Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El desplegament dels mossos d'esquadra a Barcelona

El desplegament al Principat

Les funcions dels mossos d'esquadra

Orígens


dimarts, 1 de novembre de 2005
Aquesta mitjanit el cos de mossos d'esquadra, la policia de la Generalitat de Catalunya, s'ha desplegat definitivament a la ciutat de Barcelona. Amb aquest desplegament, els mossos ja controlen una àrea que abasta el 66% dels ciutadans del Principat.

El desplegament dels mossos, que substitueixen la policia espanyola a la capital del país, inclou 2.614 efectius, repartits en deu comissaries, una per cada districte de la ciutat, amb cinc centenars llargs de vehicles, entre turismes, furgonetes i motocicletes.

De fet, el nombre de mossos d'esquadra desplegats (i el d'agents de la guàrdia urbana) ha estat objecte de polèmica, puix que hi ha partits polítics que el consideren insuficient per a fer de Barcelona una ciutat més segura.

Polèmica a banda, el desplegament dels mossos al Principat és vist com una fita en el desenvolupament de l'autogovern, com una passa endavant en la línia d'atènyer més sobirania política.
  • ! Actualització el 01/11/2005 a les 08:30

El desplegament al Principat


+ El desplegament dels mossos d'esquadra és previst que s'acabi el 2008.
A partir de la recuperació de l'autogovern del Principat, a les darreries dels anys 1970, els mossos d'esquadra van estrenar una etapa (la dictadura franquista havia suprimit el cos) que entroncava amb la del temps de la Segona República (1931-1936). El desplegament efectiu va començar el 1994, amb la substitució de les forces i els cossos de seguretat espanyols a la comarca d'Osona, en un procés que, d'aleshores ençà, no ha fet sinó eixamplar-se. L'any vinent és previst que la policia catalana s'estengui al Baix Llobregat i al Vallès Occidental i, entre el 2007 i el 2008, a les comarques meridionals, les últimes on es desplegaran.

Les funcions dels mossos d'esquadra


+ Els mossos van assumir les competències de trànsit el 2000.
Els mossos d'esquadra tenen la funció primordial de garantir la llibertat i la seguretat ciutadanes, i això vol dir que tenen atribucions en competències diverses. A grans trets, el cos té quatre àmbits d'actuació: seguretat ciutadana, administració, investigació i trànsit (els mossos van assumir les competències de trànsit el 2000). Consignem, així mateix, que, a Barcelona, el desplegament dels mossos segueix uns patrons inèdits a Europa. Entre més coses, per exemple, volen intensificar les relacions amb les comunitats de veïns.

Orígens


+ Els orígens del cos de mossos d'esquadra daten del anys posteriors a la guerra de Successió.
Els orígens de l'actual cos de mossos d'esquadra (originàriament, 'mossos de l'esquadra') daten del anys posteriors a la guerra de Successió (1701-1716), un conflicte bèl·lic que va oposar els partidaris de Felip d'Anjou (futur Felip V) i de l'arxiduc Carles d'Àustria (que tenia el suport dels territoris de l'antiga corona catalano-aragonesa), i que es va resoldre amb la pèrdua de les institucions i les llibertats del país. El 1718 la resistència austriacista, formada per guerrillers i capitanejada per Pere Joan Barceló, àlies el Carrasclet, va aixecar-se contra l'ocupació filipista i, el 1719, va assetjar Valls. El setge, emperò, va topar amb l'esquadra organitzada pel sots-batlle d'aquesta ciutat, Pere Anton Veciana, que era filipista. Aquesta esquadra va donar origen a les dites Esquadres de Catalunya, o del Batlle de Valls, comandades pels Veciana fins el 1836. Durant la Segona República els mossos van passar a dependre de la Generalitat de Catalunya, igual que ara.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Després d'Osona, els mossos d'esquadra es van estendre per les comarques nord-orientals, procés que es va completar el 1997; a les Terres de Ponent, hi són des del 1998-1999; i el desplegament al litoral i pre-litoral pròxim a Barcelona va començar el 2001.
  • Pere Anton Veciana, el seu fill, el seu nét i el seu besnét foren, tots quatre, caps dels mossos d'esquadra i batlles de Valls.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt històric dels mossos d'esquadra.
Què en diu, l'article 164 del nou estatut, d'aquest cos de policia?
La policia local al Principat.
Mapa del desplegament dels mossos d'esquadra.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua