Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions a Alemanya

Gerhard Schröder

Angela Merkel

Els Verds, els Liberals i el Partit de l'Esquerra


dijous, 15 de setembre de 2005
El 18 de setembre, amb un any d'antelació, hi haurà eleccions a Alemanya, l'estat més poblat de la Unió Europea, de les quals ha d'eixir la composició del Bundestag, nom que rep el parlament alemany, i el canceller, o primer ministre. Les eleccions es presenten com una pugna entre Gerhard Schröder, canceller actual i cap del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), i Angela Merkel, capdavantera de la Unió Democristiana (CDU).

Schröder va proposar d'anticipar les eleccions el mes de maig, després d'una seguida de derrotes electorals dels socialdemòcrates a força estats ('länder') d'Alemanya, país de tradició federal. La darrera d'aquestes derrotes, a les eleccions de l'estat de Rin del Nord-Westfàlia, el més poblat i governat pels socialdemòcrates tots aquests últims quaranta anys, va precipitar els esdeveniments.

El canceller alemany va justificar l'avançament electoral amb l'argument que necessitava legitimitat per a prosseguir les reformes socioeconòmiques. Aquestes reformes són mal vistes per una part significativa de la població alemanya, acostumada a una elevada protecció social que no vol perdre.

De fet, és el debat socioeconòmic o, dit altrament, les mesures a adoptar per a redreçar l'economia alemanya, allò que ha protagonitzat la campanya electoral, sobretot perquè el nombre de parats s'acosta als cinc milions.
  • ! Actualització el 19/09/2005 a les 08:00

Gerhard Schröder


+ Gerhard Schröder té molt de carisma mediàtic.
La situació econòmica i la desocupació comprometen la reelecció de Gerhard Schröder, igual que va passar a les eleccions del 2002, que finalment va guanyar per molt poc, en part mercès a la seva oposició a la guerra de l'Irac. Schröder, coneixedor de la importància de la imatge en política, té un gran carisma mediàtic, com es va palesar en el recent debat televisiu que el va oposar a Angela Merkel. El debat va permetre a l'SPD, partit històric fundat el 1875, de reduir l'avantatge de la CDU als sondatges.

Angela Merkel


+ Angela Merkel aspira a ésser la primera cancellera alemanya.
Tot amb tot, Angela Merkel és encara la favorita d'aquestes eleccions alemanyes. La cap de la CDU, formació de tendència conservadora, vol donar un nou impuls a l'economia alemanya. Els opositors d'esquerra l'acusen, nogensmenys, de voler dur a terme una política econòmica neoliberal que pot acabar desballestant l'estat del benestar alemany. Sense el carisma de Schröder i no gaire amoïnada per les qüestions d'imatge, Merkel, deu anys més jove que no el seu màxim rival, aspira a ésser la primera cancellera alemanya.

Els Verds, els Liberals i el Partit de l'Esquerra


+ A les eleccions també hi concorren els Verds, els Liberals i el Partit de l'Esquerra.
A banda l'SPD i la CDU, els dos grans partits polítics alemanys, a les eleccions del 18 de setembre, també hi concorren els Verds, coalitzats amb els socialdemòcrates aquestes dues últimes legislatures i novament capitanejats per Joschka Fischer, actual ministre d'Afers Estrangers; el Partit Liberal Demòcrata, 'formació frontissa' tradicional de la política alemanya: ha governat en coalició amb democristians i socialdemòcrates; i el nou Partit de l'Esquerra, que podria rebre força suport d'electors d'esquerra descontents de la política de Schröder. D'acord amb els sondatges, un pacte de govern entre democristians i liberals s'entrelluca difícil, i ja hi ha qui parla de la possibilitat d'una gran coalició CDU-SPD, opció que no agrada cap dels dos partits.

MATERIALS

  • Eleccions alemanyes
    Format:Web
    Espai de la companyia multimèdia i multilingüe Deutsche Welle sobre les eleccions alemanyes.
  • Germany Info
    Format:Web
    Especial dedicat a les eleccions al Bundestag, des de la web de l'ambaixada alemanya a Londres.
  • Eleccions anticipades a Alemanya 2005
    Format:Web
    Vincles diversos sobre les eleccions del 18 de setembre, aplegats pel Telenotícies de TV3.
  • Germany for Kids
    Format:Web
    Web amb informació vària sobre Alemanya. Adreçada al jovent.
  • Alemanya
    Format:Web
    Pàgina de la Gran Enciclopèdia Catalana relativa a aquest país centreeuropeu: geografia, societat, història...

QUE HO SABIES?

  • La Unió Socialcristiana (CSU), partit polític bavarès, és, de fa dècades, l'aliat de la CDU. Amb un ideari encara més conservador, la CSU ha governat ininterrompudament el land' de Baviera des del 1957.
  • Gerhard Schröder i Angela Merkel difereixen en la incorporació de Turquia a la Unió Europea: Schröder la defensa, Merkel sols és favorable a una 'associació privilegiada', però no pas a la incorporació. Recordem que el 2,4% de la població alemanya és d'origen turc.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Preguntes i respostes sobre les eleccions alemanyes
Apunt biogràfic de Gerhard Schröder.
I d'Angela Merkel.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua