Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El doctor Trueta, 'L'esperit de Catalunya' i alguns estudis més sobre el país

'L'esperit de Catalunya'

'Les formes de la vida catalana'

'Notícia de Catalunya'


dijous, 22 de setembre de 2005
Després de la guerra del 1936-1939 la dictadura franquista va fer possibles i impossibles per anorrear la cultura i la llengua catalanes. Durant aquest període fosc de la història una colla d'escriptors i d'intel·lectuals van voler donar compte de la realitat del país. A aquesta voluntat respon 'The Spirit of Catalonia' (1946), obra escrita a l'exili per l'eminent cirurgià Josep Trueta, que VilaWeb acaba de digitalitzar, mercès a l'ajut de la família Trueta.

Josep Trueta i Raspall va néixer el 1897 al Poblenou de Barcelona. Interessat de jove per la pintura i el dibuix, el 1916 va emprendre estudis de medicina a Barcelona. El 1922, un any després d'haver fet la llicenciatura, va incorporar-se al servei de cirurgia del doctor Manuel Corachan, a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

A partir de l'esclat de la guerra del 1936-1939, Josep Trueta va desenvolupar i aplicar un procediment per a tractar les ferides obertes i les fractures, eficaç per a combatre la gangrena. Conegut posteriorment per 'mètode Trueta', va detallar-lo a 'El tractament actual de les fractures de guerra', punt de partença de la seva activitat mèdica posterior, que comprèn fites com la descoberta de la doble circulació renal i recerques sobre l'origen ossi.

Exiliat a Anglaterra a la fi del conflicte bèl·lic, el doctor Trueta va ocupar la càtedra d'ortopèdia de la prestigiosa Universitat d'Oxford entre el 1949 i el 1965. Al cap de dos anys, el 1967, va tornar a Barcelona, on va morir el 1977.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Literatura.

'L'esperit de Catalunya'


+ 'The Spirit of Catalonia' es publicà a Oxford el 1946.
De vocació humanista i compromès amb el país, Josep Trueta va escriure 'The Spirit of Catalonia' a Oxford en plena Segona Guerra Mundial (1939-1945), amb la voluntat d'acostar al lector anglo-saxó la història i la cultura catalanes, de fer conèixer, segons paraules seves, la contribució catalana al progrés de la civilització occidental. De conformitat amb aquest propòsit, el llibre, del qual s'han fet una quinzena d'edicions en català, repassa els episodis més significatius de la història del país i el perfil d'algunes de les personalitats més destacades, tals com Ramon Llull, Arnau de Vilanova, Ramon Sibiuda i Joan Lluís Vives. Aquest darrer, valencià d'origen jueu i gran figura del Renaixement, havia estat, igual que Trueta, professor a Oxford.

'Les formes de la vida catalana'


+ Josep Ferrater i Mora també va prendre el camí de l'exili.
El 1944 un altre exiliat il·lustre, Josep Ferrater i Mora, va publicar l'assaig 'Les formes de la vida catalana', en què exposava la manera de fer col·lectiva dels catalans. El llibre, editat a Santiago de Xile, descriu els quatre punts que, a parer d'aquest filòsof i assagista, defineixen la idiosincràsia del poble català: la continuïtat (que podríem definir com la consciència clara de la història, una manera de viure que no menysté el passat), el seny, la mesura i la ironia.

'Notícia de Catalunya'


+ Jaume Vicens i Vives fou un gran renovador dels estudis d'història.
Deu anys més tard, el 1954, va veure la llum 'Notícia de Catalunya', obra de l'historiador Jaume Vicens i Vives, gran renovador dels estudis d'història a casa nostra. En aquest llibre Vicens i Vives elucubra sobre els elements que configuren la personalitat catalana a partir de l'anàlisi d'episodis històrics diversos. Aspectes com el seny, la rauxa, el 'tot o res', el pactisme, el fet revolucionari, el mestissatge... apareixen descabdellats a 'Notícia de Catalunya', que es clou amb l'afirmació que allò que verament anima la vida catalana és la voluntat d'ésser.

MATERIALS

  • The Spirit of Catalonia
    Format:Web
    Versió en línia d'aquest llibre de Josep Trueta, a càrrec de VilaWeb.
  • Josep Trueta
    Format:Web
    Pàgina del programa emès per la Televisió de Catalunya 'El meu avi'.
  • El doctor Josep Trueta. Professor a Oxford
    Format:Llibre
    Vist pel prosista Josep Pla. Pàgines incloses a 'Homenots. Segona sèrie'. Edicions Destino.
  • Fundació Josep Ferrater i Mora
    Format:Web
    Vida i obra d'aquest filòsof català.
  • Gaziel
    Format:Web
    Pàgina que li dedica l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
  • Joan Fuster
    Format:Web
    També des de l'AELC.
  • Fons Jaume Vicens i Vives
    Format:Web
    Servat per la Biblioteca de la Universitat de Girona.

QUE HO SABIES?

  • El títol 'Notícia de Catalunya' fou adoptat amb el propòsit que el llibre eludís la censura franquista. D'antuvi, s'havia de titular 'Nosaltres els catalans'.
  • El 1946 la British Broadcasting Corporation (BBC), l'òrgan de la radiodifusió i la televisió públiques de la Gran Bretanya, va començar a fer emissions radiofòniques en català, que van durar deu anys. La primera d'aquestes emissions va anar a càrrec de Josep Trueta.
  • Grans escriptors del país com Joan Fuster i Agustí Calvet, més conegut pel pseudònim Gaziel, també van voler donar testimoni de la identitat del país, amb títols com 'Nosaltres els valencians' i 'Quina mena de gent som', respectivament.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Dades biogràfiques de Josep Trueta.
El dia que va trobar rovellons a Oxford.
Recull fotogràfic de l'autor de 'L'esperit de Catalunya'.
Els cinc punts del mètode Trueta.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua