Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Caravaggio a Barcelona

La vida agitada...

...d'un artista revolucionari

Mestre del tenebrisme


dijous, 13 d'octubre de 2005
El 8 d'octubre proppassat va inaugurar-se l'exposició 'Caravaggio i la pintura realista europea' al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que es perllongarà fins el 15 de gener. La mostra és senyorejada per l'obra de Michelangelo Merisi (1571-1610), més conegut per Caravaggio, i enclou també peces d'artistes del segle XVII que il·lustren l'influx (caravaggisme) d'aquest pintor italià, considerat per alguns el pare de la pintura moderna.

En efecte, l'exposició, presentada com una de les més importants fetes al MNAC aquests últims anys, permet de contemplar una dotzena d'obres de Caravaggio provinents de col·leccions i museus diversos, d'aquí i de fora: 'Noi mossegat per un llangardaix', una de les creacions més primerenques; 'Sant Jeroni penitent', pertanyent al Museu de Montserrat; 'Martiri de Santa Úrsula', la darrera que va pintar; 'L'arrencaqueixals'; 'David i Goliat'...

De la vuitantena llarga de pintures de l'exposició, n'hi ha de Diego Velázquez, Josep de Ribera, Francesc Ribalta, Francisco de Zurbarán , Hendrick Terbrugghen, Georges de La Tour, Orazio Gentileschi i la seva filla Artemisia...

La vida agitada...


+ Retrat de Caravaggio.
Nat a la població llombarda de Caravaggio, Michelangelo Merisi va tenir una vida d'allò més agitada. Busca-raons i de temperament violent, el 1607 va haver de fugir de Roma, on havia sojornat una colla d'anys, després d'haver matat Ranuccio Tomassoni per una disputa en un partit de tennis. Caravaggio va fer cap a Nàpols i, després, a Malta, on va ingressar a l'orde dels Cavallers de Sant Joan de Jerusalem. L'estada en aquesta illa no va durar gaire: el 1608 se les va heure amb un cavaller de l'orde, cosa que el va portar a la presó, d'on va fer-se escàpol per prendre rumb a una altra illa: Sicília. Va morir el 1610, a trenta-vuit anys, a Port'Ercole (Toscana), en frustrar-se el seu viatge de tornada a Roma.

...d'un artista revolucionari


+ 'Sant Jeroni penitent', peça mestra del Museu de Montserrat.
En l'endemig d'aquest periple, amb trifulgues i batusses freqüents, Caravaggio va compondre una obra pictòrica qualificada de revolucionària. Allunyant-se de l'idealisme del Renaixement, va infondre un nou realisme a les escenes de temàtica religiosa, bo i remarcant-ne el dramatisme, en un moment en què l'Església Catòlica combatia el protestantisme. Artista lloat en vida, entre la seva producció despunten peces com 'Davallament de la Creu', 'Repòs pel camí d'Egipte', 'La mort de la Mare de Déu', 'El sopar d'Emmaús', les famoses tres pintures de Sant Mateu...

Mestre del tenebrisme


+ 'Martiri de Santa Úrsula'.
Caravaggio va emprar una tècnica pictòrica innovadora: el tenebrisme, que va influir moltíssim l'art del Barroc, d'Itàlia i de tot Europa, com palesen les obres exposades al MNAC. Aquesta tècnica es manifesta en contrasts violents de llum i ombra, que realcen l'efecte dramàtic de la composició. La representació de figures de colors vius sobre fons foscs és característica del tenebrisme, que Caravaggio va aplicar amb gran mestria.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Per als seus quadres, Caravaggio va servir-se de gent del poble, de conformitat amb la seva voluntat de dotar-los de vigor i de realisme.
  • El tenebrisme és, de fet, una expressió extrema de l'estil dit clar-obscur, la introducció del qual s'atribueix al gran artista renaixentista Leonardo da Vinci, creador així mateix de 'l'sfumato', tècnica consistent en una gradació imperceptible dels colors, amb el propòsit últim d’atènyer l'harmonia del conjunt.
  • 'Sant Jeroni penitent', peça mestra del Museu de Montserrat enclosa a l'exposició del MNAC, acaba d'ésser restaurada, després de tres mesos llargs de feina.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Algunes obres de Caravaggio, acompanyades d'una semblança de l'artista.
'Bacus adolescent', obra primerenca del pintor, conservada a la Galeria dels Uffizi de Florença.
'Salomé amb el cap del Baptista', peça mestra inclosa a l'exposició del Museu Nacional d'Art de Catalunya.
El clar-obscur: de Leonardo da Vinci a Caravaggio.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua