parlament de Catalunya el 30 de setembre de 2005.
  • CIEMEN
    Format:Web
    Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i les Nacions.
  • Eurominority
    Format:Web
    Organització per les Minories Europees. Banc de dades, notícies i mapes.
  • Eurolang
    Format:Web
    Agència de notícies sobre les minories nacionals i lingüístiques al si de la Unió Europea.
  • Oficina Nacional de Turisme d'Escòcia
    Format:Web
    Regions, història, cultura, gastronomia... (versió catalana).
  • Via Occitana Catalana
    Format:Web
    Ruta virtual que permet de conèixer la història, la cultura i l'art de les terres occitanes i, en part, de les catalanes. En occità, català, anglès, francès i italià.

QUE HO SABIES?

  • Igual que Alemanya i Suïssa, Bèlgica és un estat federal, format per tres regions: Flandes, a septentrió, de parla neerlandesa, Valònia, a migjorn, de parla francesa, i Brussel·les, la capital.
  • L'esport és, a vegades, un element vehiculador de la identitat dels pobles, com testimonien alguns clubs de futbol: Celtic de Glasgow, Bayern de Munic, FC Barcelona...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les minories nacionals europees, en un mapa.
Notes sobre la història escocesa.
Curiositats de l'illa de Man.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua