Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El nou diari Avui

Més suplements

1976: en català, trenta-set anys després

La premsa diària en català


dimecres, 28 de setembre de 2005
Avui, 28 de setembre, el diari Avui, el primer d'aparèixer en català després de la dictadura franquista, surt renovellat de disseny i de continguts. La presentació oficial del nou producte periodístic es farà a l'edifici de les Drassanes de Barcelona.

La incorporació del color a les pàgines interiors; un logotip, de to porpra, amb el nom del diari i el signe +, aquest darrer obra del pintor Antoni Tàpies; nous col·laboradors, més suplements... Aquestes són algunes de les novetats del nou Avui, que, amb el lema 'Nou Avui, més divers, més d'Avui', pretén d'insistir en atributs tals com la catalanitat, la modernitat, el cosmopolitisme, la pluralitat...

El diari Avui va emprendre una nova etapa el 29 de desembre de 2004, quan fou adjudicat a la Corporació Catalana de Comunicació SL. La nova societat editora del diari (Premsa Catalana SA n'era l'anterior) és integrada pels grups Planeta i Godó, editor del diari La Vanguardia. Així mateix, l'Institut Català de Finances, adscrit al Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, té el 20% de les accions del diari.

Més suplements


+ Els suplements són un dels atots del nou Avui.
Els suplements són un dels atots del nou Avui. A banda els suplements dominical i de cultura, que ja sortien ara, el diari engruixeix els continguts setmanals amb tres suplements més: 'Avant', de temàtica esportiva, el dilluns; '20:30', adreçat al jovent, el dijous; i 'Sortim', que aplega els suggeriments de cap de setmana, el divendres.

1976: en català, trenta-set anys després


+ Capçalera antiga del diari.
L'Avui va veure la llum el dia de Sant Jordi del 1976: era la primera publicació quotidiana escrita en català després de la guerra del 1936-1939, val a dir, després de trenta-set anys d'una dictadura feroç que havia maldat per anorrear la llengua i la cultura catalanes. El projecte de crear un diari en català va moure moltes il·lusions: s'hi van sumar més de trenta mil catalans, que van contribuir a fer-lo realitat en qualitat de compte-partícips, amb el propòsit últim de poder fer una cosa prohibida durant dècades: llegir una publicació diària en la llengua del país.

La premsa diària en català


+ Publicacions diverses componen el panorama actual de la premsa catalana.
La creació de l'Avui assenyala el punt de partença d'un nou període de la premsa escrita en català, al capdavall marcada per periòdics atents a la cultura catalana i a la realitat comarcal i nacional, bé que sense renunciar a explicar i analitzar què passa fronteres enllà. El Punt (el més primerenc, nat el 1979 a Girona amb la capçalera 'Punt Diari'), Regió 7, Diari de Balears, Diari de Girona, Segre, Diari d'Andorra, l'edició catalana d'El Periódico de Catalunya... són algunes de les publicacions que componen el panorama actual de la premsa catalana, enriquida amb publicacions digitals diverses.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Durant la Segona República la premsa en llengua catalana va tenir una gran florida, estroncada per la guerra del 1936-1939 i la dictadura subsegüent. Entre els diaris de més tirada hi havia La Publicitat, La Humanitat i La Veu de Catalunya.
  • El 21 de juliol de 1979, amb motiu de l'aparició del número mil, l'Avui va publicar una portada històrica, obra del pintor i escultor Joan Miró.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una valoració del nou Avui.
Semblança de Jaume Vilalta, fundador de l'Avui, mort fa poc.
Assabenteu-vos de qui fa els diaris i, tot seguit, feu aquests mots encreuats.
Activitat per a treballar les seccions dels diaris.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua