Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Ésser o no ésser Shakespeare: la qüestió és aquesta

Una polèmica antiga

William Shakespeare...

...i les passions humanes


dijous, 20 d'octubre de 2005
Dimarts de la setmana entrant, 25 d'octubre, sortirà al carrer un llibre que reprèn una antiga polèmica literària: la paternitat de les obres tradicionalment atribuïdes a l'anglès William Shakespeare (1564-1616), que molts consideren el més gran dramaturg de tots els temps. 'The Truth Will Out', que així es titula el llibre, conclou que el nom de Shakespeare amaga el ver autor de les celebrades peces teatrals: el diplomàtic i aristòcrata Henry Neville.

Segons els autors del llibre, Brenda James i William Rubinstein, Neville era un home de gran formació acadèmica, amb molt de món i poliglot, qualitats que Shakespeare segurament no tenia (o no se sap que tingués) i que s'adiuen amb unes obres dramàtiques genials en què la trama es desenvolupa sovint fora d'Anglaterra.

La tesi del llibre és reblada amb més arguments en favor de Neville: l'estil de les lletres que va escriure, de to i vocabulari shakespearià; el coneixement que tenia d'un informe sobre un naufragi esdevingut a les Bermudes, font d'inspiració del títol 'La tempesta'; i la concordança entre la seva trajectòria vital i l'evolució de l'obra pretesament escrita.

De raons per a amagar la seva condició d'autor de l'obra, el llibre en destaca, sobretot, de polítiques: Neville, que havia pres part en una conspiració per a enderrocar la reina Elisabet I d'Anglaterra, era una polític conegut, i de cap manera no volia passar públicament per l'autor de drames com 'Ricard II', en què el monarca és deposat (diuen que Elisabet I, després de la representació d'aquesta peça, va dir: 'Ricard II sóc jo, que no ho sabíeu?'), i va ocultar-se darrere un parent llunyà, William Shakespeare.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Literatura.

Una polèmica antiga


+ Francis Bacon, contemporani de Shakespeare.
Ara, com ja hem indicat, el debat encès per 'The Truth Will Out' no és pas nou; de fet, va començar a prendre força a mitjan segle XIX, quan es va atribuir l'obra més universal de les lletres angleses al filòsof i polític Francis Bacon, contemporani de Shakespeare. Més endavant, va atribuir-se a personalitats com el comte d'Oxford, Edward de Vere, i Christopher Marlowe, dramaturg i poeta, com Shakespeare, i nat el mateix any.

William Shakespeare...


+ Retrat anònim de William Shakespeare.
Vingut al món a la població anglesa de Stratford-upon-Avon, probablement al si d'una família de classe mitjana (son pare era guanter), William Shakespeare va tenir una vida molt lligada al teatre: actor, empresari teatral i, per la majoria, veritable creador d'una quarantena de títols que formen una obra superba: tragèdies ('Hamlet', 'Macbeth', 'El rei Lear'), comèdies ('Un somni de nit de Sant Joan', 'Treball d'amor perdut', 'Molt soroll per no res') i drames històrics ('Ricard II', 'Enric IV', 'El rei Joan').

...i les passions humanes


+ Cartell del film 'El Mercader de Venècia', estrenat el setembre.
Shakespeare va retratar amb gran mestria la condició humana, les passions i els sentiments que mouen els homes. A 'Romeu i Julieta', per exemple, hi trobem amor i odi a parts iguals; a 'Hamlet', dubte, consciència, revenja, amistat; al 'Mercader de Venècia', cobdícia, intolerància, compassió; a 'Otel·lo', gelosia; a 'Macbeth', ambició...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • William Shakespeare va néixer un 23 d'abril, el mateix dia en què va morir, al cap de cinquanta-dos anys.
  • En el debat sobre l'obra shakespeariana, hom ha arribat a sostenir que, sota el nom de Shakespeare, s'hi aixoplugava un grup de poetes i dramaturgs.
  • A partir del 1599 les obres de Shakespeare es van representar a The Globe, teatre londinenc reconstruït fidelment fa uns quants anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La polèmica sobre l'atribució: repàs succint de tres teories.
Poseu a prova els vostres coneixements de l'obra de l'escriptor anglès.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua