Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Buda, les Formigues, en Colom i els illots de les Pitiüses

La batalla de les Formigues

En Colom, parc natural

Illots de les Pitiüses


dilluns, 29 d'agost de 2005
A l'extrem oriental del delta de l'Ebre, dins el terme municipal de Sant Jaume d'Enveja (Montsià), hi ha la dita illa de Buda, d'unes mil dues-centes hectàrees, formada de sediments arrossegats pel riu.

La composició al·luvial d'aquesta illa (i del delta de l'Ebre en general) fa que experimenti molts canvis geomorfològics. De fet, l'aspecte que presenta actualment no té pas més de dues centenes d'anys. En forma de triangle, aquesta illa d'al·luvió és delimitada pels dos braços del riu, les anomenades goles de Llevant i de Migjorn; aquesta última, una antiga desembocadura de l'Ebre, ara sols aboca aigua a mar en cas de revingudes.

L'illa de Buda, de gran valor ecològic, és, per dir-ho d'alguna manera, l'essència del delta de l'Ebre, puix que presenta una gran diversitat d'ambients naturals: arrossars, canyissars, jonqueres, salobrars... Aquest espai, amb una gran varietat d'ocells aquàtics, forma part del parc natural del delta de l'Ebre, la zona humida més notable del país i un dels hàbitats d'ocells més importants de la Mediterrània. L'accés a l'illa és restringit.

La batalla de les Formigues


+ Les Formigues són a tocar de Palamós.
Situades força més amunt, en plena Costa Brava, trobem les illes Formigues, quatre illots granítics, petitíssims, ancorats a poc més d'un quilòmetre de la punta d'en Canet (Palamós, Baix Empordà). En temps medieval, a les aigües que circumden aquests illots, va dirimir-s'hi un combat naval entre les esquadres francesa i catalana, dintre la lluita per la possessió de Sicília. Resulta que el papa Martí IV va impulsar una croada contra Catalunya, capitanejada pel rei de França Felip III, l'Ardit. Els francesos van penetrar en terres catalanes, però, a les Formigues, foren derrotats per l'estol comandat per l'almirall Roger de Llúria, i això va decidir la retirada progressiva dels invasors. La batalla va escaure's els dies 3 i 4 de setembre de 1285.

En Colom, parc natural


+ El poble des Grau, amb l'illa d'en Colom al fons.
L'illa d'en Colom, situada davant el poble des Grau, a septentrió de Maó, és la més grossa del litoral menorquí, amb una seixantena d'hectàrees. Aquest illot, on fa unes quantes dècades es van trobar les restes d'una basílica paleocristiana, forma part del parc natural de s'albufera des Grau, illa d'en Colom i cap de Favàritx, l'àrea humida més important de Menorca, amb un ecosistema riquíssim. El parc natural de s'albufera des Grau constitueix, de fet, el cor de la reserva de la biosfera, que abasta tot Menorca, segons declaració de la UNESCO del 1993. Amb la declaració de reserva de la biosfera aquest organisme internacional reconeixia i impulsava alhora la diversitat ambiental i paisatgística i el patrimoni històric i cultural de l'illa de Menorca.

Illots de les Pitiüses


+ Es Vedrà i es Vedranell, davant el litoral de l'illa d'Eivissa.
El terme 'Pitiüses', d'origen grec, designa les illes d'Eivissa (Pitiüsa Major) i Formentera (Pitiüsa Menor), les més meridionals de les Balears. Ara, les Pitiüses, amb molts lligams històrics i geogràfics (antigament, el mot ''Balears' designava les illes de Mallorca i Menorca), enclouen també uns quant illots, entre els quals sa Conillera, es Vedrà, s'Espardell, Tagomago i s'Espalmador, el mes gran de tots, situat a tocar de Formentera i no gaire lluny d'Eivissa.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'illa d'en Colom a banda, a la vora del litoral menorquí hi ha un reguitzell d'illots, objecte de protecció, tals com el des Porros, les illes d'Addaia i la de l'Aire, el punt més meridional de Menorca.
  • Set quilòmetres separen les illes d'Eivissa i Formentera; en aquest pas marítim, dit des Freus, hi abunden els illots: s'Espalmador, illes Negres, illa des Penjats, illa des Porcs...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa explicatiu de l'illa de Buda.
Evolució geomorfològica del delta de l'Ebre.
Vistes panoràmiques d'aquest parc natural.
El parc natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera, en un mapa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua