Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La tornada a escola

El principi del curs escolar a Europa

La fita de l'escolarització mundial

Sobre els coneixements de l'alumnat


dilluns, 5 de setembre de 2005
Després de les vacances d'estiu, el mes de setembre és el de la represa del curs escolar, si més no al nostre país, on la data de tornada a les aules varia lleugerament de l'un territori a l'altre.

Al País Valencià, els primers a tornar a trepitjar les aules seran els alumnes d'educació infantil i primària, el 9 de setembre; al Principat, les classes començaran tres dies més tard, el 12, l'endemà de l'Onze de Setembre, i, a les Illes, el 14; a Catalunya Nord, el curs escolar va començar amb l'entrada del mes, el 2 de setembre, igual que a França. Quant a la data de fi del curs, s'escaurà pels volts de Sant Joan, llevat de Catalunya Nord, que serà el 3 de juliol. Al Principat, a les Illes i al País Valencià hi haurà uns cent vuitanta dies lectius.

Les variacions relatives a la data de principi i fi de curs encara són més notables al continent europeu pres globalment, on hi pot haver trenta dies llargs de diferència; i no sols entre un estat i un altre, sinó dintre un mateix estat.
  • ! Actualització el 12/09/2005 a les 11:00

El principi del curs escolar a Europa


+ A Europa la data de tornada a les aules varia notablement de l'un territori a l'altre.
En efecte, quant a la data de començament del curs escolar, les diferències entre estats són notables. Per exemple, a Dinamarca, l'1 d'agost és la data en què comencen les classes, si bé no totes les escoles obren les portes aquest mateix dia. A Finlàndia els alumnes tornen a escola entre l'11 i el 16 d'agost. També hi tornen aviat els d'alguns estats alemanys ('länder'), però no pas tots (Alemanya és un país de tradició federal). A la Gran Bretanya s'observen diferències entre nacions: mentre el curs escolar escocès comença a mitjan agost, a Anglaterra comença la primera setmana de setembre, igual que a Gal·les. A Espanya els col·legis comencen les classes entre l'1 i el 19 de setembre, i a Luxemburg, les reprenen el 15 de setembre i les allarguen fins al 14 de juliol de l'any sobre.

La fita de l'escolarització mundial


+ Mapa indicatiu del grau divers d'escolarització mundial.
Al món hi ha molts infants que no poden anar a escola, bàsicament de països subdesenvolupats o en vies de desenvolupament: 103,5 milions, segons dades de la UNESCO del 2001. Aquesta xifra, bé que inferior a la d'anys precedents, fa veure la urgència d'aconseguir l'escolarització primària universal cap al 2015, que és un dels dits Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. Cal fer notar, endemés, que la manca d'escolarització afecta més la població femenina; les dades de la UNICEF indiquen que, dels 121 milions de menors d'edat sense escola, 65 milions són nenes.

Sobre els coneixements de l'alumnat


+ L'informe PISA dóna compte dels coneixements de l'alumnat europeu de quinze anys.
A les darreries del 2004 l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), que agrupa els estats més desenvolupats del món, va fer públics els resultats de l'últim informe PISA, que donava compte dels coneixements de l'alumnat de quinze anys en una quarantena llarga d'estats i en uns quants països més, entre els quals el nostre. L'informe, centrat en matemàtiques, ciències i comprensió lectora, destacava el nivell dels escolars de Finlàndia, Corea del Sud, el Canadà, el Japó, Austràlia, els Països Baixos... La puntuació del Principat, que no arribava a la mitjana, se situava lleugerament per sobre la d'Espanya.

MATERIALS

  • Eurydice
    Format:Web
    Xarxa d'informació de l'educació a Europa, integrada al programa Sòcrates. Accés al calendari escolar d'estats i territoris europeus, i explicació dels sistemes educatius dels estats membres de la Unió.
  • Informe PISA 2003
    Format:PDF
    Resum en català d'aquest informe de l'OCDE sobre la qualitat de l'ensenyament en una colla d'estats.
  • Cyberschoolbus
    Format:Web
    Web educativa de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), adreçada a professors i escolars.
  • Los Objetivos de Desarrollo del Milenio
    Format:Web
    Pàgina del Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD), centrada en els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.
  • Jo no vaig a l'escola
    Format:Web
    Unitat didàctica de l'edu365, explicativa de les causes de l'explotació infantil al món, amb el fil conductor del procés d'industrialització incoat al segle XVIII.

QUE HO SABIES?

  • La classificació en matemàtiques de l'informe PISA 2003 és primerejada pels escolars de Hong-Kong, la de ciències, pels de Finlàndia, igual que la de comprensió lectora. L'alumnat català obté els millors resultats en ciències.
  • El programa Sòcrates, de la Unió Europea, que promou la cooperació educativa d'àmbit europeu i la mobilitat del l'alumnat, té vuit àmbits d'aplicació, entre els quals Comenius, Erasmus, Lingua i Minerva.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Durada del curs escolar, d'educació primària i secundària, a Europa.
Calendari escolar català del curs 2005-2006.
Cop d'ull a l'informe PISA 2003.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua