Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Europa i les fronteres de la Unió Europea

La Unió Europea, present i futur

Els casos de Turquia...

...i de Rússia


dilluns, 10 d'octubre de 2005
Europa s'estén, a grans trets, des del cap Nord (Noruega), a septentrió, a Malta, a migjorn, i des d'Irlanda i Islàndia, a ponent, fins al sistema muntanyós dels Urals i Xipre, a llevant. Ara, els límits geogràfics d'aquest continent, el segon més petit (7% del total de la superfície del planeta), no coincideixen pas amb els límits polítics, ni ara ni en el passat.

Per exemple, en temps antic, els romans van unificar una part del continent, però ni de bon tros tot: l'imperi Romà va ocupar l'Europa meridional i central, amb la frontera septentrional als rius Danubi i Rin. Més endavant, a l'alta edat mitjana, l'emperador Carlemany va estendre els dominis sobre l'Europa occidental, fragmentada al capdavall per l'aparició del feudalisme.

Amb l'entrada a l'edat moderna, al segle XV, assistim, de mica en mica, a la consolidació dels dits estats-nació, contraposats, endemés, per les guerres de religió entre catòlics i protestants. Al darrer quart del segle XIX la rivalitat entre els estats europeus va augmentar i, al segle XX, dues guerres mundials van assolar el continent.

Nogensmenys, després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), Europa, escarmentada, va emprendre un procés d'unificació econòmica i política, que va menar a la creació de la Unió Europea.

La Unió Europea, present i futur


+ La Unió Europea actual és integrada per vint-i-cinc estats.
En efecte, aquest darrer mig segle la Unió Europea ha assegurat la pau i la prosperitat d'una bona part del vell continent i ha acostat cada vegada més els estats i els ciutadans europeus. Si la Comunitat Econòmica Europea, embrió de la Unió, va unir, el 1957, sis estats europeus, la Unió Europea actual és integrada per vint-i-cinc estats, i més que s'hi afegiran: el 2007 o 2008 hi entraran Bulgària i Romania, i no fa gaires dies van obrir-se les negociacions per a la incorporació de Croàcia i Turquia. Cal fer notar, això no obstant, que hi ha qui pensa que l'engrandiment de la UE pot dificultar la unió política europea.

Els casos de Turquia...


+ L'ingrés de Turquia podria afavorir l'entesa entre l'Occident i el món musulmà.
La possible incorporació de Turquia suscita molta polèmica, tal com evidencien els dubtes, les marrades i les exigències de la UE, que el 3 d'octubre proppassat va acordar, finalment, d'obrir negociacions amb aquell país, situat a cavall dels continents europeu i asiàtic i dividit geogràficament per la mar de Màrmara. A despit de les reformes econòmiques i d'aprofundiment democràtic dutes a terme per Turquia, les negociacions seran difícils i de resultat incert, oimés que, a Europa, no tothom s'avé amb la idea que un país de majoria islàmica (encara que laic) i poblat per setanta milions d'habitants passi a formar part de la Unió; i això que, a parer de molts experts, l'ingrés de Turquia podria afavorir l'entesa entre l'Occident i el món musulmà.

...i de Rússia


+ Rússia i la Sibèria abasten onze fusos horaris.
Rússia és l'estat més vast del món, on es parlen una trentena llarga de llengües, si a la part europea, que s'estén de la mar Bàltica als Urals, hi sumem la immensa Sibèria asiàtica, que va dels Urals a l'Oceà Pacífic. Gairebé quinze anys després de l'ensulsiada del comunisme, l'estat rus es troba en un procés de transició econòmica, social i política eriçat de dificultats. Tot i la voluntat recíproca de cooperació, l'adhesió de Rússia a la Unió Europea és, ara com ara, una entelèquia; a tot estirar, una possibilitat molt a llarg termini.

MATERIALS

  • Unió Europea
    Format:Web
    Web oficial, amb informació diversa.
  • Ampliació
    Format:Web
    Pàgina de la Comissió Europea, dedicada a l'ampliació de la Unió: estats d'ingrés pròxim, candidats en ferm i candidats potencials.
  • Cartes d'Europe
    Format:Web
    Atles geogràfic i històric europeu.
  • Café Babel
    Format:Web
    Versió catalana d'aquest periòdic multilingüe centrat en l'actualitat europea. Inclou el dossier 'Turquia: el tic-tac de l'adhesió’.
  • Recursos
    Format:Web
    Recull de vincles sobre Europa i la Unió Europea.

QUE HO SABIES?

  • Turquia, que demana d'ésser membre de ple dret de la Unió Europea des del 1987, no entrarà a formar-ne part abans del 2014.
  • La serralada dels Urals, que separa Europa de l'Àsia, fa més de dos mil quilòmetres de longitud, unes cinc vegades més que no el Pirineu.
  • Rússia i la Sibèria abasten onze fusos horaris: un espai vastíssim.
  • Entre els estats europeus que no volen afegir-se a la Unió Europea hi ha Andorra, Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapes d'Europa i de la Unió Europea.
Dades generals de la Unió.
Cronologia històrica d'aquest organisme continental.
Comproveu els vostres coneixements de Turquia.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua