Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El nou estatut aprovat pel Parlament de Catalunya

La nació catalana

Finançament i competències

Drets i deures i llengua catalana


dilluns, 3 d'octubre de 2005
El 30 de setembre el Parlament de Catalunya va viure una jornada històrica, per l'aprovació del nou estatut d'autonomia, el tercer després dels estatuts del 1932 i 1979. El text estatutari es va aprovar per una majoria clara: cent vint vots favorables i quinze de contraris, després de dos dies de dures negociacions polítiques i d'un estira-i-arronsa constant.

En efecte, el flamant estatut va rebre el suport dels tres partits que integren el govern de la Generalitat de Catalunya: Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), i també de la federació Convergència i Unió (CiU), la força política amb més diputats al Parlament. El Partit Popular de Catalunya (PPC), que havia participat en la ponència encarregada de redactar el text, el va rebutjar.

El govern tripartit i CiU van arribar a l'acord sobre el nou estatut el 29 de setembre al vespre, quan van superar les discrepàncies sobre el sistema de finançament, punt capital del nou estatut, i sobre el caràcter laic de l'escola pública.

Sigui com sigui, i a despit de la fita atesa, l'estatut, que, recordem-ho, és el marc legal de l'autogovern del Principat (el País Valencià i les Illes en tenen, igualment, de propis), encara ha de seguir un llarg camí, i que no fa pas baixada, justament. D'antuvi, el text haurà de passar pel Congrés dels Diputats espanyol, on les dificultats no seran pas poques. Segons el tràmit previst, l'últim episodi d'aquest llarg camí tindrà de protagonistes els ciutadans del Principat, que es manifestaran sobre el text via referèndum.

La nació catalana


+ L'article 1 del nou estatut declara que el Principat és una nació.
L'article 1 del nou estatut declara que el Principat és una nació (no pas una nacionalitat, terme equívoc que figura a l'estatut del 1979), que exerceix l'autogovern a través d'institucions pròpies, encara que sigui en condició de comunitat autònoma. Així mateix, el preàmbul defineix la vocació i el dret dels ciutadans del Principat de determinar lliurement llur futur com a poble, però sense fer esment del dret d'autodeterminació.

Finançament i competències


+ El text estatutari es va aprovar per una majoria clara.
Com dèiem, el sistema de finançament, val a dir: la capacitat de disposar de recursos econòmics propis, ha estat objecte de discussions i debats aferrissats, oimés que hi ha un sentiment força generalitzat que la norma vigent és manifestament injusta. Doncs bé, el text fixa la institució de l'Agència Tributària de Catalunya, encarregada de gestionar i recaptar tots els imposts que es paguen al Principat, una part dels quals anirà a parar a Espanya per les despeses que faci al territori i en concepte de solidaritat. Quant al capítol de competències, s'estableix que, les competències exclusives, les exerceix, tota sola i íntegrament, la Generalitat; amb això, hom vol evitar possibles intromissions de l'estat espanyol en el desenvolupament de l'autogovern.

Drets i deures i llengua catalana


+ Mapa dels territoris de parla catalana.
Igualment, el nou estatut incorpora una seguida de drets i deures dels ciutadans, detallats en tot d'articles relatius a aspectes diversos: drets individuals, drets lingüístics, educació, salut, medi, habitatge, treball... Respecte de la llengua catalana, per exemple, estatueix que tots els ciutadans del Principat tenen el dret i el deure de saber-la, deure no inclòs a l'estatut del 1979.

MATERIALS

  • L'estatut és de tothom
    Format:Web
    Pàgina de la Generalitat de Catalunya sobre el nou estatut, amb el text íntegre inclòs.
  • 120 a 15
    Format:PDF
    Especial de VilaWeb sobre l'estatut aprovat pel Parlament de Catalunya: negociació, punts fonamentals del text, veus crítiques...
  • Reforma de l'estatut
    Format:Web
    Espai del Telenotícies de TV3 dedicat a la qüestió, amb vídeos, notícies i vincles.
  • L'estatut del 1979
    Format:Web
    Versió interactiva d'aquest text.

QUE HO SABIES?

  • El nou estatut reconeix la identitat nacional occitana de l'Aran, o Vall d'Aran, basada en les singularitats cultural, històrica, geogràfica i lingüística; així mateix, l'aranès rep la consideració de llengua oficial del Principat, juntament amb el català i l'espanyol.
  • Segons l'article 83, els municipis i les vegueries integren l'estructura territorial bàsica del Principat, si bé es mantenen les comarques, cosa que no passa amb les províncies.
  • Perquè tiri endavant, el text estatutari ha d'ésser aprovat pel Congrés dels Diputats espanyol per majoria absoluta; val a dir, pel cap baix, la meitat més un dels vots emesos.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Auca del nou estatut.
Preàmbul del text.
Què en diu, el redactat, dels drets històrics?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua