Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Què és una OPA?

Oferta pública d'adquisició

OPA amistosa i OPA hostil

OPA i lliure competència


dilluns, 19 de setembre de 2005
Aquests últims dies els mitjans de comunicació han parlat molt d'una operació financera de gran abast: l'OPA del Grup Gas Natural a la companyia elèctrica Endesa. D'aquesta operació, i del significat del terme 'OPA', acrònim de 'oferta pública d'adquisició', ens n'ocuparem a les ratlles següents.

L'OPA de Gas Natural es va fer el 5 de setembre proppassat. L'oferta és de comprar el 100% de les accions d'Endesa, per més de vint-i-dos mil milions d'euros, i, si es concreta, convertirà la societat energètica resultant, amb seu a Barcelona, en la tercera del món.

L'oferta d'adquisició de Gas Natural, que no té el vist-i-plau d'Endesa, empresa radicada a Madrid, ha mogut crítiques d'alguns mitjans de comunicació espanyols i de gent del Partit Popular, que hi han volgut veure una operació amb rerefons polític: han acusat el govern espanyol de blegar-se als interessos del govern de la Generalitat de Catalunya; una acusació negada per tots dos governs i per Gas Natural, per a qui l'OPA obeeix únicament i exclusivament a raons econòmiques.

Per a entendre els escarafalls que ha suscitat l'OPA, convé de fer un cop d'ull a la participació accionarial de Gas Natural i d'Endesa. L'accionista principal de la companyia del gas és la Caixa (32%), la principal caixa d'estalvis catalana, seguida de Repsol YPF (31%), companyia petroliera que, alhora, també és participada majoritàriament per la Caixa (9,1%). El primer accionista d'Endesa és Caja Madrid (9%).
  • ! Actualització el 19/09/2005 a les 06:00
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Economia.

Oferta pública d'adquisició


+ L'OPA és una oferta de compra d'accions d'una societat que cotitza a borsa.
D'això que acabem de dir, se'n desprèn que una OPA és una oferta de compra, parcial o total (en el cas que ens ocupa és total), d'una societat que cotitza a borsa. La societat compradora fa pública la intenció d'adquirir les accions (totes o una part) d'una altra societat, i d'aquí ve l'expressió 'oferta pública d'adquisició'. L'oferta de compra estableix un preu fix per a cadascuna de les accions, val a dir: les parts iguals que constitueixen el capital de les societats anònimes, preu habitualment superior a l'assignat a borsa.

OPA amistosa i OPA hostil


+ L'OPA de Gas Natural a Endesa és qualificada d'hostil.
Si una oferta pública d'adquisició és pactada entre la societat compradora, o oferent, i la societat que n'és objecte, o societat afectada, hom parla de 'OPA amistosa'. Contràriament, l'operació sense acord previ de les dues parts s'anomena 'OPA hostil'. L'OPA de Gas Natural a Endesa és qualificada d'hostil, perquè l'empresa elèctrica no en sabia res.

OPA i lliure competència


+ En teoria, com més competència, més possibilitats de triar productes i preus.
En el cas d'una oferta pública d'adquisició, els organismes reguladors de la competència han d'escatir si és contrària als interessos del conjunt de la ciutadania o no ho és. D'allò que es tracta és d'evitar situacions de monopoli que perjudiquin els consumidors: en teoria, com més competència, més possibilitats de triar productes i preus. Quant a l'OPA de Gas Natural, la Comissió Nacional de l'Energia espanyola farà un informe vinculant sobre la idoneïtat de l'operació. Ara, el govern espanyol ha anunciat que, si l'OPA no danyava la lliure competència, no s'hi oposaria.

MATERIALS

  • Conceptes d'economia
    Format:Web
    A la pàgina de ciències socials Buxaweb.
  • Economia
    Format:Web
    Pàgina de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), amb recursos i materials sobre la matèria.
  • Glossari d'economia
    Format:Web
    Proposat pel portal comsoc, de l'edu365, abasta tant conceptes de microeconomia com de macroeconomia.
  • Diccionari de conceptes financers
    Format:Web
    A la pàgina de la Borsa de València.
  • Gas Natural
    Format:Web
    Pàgina d'aquesta multinacional de serveis energètics, que ha fet l'OPA a Endesa.
  • Endesa
    Format:Web
    Web d'aquesta empresa elèctrica.

QUE HO SABIES?

  • El 2003 Gas Natural va fer una OPA a una altra companyia elèctrica: Iberdrola. L'oferta, que va tenir l'oposició del Partit Popular, aleshores al govern d'Espanya, no va reeixir.
  • Els antecedents de l'actual Gas Natural es remunten al 1843, amb la constitució de l'empresa encarregada de l'enllumenat públic de Barcelona a base de fanals de gas.
  • L'oferta pública de venda (OPV) és just el procediment contrari a una OPA, puix que es fa amb el propòsit de vendre una part de les accions, o totes, d'una societat. Aquest procediment és molt emprat en la privatització d'empreses públiques.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La participació accionarial de Gas Natural i d'Endesa.
Definició de 'oferta pública d'adquisició'.
Reaccions polítiques a l'OPA de Gas Natural.
Síntesi de la directiva de la Unió Europea relativa a les ofertes públiques d'adquisició.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua