Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Incendis forestals: factors de risc, causes i prevenció

Causes

Prudència al bosc

Apagar foc


dijous, 28 de juliol de 2005
El perill d'incendis forestals, més gran els mesos d'estiu, s'ha agreujat enguany amb la sequera, una de les més dures d'aquests últims temps, i amb les temperatures altes d'alguns dies puntuals. En vist d'això, cal extremar les precaucions al bosc, a fi i efecte de prevenir que s'hi cali foc.

De primer, cal notar que, en circumstàncies normals, el perill d'incendis forestals al nostre país ja és força gran, puix que els estius hi són habitualment secs i calorosos, igual que passa als altres territoris de clima mediterrani.

A aquests condicionaments climàtics, s'hi han d'afegir els que acreixen la possibilitat dels incendis, com ara la proliferació d'urbanitzacions en àrees boscoses, o els factors que faciliten la propagació del foc o en dificulten l'extinció: relleus accidentats, reducció de la pagesia, amb menys conreus i pastures i, per tant, amb un sotabosc més dens...

Causes


+ Les cigarretes, una de les causes dels incendis.
Ara, tot i aquests factors de risc, és just de dir que gairebé tots els incendis són provocats, indirectament o directa, per l'acció de l'home, o bé per un fenomen de la natura: els llamps. És així que, entre les causes dels incendis, se solen ressenyar les cigarretes, les línies elèctriques i el ferrocarril, les fogueres, la crema de brossa, rostolls i pastures..., a més d'accions vandàliques i piromaníaques.

Prudència al bosc


+ En cas d'anar a menjar al bosc, més val emportar-s'hi aliments ja preparats.
La gran majoria dels nostres boscs són fràgils, a l'estiu, i cal captenir-s'hi prudentment, tant a dins com a les àrees circumdants: no s'ha d'encendre-hi foc, ni abocar-hi escombraries, i menys encara cremar-n'hi; en cas d'anar-hi a menjar, més val emportar-s'hi aliments ja preparats; si se n'hi han de coure, sols es pot fer als fogars i graelles que s'hi han instal·lats a tal fi, però vigilant sempre el foc i assegurant-se d'apagar-lo bé.

Apagar foc


+ L'atac directe s'aplica quan l'incendi és incipient o és possible d'atansar-s'hi.
De mètodes d'apagar foc, n'hi ha, essencialment, dos: els d'atac directe i els d'atac indirecte. L'atac directe consisteix a actuar directament sobre les flames, a combatre el foc amb batuda de branques, ruixada d'aigua, palades de terra..., com es fa quan l'incendi és incipient o és possible d'atansar-s'hi; en canvi, l'atac indirecte demana d'obrir una línia de defensa, una mena de tallafoc improvisat, per a aïllar-lo, i es fa servir quan l'incendi és molt intens i avança a cavall dels arbres, de capçada en capçada, o bé quan el relleu dificulta l'aproximació.

MATERIALS

  • Prevenció d'incendis forestals
    Format:Web
    Web del Departament del Medi i l'Habitatge de la Generalitat de Catalunya sobre prevenció d'incendis forestals, amb informació diversa: mapa del risc d'incendis, autoritzacions de fer foc, bombers, agrupacions de defensa forestal (ADF)...
  • Incendis forestals
    Format:Web
    Una altra web sobre la mateixa qüestió, aquesta de la Conselleria del Medi del govern de les Illes.
  • Incendios forestales. Claves de la lucha contra el fuego
    Format:Web
    Gràfic interactiu del diari El Mundo, sobre incendis i tot allò que té a veure amb l'extinció.
  • SNADF
    Format:Web
    Web del Secretariat Nacional d'ADF de Catalunya: alertes d'incendis, mapes, vincles...
  • Quién está detrás de los incendios?
    Format:Web
    Dossier de l'organització WWF/Adena, que dóna compte de les causes principals dels incendis i de les mesures preventives que cal prendre.
  • Incendiosforestales.org
    Format:Web
    Espai del Ministeri del Medi del govern espanyol sobre incendis forestals.

QUE HO SABIES?

  • Entre les operacions d'atac directe, hi ha el contrafoc, consistent a cremar una part del bosc, en direcció a l'incendi, amb el propòsit de crear un buit de combustible que l'aturi. És una manera de combatre el foc amb foc.
  • De moment, la comarca del Principat més castigada enguany pels incendis és el Bages; segons dades provisionals del Departament del Medi i l'Habitatge de la Generalitat de Catalunya, fins el 17 de juliol el foc hi havia cremat més de mil cinc-centes hectàrees, però se n'hi han de sumar gairebé mil més de calcinades pel gran incendi dels dies 18 i 19 de juliol, que va afectar, sobretot, el terme municipal de Balsareny.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa del risc d'incendis forestals del Principat.
Un altre mapa indicatiu del risc d'incendis, del País Valencià.
Preguntes i respostes sobre els incendis forestals.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua