Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La grip aviària

La transmissió de la grip

No es transmet per via alimentària

Mesures preventives


dilluns, 24 d'octubre de 2005
La grip aviària és una malaltia infecciosa que pot afectar qualsevol ocell, si bé hom creu que hi ha espècies que hi són més sensibles que no pas unes altres. Aquesta malaltia, coneguda de fa temps, és causada per la grip de tipus A, que enclou una quinzena de subtipus, o varietats, diferents susceptibles d'afectar els ocells, sobretot dos: l'H5 i l'H7.

Entre l'aviram (ocells de corral, tals com gallines, pintades, ànecs, oques...) i algunes espècies aviàries més, aquests virus són força contagiosos. Cosa molt diferent és la transmissió de la grip als humans, raríssima, que sols pot esdevenir-se en cas de contacte directe i repetit amb ocells i excrements aviaris, sobretot a granges i a mercats d'animals vius. De fet, des de final del 2003 la grip aviària ha afectat letalment seixanta individus (d'un total de cent disset), exposats d'una manera continuada al contacte directe amb ocells.

Fins ara hi ha hagut brots de grip aviària entre ocells de països del sud-est asiàtic, Rússia, la Xina i, més recentment, de Romania, Turquia, Croàcia, Grècia i Suècia (en aquests dos darrers països, membres de la Unió Europea, encara no se sap del cert si es tracta del virus letal H5N1).

Aquests últims dies les autoritats sanitàries de la Unió Europea i dels estats que en formen part han reforçat les mesures preventives, bo i insistint que no hi ha raons d'alarma.
  • ! Actualització el 25/10/2005 a les 20:00

La transmissió de la grip


+ La transmissió de la grip aviària als humans és molt excepcional.
Dèiem suara que la transmissió de la grip aviària als humans és molt excepcional, i sols es dóna en cas de contacte directe amb ocells vius malalts: no es transmet entre humans. Perquè hi hagués contagi entre individus, el virus de la grip aviària hauria d'experimentar una mutació (combinant-se amb un virus de la grip humana), una possibilitat que no se sap quan es consumarà, ni tan sols si es consumarà. En tot cas, si finalment hi hagués una mutació del virus, es podria desenvolupar una vacuna per a combatre'l.

No es transmet per via alimentària


+ De carn de pollastre, se'n pot menjar amb seguretat.
Les investigacions dutes a terme constaten que el virus de la grip aviària es transmet per via respiratòria, no pas per ingesta de carn aviària. Això vol dir, per exemple, que la carn de pollastre no és gens perillosa i que se'n pot menjar amb seguretat, oimés que el virus no sobreviu a la temperatura de cocció: a setanta graus centígrads ja és totalment destruït.

Mesures preventives


+ Mapa de l'impacte mundial de la grip aviària.
De vacuna contra la grip aviària per a l'home, encara no n'hi ha cap, puix que el virus gripal no ha experimentat mutació, i, per tant, no es transmet entre individus humans. Tanmateix, sí que hi ha fàrmacs antivírics per a tractar els individus infectats, com l'anomenat Tamiflu, que endemés podria minimitzar l'expansió d'una eventual pandèmia. De fet, els països de la Unió Europea ja han decidit de proveir-se d'aquest fàrmac. Així mateix, és just de consignar que la recerca mèdica és incomparablement més desenvolupada que no en èpoques passades, igual que els controls i les condicions sanitàries, cosa que, en cas de pandèmia, en limitaria els efectes perniciosos.

MATERIALS

  • Grip aviària
    Format:Web
    Preguntes i respostes, des de la pàgina del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
  • Gripe aviar
    Format:Web
    Informe del Ministeri de Sanitat i Consum espanyol.
  • FCAC
    Format:Web
    Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
  • Avian Influenza
    Format:Web
    Pàgina de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre aquesta grip, amb informes i vincles diversos. En anglès.
  • Bird Flu
    Format:Web
    Una altra pàgina enterament dedicada a la grip aviària, aquesta de la BBC.
  • Bird Flu
    Format:Web
    Informació adreçada al jovent.
  • Todo sobre la gripe aviar
    Format:Web
    A la secció de salut del diari El Mundo.

QUE HO SABIES?

  • La grip aviària va identificar-se per primera vegada fa una centena d'anys, a Itàlia, i el primer cas humà va observar-se el 1997 a Hong-Kong.
  • Segons que ha afirmat fa poc la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO), el perill d'expansió de la grip aviària a través d'ocells migradors és molt limitat, car únicament poden migrar els ocells en bon estat de salut.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Impacte mundial de la grip aviària.
Preguntes i respostes sobre aquesta grip.
La vacuna contra la grip comuna, mesura aconsellable en cas d'anar a un país afectat.
La grip dels ocells: un gràfic interactiu.
I també...
  • Europa i la grip aviària.
  • L'anomenada grip espanyola, dels anys 1918-1919, la grip aviària més mortífera.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua